Ještě k prezidentským volbám

9. 1. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

V poslední době se objevují názory, že lidé volící kandidáty "bez šancí" (např. paní Roithová, Fischerová, pan Sobotka apod.) by měli přesměrovat a vsadit např. na pana Dienstbiera. Má to svou logiku -- vytěsnit alespoň jednoho z tandemu Fischer -- Zeman, aby druhé kolo voleb bylo opravdu o volbě, a ne z nouze ctnost.

Problém je ale v tom, že lidé by se měli rozhodovat podle svého názorového souznění s kandidáty a ne podle toho, jaké předvolební preference jim nějaký ten předvolební průzkum přisoudí. Jednou jsem si dal práci a těsně před volbami si opsal několik předvolebních průzkumů a výsledky voleb se pak u jedné strany lišily až o 5%. Takže kdo je třetí a má šanci?

V tomto naši záchranu nevidím. Osobně se všechny lidi ze svého okolí snažím přesvědčit, že jsou i kvalitnější kandidáti, než pánové Fischer či Zeman. Je to ale fuška, přiznávám. Je mi skutečně záhadou, čím tito dva kandidáti tak uhranuli národ. Spíš si myslím, že než podle kvalit se lidé rozhodují podle dojmů a mainstreamově vytvořených profilů, což je tragédie.

Kdyby ale třeba každý čtenář Britských listů přesvědčil pět voličů těchto dvou kandidátů o jiné a lepší volbě a tito lidé pak další, tak se nebudeme muset přetahovat o voliče kandidátů představující kvalitnější názorové proudy.

Polopatě: ukrojit díl Fischerovi a Zemanovi je přínosnější než se přetahovat o voliče např. paní Fischerové a Roithrové.

Určitě bych si ve druhém kole raději vybíral mezi paní Roithovou, Fischerovou či panem Dienstbierem (proč by zrovna oni nemohli být dobrým prezidentem?), než mezi současnou top dvojkou. Zkusme tedy své známé a blízké přesvědčit, že první kolo voleb by mělo pustit do druhého kola kandidáty s názorovou pestrostí a morálním kreditem, abychom si pak nemuseli ve druhém kole voleb vybírat mezi nic a prázdnem.

0
Vytisknout
8032

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013