Channel Four News:

Uprchlíci se musejí brodit po prsa ledovou vodou na hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem

22. 10. 2015

čas čtení 4 minuty

Moderátor Jon Snow: Ponížení a ztráta se prohlubují: Nyní jsou uprchlíci nuceni brodit se po prsa ledovou vodou řekou mezi Chorvatskem a Slovinskem. Přijíždějí také na britskou leteckou základnu na Kypru. 140 uprchlíků přistálo na základně britského letectva Akrotiri.

Dobrý večer. Přichází zima a nikdo to nepociťuje silněji než mnoho tisíců uprchlíků, kteří se zoufale snaží dostat přes hranice do Evropy. Intenzita války v Sýrii nutí další vlny lidí, aby opouštěly trosky svých domovů. Dnes, během dosud nevyřešené uprchlické krize, navštívil syrský prezident Asad poprvé odd doby, kdy před pěti lety vypukla válka, Rusko, a v Moskvě děkoval Putinovi jako svému spasiteli, zatímco Amerika, Turecko a Saúdská Arábie plánují na pátek rozhovory ve Vídni. (...)


Moderátor Jon Snow: Takže nevyhnutelné důsledky syrské války. Nekonečný proud uprchlíků nyní dosáhl dalších rekordních počtů. Z nových statistik vyplývá, že více než 750 000 lidí letos v Evropě požádalo o azyl. Na slovinské hranici vznikají otřesné scény, tisíce lidí, izolovaných za chorvatskou hranicí, strávily další noc pod širým nebem v obrovské zimě. Dvěma člunům plným uprchlíků se podařilo přistát na britské letecké základně na Kypru. Náš editor pro Evropu Matt Frei připravil tuto reportáž:


Matt Frei: Letošek měl být, co se týče uprchlíků, poklidnou sezónou. Snažte se to ale vysvětlit uprchlíkům, kteří se brodí přes řeku Sutle ve Slovinsku uprostřed noci v ledové vodě.

K tomuto dochází, když proud uprchlíků nikdo neorganizuje. Směsice převážně syrských, afghánských a iráckých uprchlíků, kteří se všichni pokusili vstoupit do EU z Chorvatska. Ale Chorvatsko je nepřijalo a poslalo je dál do Slovinska. V této chvíli, pro ně, je toto evropská Rio Grande.

Chlapec: Řeka byla velmi studená. Voda mi sahala až po bradu. Řeka je velmi široká, tak jsme se rozhodli přijít sem. Potřebujeme pomoc, potřebujeme suché šaty, potřebujeme jídlo.

Matt Frei: A nezapomeňte: jejich oděvy, které jsou nyní plné vody jako houba, jsou pravděpodobně jediným oděvem, který tito lidé mají. Poté, co vyždímali všechno, v čem byla voda, pochod pokračuje. Směřují na sever. Směřují do Německa. Nakonec se tam dostanou, doufají.

Ti, jimž se podařilo dostat se přes řeku, v první řadě skončili tady. Na zemi, ve Slovinsku, čekají. Politika vytváří stále další a další překážky v jejich cestě. Postupně vznikají ploty po celé Pevnosti Evropa. A studené počasí situaci zrovna nepomáhá. Rozdělává se oheň, a v tomto případě chytl i stan.

A všude vidíte vojáky. Postupně jsou hranice Evropy militarizovány, v reakci na tento příliv lidí a její atraktivní bohatství je, zdá se, stále nedosažitelnější.

Ve vzdálenosti více než 1500 kilometrů, v té části Evropy, kde ještě svítí slunce, přijeli dnes další uprchlíci. Skupina uprchlíků, asi 100 lidí. A vojáci, tentokrát britští.

Toto je britská základna v Akrotiri, v malé enklávě na Kypru, odkud britské letectvo bombarduje Irák. Přijeli na lodích dnes ráno, ale jako staří námořníci bez map, neměli tušení, kde jsou.

Muž: Jedeme do Německa. Přes Řecko, Makedonii a další země a pak do Německa. Vůbec jsme nevěděli, že jsme přijeli sem.

Matt Frei: Další otázka: Kdo nese za tyto uprchlíky odpovědnost? Británie nebo Kypr? Ani jedna z obou stran se k tomu zrovna nadšeně nehlásí. A oni stejně chtějí do Německa.

Pokud půjdou na severovýchod, uvidí toto: Úsvit na srbském brambořišti. Domovem je jim přikrývka a jejich vyhlídky jsou další uzavírání hranic, během roku, který byl svědkem příchodu tři čtvrtin milionu uprchlíků do Evropy. Od Maďarska přes Chorvatsko a Slovinsko, Evropa stále více vysílá tentýž signál: V hostinci už není místo.

0
Vytisknout
6516

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015