Právničce zastupující Assange bylo sděleno na londýnském letišti, že je na "tajném seznamu podezřelých osob"

2. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Australská právničce Jennifer Robinsonové, člence týmu právníků, kteří hájí Juliana Assange, bylo sděleno na londýnském letišti Heathrow pracovníky letecké společnosti Virgin před cestou do australské Sydney, že nemůže hned nastoupit do letadla, protože je na tajném seznamu podezřelých osob a musí počkat na zvláštní svolení k odletu. Prý "se zřejmě dopustila něčeho kontroverzního".

Robinsonová konstatuje, že jí to šokovalo. Nikdy nespáchala nic kontroverzního. Pouze zastupuje klienty po celém světě, jedním z nichž je i Julian Assange. Dodala, že podle australského práva nepotřebuje australský občan zvláštní povolení, když se vrací do vlastní země, a to bez ohledu na jakékoliv seznamy podezřelých osob.

Stoupenci WikiLeaks jsou přesvědčeni, že "seznam podezřelých osob" mají Spojené státy a Velká Británie a sledují podle něho mezinárodní cesty určitých jednotlivců. Obě vlády existenci takového seznamu popřely.

K incidentu došlo v dubnu, Robinsonová o něm nyní promluvila veřejně, protože se jí dosud nedostalo vysvětlení celé záležitosti. ZDE

0
Vytisknout
8932

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2012