Prezidentské volby -- jak vybrat kandidáta?

30. 10. 2012 / Jiří Bátěk

čas čtení 1 minuta

Pomalu, ale jistě finišuje sběr podpisů pro kandidaturu na prezidenta ČR, koncem října je uzávěrka. Kandidátů není málo. Někteří jsou lidem známí, jiní méně. Pro kterého se ale rozhodnout?

Předem bych vyloučil pochybné charaktery, lidi, kteří v 80. letech prospěchářsky vstoupili do KSČ, dlouhé roky zde užívali výhod a po revoluci se z nich nejednou stali velcí demokraté. Již to by mělo být varováním -- svůj prospěch nade vše. Jak by takový člověk mohl hájit zájmy občanů a státu?

Jak tedy zjistit, kterého kandidáta podpořit?

Nabízí se poměrně snadná věc, která stojí jen trochu času. Na www.youtube.cz je dost videí, kde kandidáti prezentují svoje názory, společenské postoje a vize.

Nepřistupujme k nim s předsudky, že ten či tamta by nebyl/a vhodná. Se zapojením rozumu a citu bychom měli být schopni rozlišit, kdo bude pro republiku přínosem a kdo jen konzervativní šedou myší reprezentující zájmy podivných zájmových skupin. Podzimní večery jsou dlouhé, určitě se vyplatí věnovat čas výběru kandidáta právě třeba pomocí pořadů na youtube.

Nenechme se oklamat prázdnými reklamními slogany, které jsou jen tupou marketingovou přetvářkou, či že některý dostává v médiích více prostoru než jiný. Volme toho, kdo má charakterové předpoklady, byť třeba na 100% s ním nemusíme ve všem souhlasit. Dokažme, že jsme potomci Husa, Komenského, Masaryka či Jiřího z Poděbrad, že jsme schopni vlastního názoru a nenechme se oblbovat předvolebními průzkumy. Máme jedinečnou příležitost zvolit si prezidenta bez nechutných zákulisních intrik politiků. Využijme jí a važme si jí.

0
Vytisknout
8122

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2012