Británie a Francie vyvíjí tlak na EU, aby zrušila embargo na dodávky zbraní syrským povstalcům

13. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie a Francie v úterý začaly vyvíjet tlak na členské země EU, aby zrušily zákaz dodávat zbraně do Sýrie. Tam protivládní povstalci, jejichž podstatnou část tvoří islámští radikálové, bojují s režimem prezidenta Bašára Asada, který má převahu ve výzbroji.

Británie varovala, že chce embargo zrušit, zatímco Francie prohlásila, že bude chtít k dokumentu připojit dodatek, který by umožňoval dodávky zbraní.

Zrušení embarga by vyžadovalo souhlas šech sedmadvaceti členských zemí EU.

Embargo na dodávky zbraní je součástí balíku sankcí EU uvalených na Sýrii, který je obnovován každé tři měsíce. Poslední prodloužení platnosti proběhlo 1. března.

Pokud nebude jednohlasně schváleno buď prodloužení platnosti embarga nebo jeho úprava, embargo přestane platit.

Británie v únoru prosadila dohodu o uvolnění embarga tak, že umožňuje dodávky neletální, nicméně quasimilitární pomoci povstalcům, jako jsou balistické vesty a obrněná vozidla. Nicméně Británie a Francie s tím nejsou spokojeny, zatímco Německo varuje, že vyzbrojování povstalců může vést k šíření zbraní v nestabilním regionu a vyvolat další války. Podle nejmenovaného zdroje ve francouzské administrativě hodlá Paříž dodat povstalcům mj. protiletadlové řízené střely.

Kritici plánu poukazují na rostoucí vliv islamistů v řadách povstalců, znichž někteří jsou napojeni na al-Kajdu. Obávají se o schopnost střechové opoziční organizace Syrská národní koalice řídit ozbrojence na bojišti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7637

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2013