NSA má tajnou právní kličku. Umožňuje sledovat konkrétní Američany, kteří se ničeho nedopustili

9. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká zpravodajská služba NSA má k dispozici tajnou právní kličku, která jí umožňuje přístup do rozsáhlých databází a prohledávání emailové a telefonické komunikace konkrétních Američanů bez soudního příkazu. Dokument získala redakce deníku Guardian od bývalého zaměstnance NSA Edwarda Snowdena.

Dosud neznámá právní změna umožňuje operativcům NSA vyhledávat podle jmen nebo jiných identifikačních informací. Podle senátora Rona Wydena mezera v zákoně poskytuje NSA možnost prohledávat osobní data Američanů, kteří nijak neporušili zákon. Pravomoc schválená v roce 2011 kontrastuje s opakovaným ujišťováním Baracka Obamy a vysoce postavených představitelů zpravodajských služeb, že soukromí amerických občanů je před výzvědnými programy NSA chráněno.

Data jsou shromažďována podle sekce 702 zákona Fisa Amendments Act (FAA). Ten původně umožňoval bez soudního příkazu sledovat cizince mimo území USA a Američany, kteří s nimi byli v kontaktu.

Současně s tím může ale dojít i k zachycení čistě vnitrostátní komunikace. Tento proces je v žargonu nazýván "náhodný sběr". A zároveň jde o první důkaz toho, že NSA měla povolení prohledávat databáze kvůli komunikaci konkrétních amerických občanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6492

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2013