Hannoverský veletrh nedokáže překrýt napětí v rusko-německých vztazích

8. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Rusko se podruhé v této dekádě stalo partnerskou zemí hannoverského průmyslového veletrhu, který představuje největší akci tohoto druhu na světě. Zatímco ekonomické vztahy obou zemí se bouřlivě rozvíjejí, politické problémy atmosféru značně zhoršují.

Podle kancléřky Merkelové partnerství Ruské federace v rámci letošního ročníku veletrhu přichází v pravý čas, stejně jako úzká spolupráce obou zemí na projektech "Ruský rok v Německu" a "Německý rok v Rusku". Hannoverský veletrh dle kancléřky nabízí příležitost k prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi.

Merkelová včera pronesla prijev u příležitosti zahájení veletrhu a dnes spolu s Vladimirem Putinem navštíví veletrh a zúčastní se inaugurace německo-ruského ekonomického summitu.

Nicméně setkání bude patrně zastíněno aktuálními politickými problémy. Německá vláda vyjádřila znepokojení kvůli zásahu ruských orgánů proti německým organizacím v Moskvě a Petrohradě. Na konci března ruské orgány prohledaly kanceláře nadací Konráda Adenauera a Friedricha Eberta, přičemž dočasně zkonfiskovaly počítače a dokumenty. Z ruské strany vztahy komplikuje například kyperská otázka.

Zástupce tiskového mluvčího německé vlády Georg Streiter prohlásil, že během setkání politických špiček nebude možno se tématu zásahu proti nadacím vyhnout; a Kreml tvrdí, že zodpoví všechny otázky.

Z ruské strany se veletrhu zúčastní rekordní počet více než stovky vystavovatelů, včetně Gazpromu (jeden z největších vystavovatelů), Ruských železnic a firmy UralVagonZavod, která vyrábí tanky, vagóny a traktory. Také některé regiony, například Tula nebo Novosibirsk, představí své projekty. Důraz bude na letošním veletrhu položen na energetiku, strojírenství, nové materiály a průmyslovou automatizaci.

Podle Výboru pro východoevropské ekonomické vztahy dvojstranný obchod obou zemí v roce 2012 dosáhl rekordního objemu přes 80 miliard euro a očekává se další růst.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6783

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2013