Pětačtyřicet milionů agentů FSB

17. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zase jednou hvězdně zazářil. Po návštěvě zničeného Slavjanska a Semjonovky prohlásil, že ti, kdo nyní požadují zvyšování sociálních dávek, jsou "agenti [ruské zpravodajské služby] FSB" vyslaní do země "před desítkami let".

Premiér vyznačující se mimořádnou empatií a sociálním cítěním je přesvědčen, že ruští agenti změnili taktiku a chtějí nyní zemi rozvrátit požadavky na sociální dávky, zatímco on v potu tváře připravuje největší privatizaci za poslední čtvrtstoletí.

Kyjevský historik Denis Pilaš, jehož příslušnost k FSB přes navenek demonstrovanou loajalitu k Ukrajině prozrazuje už wikipedická přezdívka Kamarad Če, další ze zvěčnělých výroků premiéra vybraného Victorií "Fuck the EU" Nulandovou komentoval následovně: "My všichni jsme "agenti FSB". Všichni, kdo požadují penze, výplaty a sociální dávky, jsou "agenti FSB". Pětačtyřicet milionů "agentů FSB". Vyslaných "před desítkami let"."

***

Jeden z jistě nejfrugálněji žijících a nikdy nic od státu nevymáhajících důstojníků U.S. Air Force, plukovník John Boyd, patrně jediný americký stratég od Alfreda Thayera Mahana, který stál za řeč, kdysi v prezentaci A Discourse on Winning and Losing (Rozprava o výhře a prohře) předložil kategorický požadavek, aby každá země na světě jasně formulovala vlastní velkou strategii. Ta by měla určovat základní cíle a formovat domácí i zahraniční politiku, ale i strategii vojenskou. Místo toho, aby tomu bylo v lepším případě naopak (v horším žádná velká strategie neexistuje).

Boyd přitom nestanovil žádné univerzálně závazné cíle velké strategie, ale pouze pět hlavních pomocných zásad, jimiž by se měla řídit. Těmi jsou:

Posilovat u vlastní skupiny odhodlání a zvyšovat politickou soudržnost nebo solidaritu.
Oslabovat odhodlání protivníků a jejich vnitřní soudržnost.
Obnovovat závazky spojenců vůči vlastní věci a podporovat jejich empatii vůči jejímu úspěchu.
Přitahovat nerozhodnuté k vlastní věci nebo jejich empatii vůči jejímu úspěchu.
Končit konflikty za výhodných podmínek, které nezasévají setbu dalších budoucích konfliktů.

Je myslím zjevné, že Američané ukrajinského premiéra vybrali naprosto skvěle. Velká strategie geniálního Arsenije "Lupina" Jaceňuka naplňuje téměř vše, co kdy Boyd požadoval, prakticky stejně dobře, jako velká strategie George Bushe mladšího shrnutá do památného hesla "Buď jdete s námi, nebo proti nám". Pětačtyřicet milionů agentů FSB se na Ukrajině nemá co roztahovat. Zástupy Jaceňukových příznivců v celém světě mobilizované památným výrokem o podlidech, jež je třeba zničit, stojí v jednom šiku za jeho ušlechtilou věcí.

K naprosté dokonalosti chybí už pouze naplnění okřídlené Brechtovy maximy.

0
Vytisknout
12012

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2014