Marshallovy ostrovy žalují devět jaderných mocností

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu žalují devět jaderných mocností u mezinárodního soudu v Haagu. Obviňují je, že porušily svou právní povinnost odzbrojit.

Republika Marshallových ostrovů obviňuje státy, vlastnící jaderné zbraně z "flagrantního porušování lidské spravedlnosti" v důsledku škod, které utrpěla následkem jaderných zkoušek, provedených v oblasti.

Na Marshallových ostrovech, včetně atolů Bikini a Enewetak bylo provedeno v letech 1946-1958 šedesát sedm jaderných zkoušek. Obyvatelé Marshallových ostrovů od té doby trpí vážnými zdravotními a ekologickými potížemi.

Marshallovy ostrovy žalují Spojené státy, Rusko, Čínu, Francii a Velkou Británii, dále Indii, Pákistán, Severni Koreu a Izrael, že nedodržují dohodu z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní. Dohoda, která vešla v platnost r. 1970, měla zajistit, že nejaderné státy nebudou usilovat o získání jaderných zbraní a jaderné státy se jich vzdají.

Marshallovy ostrovy poukazují na to, že navzdory dohodě stále existuje více než 17000 jaderných hlavic, z nichž 16 000 vlastní Rusko a Spojené státy.

Marshallovy ostrovy dále poukazují na to, že jaderné státy nyní své jaderné arzenály modernizují, což je jasným porušením dohody platné od r. 1970.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9784

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2014