Apokalyptický úpadek České republiky

5. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Komentář anonymního čtenáře k velkému počtu vězňů v České republice...

Statistiky statistiky... tady se pořád mění a znovu hledá koncepce ve všem, trestní politika není výjimkou. Právo nemá respekt, justice nemá respekt, morálka je k smíchu. Takže nikdo si nic nedělá z podmíněného odsouzení a páchá v podmínce dál totéž, za co byl odsouzen. Co je na tom nepochopitelného? V cizině se bojí nezaplatit dluh a šetří. Natož jít krást. Tady mávnou rukou, protože i když se snaží, stejně to nezvládnou a ještě je u toho někdo chytřejší okrade. Je to dlouhodobý úpadek legislativní kultury. Nepřehledné právo, příliš časté změny, systém se stává chaosem a džunglí pro nejsilnější zvířata, rájem pro podvodníky a příživníky, zaprodaní poslanci se točí v kruhu, hlasují pro věci, které nečetli a podstrkují do tisků věci, které nikdo číst raději nemá, zákony se mění při čteních a nikoliv na legislativních odborech, univerzitách a úřadech, důvodové zprávy se opisují jako poslední věc po přípravě zákona, ne jako pilotní studie.

Zákonem se lepí nedostatek sociálního kapitálu, každý problém se hned látá nějakým paragrafem, aniž by se přednostně řešil jinak. Zákony se nepřipravují roky, vlastně se napíší za dva týdny a legislativní proces je pro tvůrce zbytečně dlouhý a opravný balíček je hotový dřív, než původní zákon nabude účinnosti.

Zákony už se nedělají jako prevence něčeho špatného, legislativy už se dávno zmocnili lobbisté, kteří používají poslance jako loutky a připravují zákony, které vytvoří nové podnikatelské příležitosti sponzorům, zaměstnavatelům lobbyistů.

Podnikatelé tráví třetinu času nad papírováním a lijou daně do černých děr, polovina všech plateb jde mimo účetnictví, do nákladů snižujících daně se dávají už i kondomy a sprchové kouty milenek - a v té vší džungli se podprůměrně inteligentní či něčím handicapování lidé ztrácejí, nevyznají, stávají se pasivními, oběťmi i pachateli, protože prostě neumějí do toho vlaku už nastoupit.

Do všech klíčových pozic se derou psychopati, protože už mohou pomalu všechno a není jak čelit jejich neférovým způsobům boje. Všechno se rozkrádá a odklání, aby to nerozkradl nebo neodklonil někdo jiný.

Relativně větší počet vězněných je jen jeden z perverzních důsledků rozkladu společnosti, která už se o slabší nestará, ale pase se na nich tím rychleji, čím blíž jsou absolutnímu dnu a už nebude co brát.

Soudce je jen článek řetězu, dělník na lince, musí udělat svou práci a musí ji udělat naprosto přesně podle zákona a rychle, ale neovlivní, co mu po pásu přijede a kam to zase odjede. Vězení neplní převýchovnou funkci, ale co s tím soudci nadělají? Lamentuje se, že vězeň stojí denně 1000,- Kč... takže by asi měl stát ještě míň, abychom byli spokojení? Jenže vysvětli v téhle době, že se mají do vězeňství nalévat peníze na terapeuty, lektory, výuková centra, psychology, když se ve všem veřejném už jen škrtá.

0
Vytisknout
23735

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2013