Zeman v Brně odmítl diskusi, slivovici i popelníček

22. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Přes sto lidí se v úterý odpoledne sešlo v Brně před Nejvyšším soudem, aby vyjádřili nesouhlas s počínáním prezidenta Zemana. Od prvních chvil bylo jasné, že akce nebude jen vyjádřením nesouhlasu s nejmenováním doc. Putny profesorem, ale bude mít mnohem širší záběr. Organizátoři se pokusili prezidenta Zemana při jeho příjezdu oslovit, ten však nabídku přivítání a pozvání ke krátké diskusi odmítl.

Podle organizátorů i účastníků se celá akce velice podařila. "Shromáždění jsme začali připravovat jen pár hodin před tím, než prezident vyrazil do Brna. Proto nás nás přibližně 111 příchozích velmi potěšilo, a to i včetně ohlasů příchozích," uvedl Petr Soukeník, předseda svolávajícího Studentského jara. Celé akci nakonec chybělo jen přímé setkání prezidenta Zemana se shromážděnými a plánované předání nejkrásnějšího popelníčku. "Litujeme toho, že se s námi pan prezident odmítl setkat tváří v tvář a diskutovat o tom, proč jsme nespokojeni," doplnil Soukeník.

Ke svolání shromáždění uvedl místopředseda Akademického senátu Masarykovy univerzity Pavel Troubil, že "odmítnutí jmenování doc. Putny profesorem a zásah do akademických svobod byly poslední kapkou pomyslného poháru trpělivosti. Prezident Zeman narušuje zavedený akademický pořádek a velmi křehkou stabilitu vysokoškolského systému, to si nemůžeme nechat líbít."

Organizátoři dále na svém facebookovém profilu uvedli, že ještě dnes vyzvou všechny studentské komory na všech vysokých školách a univerzitách k tomu, aby podpořili své nastávající profesory k bojkotu převzetí titulu, dokud nebude doc. Putna jmenován profesorem.

Svolavatelé závěrem označili Zemanovo zasahování do akademických svobod jako uspíšení konce doby hájení prezidenta. "Od této chvíle budeme velmi pozorně sledovat veškeré jeho počínání a dělat vše proto, aby neposunoval náš parlamentní řád k prezidentskému systému, ale k moderní evropské demokracii," uzavřel Soukeník.

RNDr. Pavel Troubil | Akademický senát MU
místopředseda

Mgr. Petr Soukeník | Studentské jaro
předseda

0
Vytisknout
12415

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013