Devalvace čínské měny vyvolává obavy ze zpomalení globální ekonomiky

12. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Čína bojuje se zpomalením ekonomiky a její akciový trh se propadá. Úřady v úterý oznámily masivní devalvaci měny, což může vyvolat geopolitické napětí a projevit se v jiných zemích.

Čína bojuje se zpomalením ekonomiky a její akciový trh se propadá. Úřady v úterý oznámily masivní devalvaci měny, což může vyvolat geopolitické napětí a projevit se v jiných zemích. Centrální banka oslabila kurs vůči dolaru takřka o dvě procenta. To znamená největší devalvaci od doby, kdy země v roce 1994 zavedla moderní systém směnných kursů.

Náhlá devalvace je zatím nejzřetelnějším signálem obav z nedosažení plánovaného sedmiprocentního růstu. Růst se zpomaluje a navzdory masivnímu tlaku na státní banky, aby pružně úvěrovaly společnosti ochotné investovat do nových továren a vybavení, i navzdory vystupňovaným vládním výdajům na vysokorychlostní vlaky a další infrastrukturní projekty.

Burzy v Šanghaji a Šenženu se na přelomu června a července prudce propadly a pokles byl zastaven teprve agresívními akcemi vlády. Zdá se, že tyto události omezily spotřebitelskou poptávku. Prodej aut v meziročním srovnání zaznamenal pokles o 7 %, informovalo Čínské sdružení výrobců automobilů. Jde o největší propad prodeje od světové krize v roce 2008.

Slabší měna zlevní čínské zboží na zahraničních trzích, ale může vyvolat napětí ve vztazích s některými partnery, například s USA. Navíc Peking riskuje oslabením také únik kapitálu.

V Kongresu USA již dlouho mnozí Čínu obviňují, že se slabým měnovým kursem podbízí a likviduje levným zbožím pracovní místa ve Spojených státech. Tato kritika teď může zesílit.

Navíc čínská centrální banka nyní oznámila změnu metodiky stanovování směnných kursů, což ve výsledku znamená další oslabení čínské měny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7930

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015