Válka je mír: Ruská orwelliánská propaganda

14. 10. 2015

čas čtení 5 minut

Ruské úřady dosáhly v syrské válce významného úspěchu. Podle výzkumu státní agentury VCIOM 66 % občanů schvaluje vyslání ruských bojových letounů do Sýrie, ačkoliv více než polovina dotázaných nemá představu o tom, zač tam Moskva bojuje.

Zamyslete se nad tím: Většina Rusů schvaluje válku bez toho, že by se byť je pokusila pochopit, k čemu je. Jde o to, že průměrný občan byl nakopnut sledováním televizních záběrů ruských letounů, které zaměřují a ničí cíle úplně stejně, jako by šlo o nějakou videohru. Publikum na gaučích rádo sleduje, jak generální štáb vydává své denní zprávy se seznamem zničených velitelských a řídících center teroristů a stále se prodlužujícím seznamem zabitých teroristů.

Zdá se, že producenti státních televizí používají návodu z Orwellovy knihy 1984. Moderní válka mezi Eurasií a Oceánií (Ruskem a Ukrajinou) je již zapomenuta a Moskva nyní zahájila novou bitvu mezi Eurasií a Východní Asií.

A ministerstvo obrany se ani nesnaží dodat svým prohlášením ohledně vojenských triumfů známky pravděpodobnosti. Jaký typ leteckého průzkumu může potvrdit, že ruská letadla zničila továrnu vyrábějící opasky pro sebevražedné atentátníky? Vybuchují tyto opasky jinak, než jiná munice, nebo mohou ruské drony vidět přes cihly a betonové zdi?

Fakt, že Rusové tak nadšeně podporovali anexi Krymu a "tajnou válku" Moskvy na Ukrajině, odhaluje hluboký komplex méněcennosti vyvolaný kolapsem Sovětského svazu. Obsazení Krymu a hybridní válka na Donbasu posloužily jako silné psychotropní látky umožňující Rusům cítit se konečně jako občané velkého impéria - a tedy být šťastní. Nicméně každá silná droga je návyková. A je třeba nové dávky. A ta se objevila ve formě bezpečné malé války v Sýrii, která pro Rusko nepřináší žádné riziko.

Tato droga působí na průměrného občana i na armádu. Pomohla při oslavě narozenin Vladimira Putina odpálením 20 nejpokročilejších střel s plochou drahou letu Kaliber z Kaspického moře. Vojenští pozorovatelé byli jednoduše zmoženi radostí. Poprvé ve vojenské historii Rusko použilo střely s plochou dráhou letu dlouhého doletu k napadení 1 500 km vzdálených cílů. Šlo o přesvědčivou ukázku "dlouhé ruky Moskvy", a dlouho očekávané schopnosti použít síly v zahraničí.

Bylo zřejmé, proč USA použily střely s plochou dráhou letu v Jugoslávii a Iráku - jmenovitě proto, aby se předvedly v plné síle, aby uvrhly nepřítele do zmatku, zničily jeho zálohy, přerušily komunikace a zmenšily vůli k odporu.

Ruské letecké operace mají poněkud jinou povahu. V tažení, které má daleko k intenzitě, letecká peruť umístěná v Sýrii provádí extrémně omezené nálety proti cílům, které jsou ze všeho nepravděpodobněji vybrány syrskou armádou. V Sýrii nejsou cíle, které by ruská letadla nemohla zasáhnout, a tak není třeba ani střel s plochou dráhou letu.

Ruské představení v Sýrii je ve skutečnosti opakováním amerických operací v Iráku. Putin nyní ukázal, že může hrát stejnou hru, ale možná dokáže Yankee i překonat.

Penzionovaný generál Vladimir Komojedov, šéf obranného výboru Dumy, tvrdí, že není možno zastavit "komsomolské dobrovolníky" toužící zajistit blaho syrského lidu. Naznačuje, že Moskva by měla vytvořit brigády, nebo alespoň dobrovolnické prapory, a že bojovníci v Donbasu trpící nedostatkem válčení by se mohli přemístit do Sýrie.

Naznačil dokonce, že by tito dobrovolníci mohli obdržet služné převyšující obvyklé odměny ruských vojáků. Zapomněl ovšem dodat, že takoví lidé jsou označováni za žoldáky.

Před mnoha lety po vietnamské tragédii USA vyvinuly takzvanou Powellovu doktrínu, která formuluje kritéria pro použití vojenské síly v zahraničí. Podle ní se američtí lídři mají uchýlit k použití síly jen tehdy, pokud mají mimo jiné jasný a dosažitelný vojenský cíl. Nicméně ruská válka v Sýrii je primárně propagandou a postrádá konečný cíl, který by mohl být dosažen vojenskými prostředky.

Navíc je zatížena rizikem vtažení do konfliktu. Stávající operace nezajišťují vítězství jednotek prezidenta Asada nebo jeho íránských spojenců. Ruští velitelé mohou být nuceni riskovat vlastní pozemní operace. Ve skutečnosti jsou už takové plány připravovány v rámci masivního cvičení Centrum 2015. Za prvé, výsadkový prapor přilétá a připravuje základnu pro hlavní síly. Za ním následuje divizní uskupení a po něm celá armáda.

Jistě, není jasné, jak Moskva plánuje nasadit pěchotu v Sýrii, ale nakonec může použít civilních letounů. Ruské velení dále tvrdí, že neplánuje nasazení pozemních sil. Nicméně z jakéhosi důvodu ministerstvo obrany urychleně protlačilo dodatky k zákonu o trestech za vyhýbání se vojenskému výcviku...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8729

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015