Blažek a Heydrich

4. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nový ministr spravedlnosti Blažek tvrdí, že státní zastupitelství musí být pod kontrolou politiků, protože kdyby se stal nejvyšším státním zástupcem člověk jako Reinhard Heydrich, může si obsadit celou soustavu státního zastupitelství svými lidmi.

Bývalá soudkyně Ústavního soudu tuto úvahu považuje za hloupou, protože podle ní se může stát člověk jako Heydrich také ministrem.

Dodal bych k tomu, že Blažkova úvaha je naprosto nemoudrá především proto, že Heydrich byl plodem určitého systému a určité ideologie -- dnes by takový člověk byl sotva nacistou.

Možná by hájil nelidské a stupidní škrty, pokud by mu to přineslo postavení a moc, bez ohledu na veřejný zájem a pravdu.

Nefunkčnost státního zastupitelství ve věci vyšetřování velkých korupčních případů je v zájmu politiků, a proto se musíme bát politiků a jejich vlivu na státní zastupitelství, musíme se bát nových čunkiád, nových zametačů a pokračování praxe, kdy se velká podezření nedostanou před soud.

Musíme se bát toho, že ministři vlády budou v televizi svévolně soudit práci policie, aby zabránili soudnímu prošetření podezření, která padají na jejich strany i na ně samotné. Musíme se bát praxe, kdy ministr vlády volá ve svém vlastním případu policistovi, který ho vyšetřuje.

Ministr Blažek by měl začít tím, že okamžitě vyhoví požadavku nejvyššího státního zástupce a jmenuje Lenku Bradáčovou do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze. Zeman a Bradáčová jsou mnohem větší zárukou dobrého fungování justice než sám Blažek, který byl dosazený za podivných okolností bleskovou rychlostí do ministerského křesla přičiněním dua Nečas-Klaus (k tomu, jak funguje Klausova-Nečasova ODS, uvádím pár odkazů níže). Kromě toho by Blažek, chce-li získat elementární důvěru veřejnosti, měl požadovat okamžitou rezignaci ministra Kalouska za jeho útok na orgány činné v trestním řízení.

Blažkovy obavy z 'Heydricha'? To je hloupý argument, míní Wagnerová ZDE

Co v Česku znamená "protikorupční politika" ZDE

Faktickým předsedou vlády i ODS je nyní Klaus ZDE

Apel, abychom udrželi zlodějský charakter českého státu ZDE

0
Vytisknout
12746

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2012