Obama: Rusko je jen regionální mocnost a jeho anexe Krymu je známkou jeho slabosti

26. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Barack Obama charakterizoval Rusko jako "jen regionální mocnost", jejíž akce na Ukrajině jsou výrazem slabosti, nikoliv síly, a zopakoval hrozbu od západních spojenců sdružených ve skupině G7 a Japonska, že zavedou proti Rusku daleko ostřejší sankce, pokud by Vladimír Putin pokročil za anexi Krymu a vstoupil s vojsky do východní Ukrajiny.

Ve svém projevu na závěr vrcholné schůzky o jaderné bezpečnosti v Haagu odmítl Obama názor Mitta Romneyho, svého republikánského konkurenta při posledních prezidentských volbách, že je Rusko hlavním geopolitickým nepřítelem USA. Obama zdůraznil, že ho daleko více znepokojuje možnost teroristického útoku jadernou bombou proti New Yorku.

Obama dodal, že USA budou bránit své spojence v NATO, ale že pro státy, které nejsou členy NATO a leží u ruských hranic budou Washington a mezinárodní společenství používat nevojenského tlaku proti ruským snahám tyto země pohltit.

Obama zdůraznil, že nechce spekulovat o Putinově motivaci, avšak z jeho výroků vyplynulo, že si nemyslí, že cílem ruských akcí na Krymu je obnovit status Ruska jako supervelmoci a poskytnout Moskvě takovou prestiž, jakou kdysi měla jako hlavní město Sovětského svazu.

"Rusko je regionální mocnost, která ohrožuje některé své bezprostřední sousedy, nikoliv v důsledku své síly, ale v důsledku své slabosti," řekl Obama a dodal: "USA mají také vliv na své sousedy, ale normálně nepotřebujeme do nich provádět vojenskou invazi, abychom si s nimi vytvořili silný vztah spolupráce. To, že Rusko dospělo k názoru, že musí zasáhnout vojensky a dopustit se znásilnění mezinárodního práva, naznačuje, že má Rusko menší vliv, ne větší," řekl Obama.

"Akce Ruska jsou problém. Ruské akce nezosobňují nejvyšší bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy. Daleko víc se obávám možnosti útoku jadernou zbraní proti Manhattanu," řekl Obama a poukázal na to, že právě proto zahájil sérii vrcholných schůzek, které se konají každý druhý rok, jejichž cílem je zvýšit bezpečnost štěpného vojenského jaderného materiálu po celém světě.

Na vrcholné schůzce tento týden v Haagu, již třetí, souhlasilo 35 zemí světa, že budou dodržovat mezinárodní normy o bezpečnosti v jaderných instalacích a přijmou mezinárodní inspekci svých bezpečnostních opatření. Avšak Rusko a Čína a dalších 16 zemí tuto dohodu nepodepsaly, z čehož vyplývá, že dále přežívají velké rozpory mezi bloky z doby studené války. Čína zastává vůči ruské anexi Krymu neutrální postoj.

Obama se v Haagu vyjádřil, že si nemyslí, že ruská vláda, která hromadí vojska na východní hranici Ukrajiny, se už rozhodla provést invazi na východní Ukrajinu.

"Pokud zůstanou na ruském území, je to gesto, jímž zastrašují, ale Rusko má legální právo mít svá vojska na svém území. Nemyslím, že se už rozhodli k invazi," řekl Obama. Dodal, že si myslí, že Moskva činí "celou řadu kalkulací" a tyto kalkulace budou ovlivněny tím, jak budou reagovat USA a mezinárodní společenství.

Obama důrazně odmítl ruské ospravedlnění invaze na Krym a jeho anexi, že tam byli ohroženi občané hovořící rusky a odmítl argument Moskvy, že Krym je totéž jako Kosovo, jehož vyhlášení nezávislosti - deset let po zahájení srbské kampaně etnického očišťování jeho albánské většiny - západní mocnosti uznaly.

"Neexistují žádné důkazy, že by občané mluvící rusky byli na Krymu jakkoliv ohrožováni," zdůraznil Obama. "Když slyším analogie s Kosovem, kde docházelo k vraždění tisíců lidí jejich vládou, je to srovnání, které je naprosto nesmyslné." "Myslím, že je důležité, abychom tyhle věci řekli jasně a zklividovali některé možné záminky pro potenciální ruský zásah."

Americký prezident přiznal, že rozsáhlé sankce v oblasti energetiky, finančnictví a zbrojních sektorů ruské ekonomiky, jimiž hrozí skupina G7, pokud by Rusko provedlo invazi na východní Ukrajinu, budou mít záporný dopad i na Západ, ale argumentoval, že dopad na Rusko bude daleko horší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15644

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2014