Zbraně mají červenou nikoliv zelenou, varuje happening aktivistů

22. 5. 2013

čas čtení 3 minuty
Společná tisková zpráva kolektivů Food Not Bombs a ProtestFest, Brno

Na to, co přináší vývoz zbraní z České republiky, upozorňuje dnešní happening brněnské skupiny Food Not Bombs (FNB) a kolektivu ProtestFest. Stejně jako je symbolem právě zahájeného zbrojního veletrhu IDET zelená barva jeho loga, červená voda v kašně na Moravském náměstí má připomenout především krev obětí konfliktů či válek a utrpení, které jim vývoz a obchod se zbraněmi přináší. Česká republika byla navíc v minulosti za problematický export vojenské techniky několikrát kritizována. Fotografie z happeningu najdete v příloze tiskové zprávy.

"Poukazujeme na to, že vývoz českých zbraní do rizikových zemí, dopadá především na nevinné oběti místních válek a konfliktů. Česká republika, ale samozřejmě nejen ta, by se spíš měla soustředit humanitární pomoc a pomoc sociálně slabým, než se chlubit vývozem zbraní, říká aktivistka Diana S. skupiny Food Not Bombs.

Jak je to s pomocí České republiky rozvojovým zemím ukazuje např. index CDI (odhodlání k pomoci rozvojovým zemím) Centra pro globální rozvoj, který je žebříčkem pomoci rozvinutých zemí světa zemím rozvojovým. Česká republika je čtvrtá od konce (24tá z 27 zemí) a vytýkán je jí kromě vývozu zbraní do problematických krajin také "nepříliš rozsáhlý program zahraniční pomoci, bariéry kladené migrantům a studentům z rozvojových zemí a omezená podpora mírových a humanitárních misí." V minulosti Česka republika vyvážela zbraně např. do zemí, na něž se vztahovalo zbrojní embargo (Ázerbájdžán), či dalších zemí s diktátorskými režimy jako je Rovníková Guinea. Minulý rok to zase byl problematický vývoz rychlopalného protileteckého kanonu ZU-23-2 do Jemenu, který mohl sloužit k potlačení občanských protestů. Vývoz zbraní do rozvojových zemí však není jen problémem České republiky, ale stoupá celosvětově.

"Veletrh IDET, který symbolizuje českou zbrojní politiku, již minulosti smutně proslul tím, že na něm vystavovaly pochybné firmy či ho navštívily delegace z pochybných zemí. Současné snahy prezentovat IDET ve spojení s olympijskými sportovci a hrami, které mají symbolizovat mír, a zařadit do programu složky záchranného systému jako jsou hasiči či policie, jsou jen hořkou ironií, která má výstupy veletrh namalovat na růžovo. Jeho skutečné výsledky totiž budou mít stejnou barvu jako voda v kašně na Moravském náměstí. Věříme, že si to uvědomí i olympionik Roman Šebrle a další sportovci. Jinak jejich účast na mírových hrách dostává trpkou příchuť. " doplňuje člen kolektivu ProtestFest Martin P.

Food not Bombs -- Jídlo místo zbraní (FNB) je celosvětová iniciativa, jejíž dobrovolníci už přes 30 let rozdávají vegetariánskou stravu potřebným. FNB je vyjádřením protestu proti financování pokusů s novými zbraněmi, na úkor rozrůstajícího se hladu a zvětšujícímu se počtu bezdomovců. Brněnská skupina FNB funguje přes deset let a mezi její činnosti patří např. rozdávání jídla nebo šatstva potřebným každou sobotu na Moravském náměstí v 15:30. Informace na www.foodnotbombs.cz.

Cílem festivalu alternativní kultury a aktivismu ProtestFest je vrátit život do veřejného prostranství, do ulic, parků či na náměstí a dát tak lidem prostor na otevřenou diskusi o problémech, které vnímají jako celospolečenské. Součástí festivalu jsou diskuze, přednášky, happeningy, ale i protesty a živé koncerty. Tento rok vyjde hlavní průvod v sobotu 25. 5. v 15:00 z Moravského náměstí. V následujícím týdnu pak budou po celém Brně probíhat přednášky a diskuze v rámci programu festivalu. Více informací na: www.protestfest.cz.

0
Vytisknout
6616

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2013