Montiho létající cirkus

4. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Mario Monti byl stejně jako národní fotbalový tým veleben za to, že zatočil s Němci - v tomto případě na summitu EU. Jenomže toto vítězství může brzy přinést katastrofu.

Montiho příznivci se radují z toho, že bylo dosaženo výslovného mandátu fondů EFSF/ESM ke "stabilizaci" rozpětí výnosů z dluhopisů jednotlivých států. Fondy mají intervenovat na primárním a sekundárním trhu s dluhopisy. Jenže může jít o cestu do pekel a Montiho vítězství může být stejně krátkodeché jako čtvrtfinálový triumf fotbalistů.

Pokud za ESM nebude stát takřka bezedná kapsa Evropské centrální banky, výsledek posledního summitu povede stejně jako v předchozích případech jen k dočasnému odložení problémů. Byl získán určitý čas navíc, celkový výsledek to ale ovlivnit nemůže.

Pokud by měli pravdu zastánci názoru, že se trhy neřídí špatnými základními ukazateli periferních ekonomik EU, ale pouze vlastními špatnými očekáváními, mohlo by poslední evropské protikrizové opatření přinést úspěch. Jenomže bohužel existují doklady o tom, že tento výklad je chybný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10702

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2012