Válečná rétorika nad Severní Koreou sílí

Rusko naléhá na Severní Koreu a na USA, aby se ovládaly

30. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

"Doufáme, že všechny strany projeví maximum odpovědnosti," konstatovalo ruské ministerstvo zahraničí. Rusko naléhá na Spojené státy a na Severní Koreu, aby se ovládaly poté, co Pchjongjang oznámil, že vstupuje do "válečného stavu" s Jižní Koreou a Pentagon varoval, že Spojené státy jsou plně schopné uhájit před útokem ze Severní Koreje sebe i své spojence.

Bílý dům varoval v pátek Severní Koreu, že zintenzivňující se válečná rétorika přivede tuto zemi do další mezinárodní izolace. Pentagon uvedl, že jsou Spojené státy plně schopny bránit sebe i své spojence před raketovým útokem.

Severokorejský předák Kim Jong-un prohlásil, že severokorejské rakety jsou připraveny na odpálení proti americkým základnám v Tichomoří. Je to reakce na přelet dvou amerických bombardérů B2 přes korejský poloostrov.

Admirál James Winnefeld, náměstek předsedy spojených armádních štábů, uvedl před čtrnácti dny, že Severní Korea má jeden typ raket, který by mohl dosáhnout území USA. Avšak zatímco vojenští odborníci souhlasí, že Severní Korea má teoreticky schopnost odpálit raketu, jsou silně skeptičtí ohledně toho, zda je severokorejská technologie tak pokročilá, jak Severní Korea tvrdí, a zda vůbec je země schopna přesně zasáhnout cíl.

Ve Washingtonu však vládnou silnější obavy než jindy, protože Kim je nový šéf země, je mladý a nezkušený a na Západě se o něm toho mnoho neví.

Mark Fitzpatrick, šéf programu pro odzbrojení a nešíření jaderných zbraní v Mezinárodním ústavu strategických studií, řekl: "Severní Korea nemá schopnost zasáhnout americké území ničím - leda po internetu. Jejich jediná prozkoušená raketa doletí jen na vzdálenost 1600 km, to je méně než polovina vzdálenosti na Guam.

John Walsh, specialista na bezpečnost a jaderné zbraně v MIT, však varoval: "Může vzniknout válka, i když nikdo válku nechce. Všechny strany na sebe nyní verbálně útočí a jestliže někdo udělá chybu, ta chyba by mohla eskalovat v něco většího." Riziko podle něho není, že by Severní Korea zaútočila na Spojené státy, ale že by zaútočila na Jižní Koreu, což by do konfliktu přivedlo Spojené státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
11689

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013