Náborová firma Odgers Berndtson:

Ve vedení univerzit musejí být nikoliv vědci, ale podnikatelští manažeři

17. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Náborová firma manažerů Odgers Berndtson tvrdí, že univerzity potřebují ve svém vedení "osobnosti s kvalifikací z manažerského světa". Univerzity totiž prý dnes čelí mnoha "výzvám", které jsou stejné jako "výzvy", jímž čelí podnikatelský svět: zvýšené konkurenci v boji o talenty a "zákazníky", v důsledku toho, že univerzity nyní fungují "na globálním trhu s rychle se vyvíjející technologií", takže dává smysl, aby byly manažerské zkušenosti aplikovány i v univerzitním kontextu.

Ve Spojených státech stoupl počet univerzitních rektorů, kteří nemají akademické zázemí, od roku 2007 do roku 2012 ze 17 na 23 procent. V Británii však jsou šéfy univerzit už neakademičtí manažeři ve 40 procentech případů.

Amanda Goodall, autorka knihy Socrates in the Boardroom (Sokrates ve správní radě) varuje, že univerzity "absolutně půjdou do hajzlu", jestliže budou jejich rektory manažeři. Goodallová argumentuje, že dobrý rektor univerzity musí rozumět psychologii svých klíčových pracovníků, musí vědět, co je motivuje. Manažeři zavádějí na univerzitách "manažerské systémy", jejichž cílem je "ovládat" akademiky, jejichž práci manažeři nerozumějí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7059

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014