O podstatě naší "demokracie"

19. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že podstatu naší "demokracie" výborně vystihuje to, že v současných sněmovních volbách kandiduje jako "úspěšný podnikatel" člověk, který je zaznamenán ve svazcích Stb jako agent, což vyvolává otázky, jakým způsobem vlastně naši miliardáři, "úspěšní" to podnikatelé, během polistopadové éry zbohatli. Lidé s obrovskou ekonomickou mocí a možnými různými vazbami z minulých divokých dob potom rozhodují o způsobu fungování celého státu.

Úžasné výmluvné je to, že za pana Babiše kandiduje pan Martin Komárek, známý jako pravicový komentátor a také jako konvertita ke katolické církvi, jíž se vrací desítky miliard z veřejných peněz za škody, které na ní napáchal právě komunistický režim, jehož nejodpornější složkou byla StB. Připomeňme, že "církevní restituce" mohly projít jenom díky nikým nevolené straně LIDEM, jejíž předsedkyně utekla ze Sněmovny, když měla vyjádřit svůj postoj k Rusnokově vládě. Takový Absurdistán tady panuje.

Podle novináře amerického původu Erika Besta ovšem Babiš, abych se vrátil k té hlavní otázce, tedy k původu peněz našich nejmajetnějších občanů, nepatří mezi ty nejmocnější miliardáře v ČR. Cituji Bestova slova o těch nejmocnějších "rodinách":

"Jejich bohatství vzešlo z divoké privatizace v 90. letech, kdy zákony byly děravé na správných místech a umožňovaly zisk ohromných majetků, pokud jste měli po ruce ty správné právníky, soudce a politiky. Tento způsob nabývání majetku jim zůstal i později v určitých případech vlastní, i když majetek nabytý v minulosti zvládají spravovat i profesionálním způsobem.

Kmotříčci jako Roman Janoušek, Ivo Rittig, Tomáš Hrdlička, Patrik Oulický a Pavel Dvořák jsou ve srovnání s těmi skutečnými kmotry ničím. Mají nějaké ty dovednosti, i pokud jde o černý trh, a mají důležité kontakty, ale nevlastní ono zásadní bohatství: doly, banky, pojišťovací společnosti, loterijní byznys, noviny - tedy nic z toho, co dělá českého kmotra kmotrem.

Andrej Babiš, Martin Roman nebo Radovan Vítek rovněž nejsou opravdovými kmotry. Babiš tímto směrem možná vykročil, ale postrádá širší "rodinu", kterou ostatní mají. Babiš jede stále z velké části na vlastní pěst. Roman byl vždy tak trochu loutkou v rukách ostatních, a pokud si někdo v jeho blízkém okolí zaslouží být nazýván kmotříčkem, je to Vladimír Johanes. Vítek chvíli flirtoval s kmotřením při jednání o Sazce, ale nyní je opět pouhým developerem."

"Blahodárné" působení těchto "nejmocnějších" miliardářů může být patrno z právě aktuální zprávy na Novinkách.cz o možném vyhnání tisíců horníků z dolu Paskov na dlažbu: "Zaorálka rozezlil požadavek společnosti New World Resources (NWR), kterou Bakala ovládá prostřednictvím společnosti OKD, jež chce od státu dotaci 4 až 6 miliard korun za to, aby ztrátový důl udržela ještě pět let v provozu.

Zaorálek považuje požadavek za nehorázný a arogantní. "Rád bych požádal pana Bakalu, aby příště orgány společnosti nezasedaly v Amsterdamu, ale v Ostravě nebo v Karviné. Společnost si v tak zjitřeném období rozdělila 50 až 60 miliard korun na dividendách a pan Bakala teď zase natahuje ruku. Pokud se hodlá takhle chovat, neměl by se do ČR ani vracet. Může se stát, že tady bude nežádoucí osoba, nenáviděná nejen horníky. Takhle se odpovědný podnikatel nechová," řekl Zaorálek."

Spis, který si vedla StB o spolupráci s Andrejem Babišem: ZDE

Videorozhovor s Martinem Komárkem: Uvěřil jsem Babišovi, že úspěch v politice nezneužije ZDE

Martin Komárek jako jedna ze vzorových katolických osobností v cyklu "Jsem katolík" ZDE

Skuteční kmotři: Pět rodin, které ovládají Česko ZDE

V ČR jste nežádoucí osoba, vzkázal Bakalovi Zaorálek ZDE

0
Vytisknout
12019

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2013