Egyptský prezident svolal rozpuštěný parlament, generálové krizové jednání

8. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Egyptská agentura MENA informovala, že po překvapivém kroku nově zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, který navzdory rozhodnutí Nejvyššího soudu opět svolává rozpuštěný parlament, se generálové sešli ke krizovému jednání. Parlament ovládaný islamisty byl rozpuštěn v červnu na základě nálezu soudu, podle nějž třetina poslanců byla zvolena v rozporu s ústavou. Mursí je kandidátem Muslimského bratrstva, z nějž před nástupem do prezidentského úřadu formálně vystoupil; stal se prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem.

Podle Middle East News Agency (MENA) Nejvyšší rada ozbrojených sil - vojenská junta, která převzala moc v době protestů proti exprezidentu Husnímu Mubarakovi - dnes svolala krizové jednání, na němž jedná o důsledcích Mursího kroku.

Junta formálně předala moc prezidentovi 30. června, ale ještě předtím dekretem omezila jeho pravomoci a zajistila si důležitá křesla v budoucí vládě. Mezi sekulární armádou která v zemi vládla od 50. let 20. století a islamisty panuje značné napětí - obě strany se zatím navzájem shodly pouze na marginalizaci prozápadních liberálních proudů někdejší protimubarakovské opozice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6463

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2012