Jak to bylo s chemickým útokem v Sýrii?

9. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Britský server Brown Moses přinesl fotografie z okolí syrského Aleppa a Idlíbu, kde mělo údajně dojít k nasazení chemických zbraní. Na snímcích je jasně vidět zbytky plastového těla plynového ručního granátu. Blogger upozorňuje, že by se podle NBC mohlo jednat o zbytky slzotvorného granátu indické výroby.

Indická společnost Tear Smoke Unit skutečně poměrně nedávno dodala své slzotvorné granáty obsahující směs plynu CS a syntetického chilli do Turecka. Jak se můžete přesvědčit na obrázku z webu výrobce, tvarově jsou opravdu podobné plastovým tělům granátů nalezených v Sýrii na místech útoků. Jenže roznětné zařízení indických granátů je vyrobeno z kovu, kdežto u syrských lze snadno identifikovat tuto část plastovou. NBC se tedy zřejmě mýlí. Musí se jednat o zatím neznámý typ plynového granátu.

Zajímavé ovšem je, že právě s neznámým granátem tvarově zcela shodným s tím, co bylo nalezeno na místě údajného chemického útoku, byl vyfotografován jeden z bojovníků radikálně islamistické protiasadovské Fronty al-Nusra...

0
Vytisknout
13579

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2013