Turecko: Odbory vyhlásily stávku, zemí se šíří vlna protestů

16. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

V reakci na důlní neštěstí, při němž zahynulo nejméně 282 tureckých horníků, vyhlásily odbory jednodenní protestní stávku. Zemí se mezitím šíří vlna spontánních protestů v jednotlivých městech. Někteří příslušníci elity reagují na protesty nezvladatelnými záchvaty vzteku, jako asistent premiéra Jusuf Jerkel (na snímku), který zuřivě nakopl muže drženého policisty, údajně příbuzného jedné z obětí neštěstí.

Pouličních protestů se účastnily tisíce osob po celé zemi, v Izmiru došlo k šarvátkám. Prezident Abdalláh Gull navštívil místo neštěstí v Somě a Turecko vyhlásilo jednodenní národní smutek.

Některé z obětí výbuchu v dole již byly pohřbeny. Ženy plakaly a zpívaly improvizované písně o svých přibuzných, jejichž těla byla spouštěna do hrobů.

Na místě katastrofy pokračují záchranné práce, ovšem s malou nadějí na nalezení živých. Až 150 dalších horníků se stále pohřešuje.

Neštěstí vyvolalo v zemi vlnu protestů. Některé odborové ústředny vyhlásily čtyřiadvacetihodinovou stávku a viní privatizaci důního sektoru z toho, že se pracovní podmínky staly nebezpečnějšími.

Demonstrace se konaly v Ankaře, Istanbulu, Burse, Antalii, Diyarbakiru a dalších městech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9755

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014