Co má americký prezident proti Jensu Stoltenbergovi?

"Fuck NATO?"

28. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bývalý norský premiér Jens Stoltenberg je generálním tajemníkem NATO od 1. října 2014. Tento týden pobýval na třídenní návštěvě Spojených států amerických. Přestože Stoltenberg s předstihem požádal o schůzku s prezidentem Barackem Obamou, nejen že k ní nedošlo, ale nedostal dokonce ani žádnou odpověď na svou žádost ZDE. Po půlroce ve funkci se Stoltenberg schůzky s Obamou nedočkal ani jednou.

Každý není v takové pozici, aby se na řešení evropské bezpečnosti v zásadě vykašlal, jako to dělá Barack Obama, a za jedinou důležitou věc označoval fantomatickou dohodu s Íránem, kterou ovšem současně podkopává postoj Bílého domu k Saúdy vedené intervenci v Jemenu.

Jens Stoltenberg na rozdíl od svého předchůdce není žádný jestřáb a pokud jde o přístup k zahraničněpolitické problematice, Obama by si s ním teoreticky mohl docela dobře rozumět. Jenže o přístup zde nejde. Jde o Evropu, a ta je v pořádí priorit této administrativy opravdu velmi nízko. Tak nízko, že Victoria Nulandová prohlásí "Fuck the EU!" a Obama faktickým chováním prohlašuje totéž i o Severoatlantické alianci.

Věci se mění velmi rychle a ti kdo na skutečnost pohlíží očima mrtvé minulosti nemohou v nejmenším ani tušit, co se vlastně odehrává. Zatímco se do omrzení opakuje, že USA údajně chtějí Evropu zotročit a zničit válkou, Bílý dům se o Evropu ve skutečnosti ani dost málo nezajímá. Seznamu jeho priorit vévodí íránský jaderný program, mnohem výše stojí Jihovýchodní Asie i Arabský poloostrov. Obama se schází i s pochybně zvoleným afghánským prezidentem (a i ten absolvoval schůzku se Stoltenbergem...), avšak na generálního tajemníka kdysi nejdůležitější americké alianční organizace čas nemá.

Mezitím se v České republice shromažďují ti, kdo zbožňují Vladimira Putina, a protestují proti bezvýznamnému průjezdu amerických vojáků z východu na Západ, z potenciálně krizové oblasti na základnu, kde pobývají desítky let a kde mají být i podle ustanovení smlouvy NATO-Rusko.

Pokud by to záleželo jen na americkém prezidentovi, za pár let by v Evropě nezůstal jediný americký voják - nemluvě vůbec o možnosti jejího "zastrašování" a "dobývání", kterou operuje putinská propaganda.

A pokud se Obama v nejmenším nestará o bezpečnost stále ještě největšího ekonomického bloku na světě a někdejšího klíčového amerického spojence, můžete si představit, jak moc se asi stará o nějaké téměř bankrotující Rusko...

0
Vytisknout
15319

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2015