Kritický odstup, bez umanuté nenávisti na tu či onu stranu

22. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Krátký citát z facebookové diskuse

Snažím se nebýt na žádné straně barikády a hodnotit záležitosti věcně. Uznávám, že kdykoliv se vrhnou všechna pražská média proti nějaké věci, vede mě to k zpozornění a nedůvěře. Prostě nemám rád nekritické a umanuté mediální kampaně proti Chartě 77, či "na obranu Angely Daviesové", tím jsem poněkud definován sedmdesátými léty v Československu.

Řekl bych, že normální očekávání by mělo být, že když prezident zpochybní určitou věc, má k tomu dobré důvody a dám mu benefit of the doubt do doby, než se řádné vyjádří. Uznávám, že zatím to vypadá, že celá záležitost byla z hlediska prezidenta a jeho kanceláře pojednána skandálně nekompetentním způsobem. Myslím si však, že postoj s odstupem, kdy do hodnocení nezasahují předchozí předsudky, by měl být použitý v každém případě a vždycky.

Potíž je, že v tisíci případech se prokázalo, že to, co píší pražská média, nebývá pravda. A reakce publika je tím pak ovlivněná, velmi silně. Pamatujete si, jak v lednu 2001 demonstrovalo na Václavském náměstí 60 000 lidí proti "puči" v České televizi? A západní média psala, jak v Česku probíhá nová sametová revoluce?

0
Vytisknout
6983

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2013