Egyptský prezident svolal rozpuštěný parlament, generálové krizové jednání

8. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Egyptská agentura MENA informovala, že po překvapivém kroku nově zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, který navzdory rozhodnutí Nejvyššího soudu opět svolává rozpuštěný parlament, se generálové sešli ke krizovému jednání. Parlament ovládaný islamisty byl rozpuštěn v červnu na základě nálezu soudu, podle nějž třetina poslanců byla zvolena v rozporu s ústavou. Mursí je kandidátem Muslimského bratrstva, z nějž před nástupem do prezidentského úřadu formálně vystoupil; stal se prvním demokraticky zvoleným egyptským prezidentem.

Schwarzenberg definoval "nové pojetí poslanecké imunity"

8. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnešní Otázky V. Moravce nám na nového ministra spravedlnosti prozradily, že mívá obtížné začátky. Říkal jsem si, že tomuto ministrovi zbývá jenom necelá půlka volebního období, tak abychom se vůbec od něj dočkali něčeho více než těch začátků. Co podle mne také stojí za zmínku v jeho vystoupení, je kritika medializace justičních problémů a nešvarů. Kritizovat tuto medializaci je však zcela absurdní, když medializace je ta poslední možnost, která zbývá občanům, toužícím po spravedlnosti, ve státě, kde se obludné případy rozkrádání veřejných peněz prostě nemohou dostat před soud.

Británie má takové bankéře, takový tisk a takové politiky, jaké si zaslouží

7. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

To píše v deníku Guardian Marina Hyde. Nepřipomíná vám její argumentace tak trochu situaci v Česku? Je podobnost čistě náhodná?

Musíme přiznat, a to velmi bolestně, píše autorka, že za své podvodné bankéře, bulvární novináře a kradoucí politiky si může Británie sama. Základní příčiny těchto katastrof spočívají v hlubinně zažitých zvyklostech britského života: v tom, že celá řada britských vlád za poslední dobu je obětí uctívání peněz, v tom, že Britové jsou naprosto zadupáni do země i v tom, že jsou naprosto pasivní a nikdy se proti ničemu nevzepřou.

BRITÁNIE:

Po finančních skandálech odcházejí zákazníci pěti velkých bank do malých "etických" bank

8. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Rozhněvaní zákazníci bank za poslední týden začali hlasovat svými peněženkami a odcházejí z velkých bank do malých kooperativních bank, do stavebních spořitelen a do tzv. "credit unions". Děje se to poté, co se velké bance National Westmister minulý týden rozbil počítačový systém, takže zákazníci několik dní neměli přístup k penězům na svých kontech, a když byl systém opraven, banka odeslala platební bankovní příkazy několika desítek tisíc svých zákazníků omylem dvakrát. Druhým hřebíkem do rakve pověsti velkých bank byl skandál, který otřásl v minulých dnech Británií, kdy vyšlo najevo, že Barclays Bank manipulovala úrokové míry protizákonně ve svůj prospěch, aby na tom vydělala.

Britská demokracie je v smrtelném úpadku

7. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Moc korporací, politikové, kteří nezastupují voliče a apatičtí občané způsobily, že je Británie nyní "stále nestabilnější" zemí, varuje analýza.

Studie stavu demokracie ve Velké Británii za poslední desetiletí varuje, že se britská demokracie octla "dlouhodobém, smrtelném úpadku", protože nezadržitelně sílí vliv korporací, politikové nezastupjí voliče a občané v deziluzi přestávají chodit k volbám a vůbec debatovat o politice.

Pozitivním vývojem za posledních deset let jsou výrazně silnější parlamentní výbory, které jsou dnes schopny pohnat poslance a státní úředníky k odpovědnosti, dále decentralizace moci do Skotska, Severního Irska a Walesu. Zveřejňuje se také daleko více informací než dříve o dietách politiků a o dárcích pro politické strany.

Avšak v mnoha oblastech se Británie vzdálila měřítkům zastupitelské demokracie. Lidé dnes mají daleko menší vliv na rozhodování politiků a systém nezastupuje občanstvo férově.

Rekordní počty Libyjců se účastnily všeobecných voleb

7. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nadšení libyjští voliči se v sobotu po mnoha desetiletích autoritářské vlády plukovníka Kaddáfího účastnily všeobecných voleb. Volby však byly zároveň narušeny i voláním po jejich bojkotu, pálením volebních lístků a násilím především v nestabilní východní části Libye. V hlavním městě Tripolisu se velké počty voličů účastnily voleb do dvousetčlenného parlamentu.

O moc se při volbách ucházejí čtyři politická hnutí, mj. strana blízká Muslimskému bratrstvu, další islamistická koalice a také sekularistické politické hnutí. V Libyi však zuří intenzivní regionální, kmenové a ideologické konflikty. Východní část země, bohatá na ropu, usiluje o získání autonomie a odmítá vládu z Tripolisu. Někteří aktivisté na východě země podporovali bojkot voleb a v některých volebních místnostech byly spáleny volební urny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Clintonová kritizovala Rusko a Čínu

7. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

V pátek vyšlo najevo, jak obrovské rozpory jsou v mezinárodním společenství ohledně Sýrie. Kofi Anna vydal otevřené varování, že světové mocnosti musejí ukončit svou "destruktivní soutěž" ohledně budoucnosti Assadova režimu. Přitom Hilary Clintonová požadovala, aby Rusko a Čína "přestaly stát v pozadí" a začaly podporovat syrský lid.

Jak zastavit syrský chaos?

7. 7. 2012

čas čtení 5 minut

Chaos v Sýrii neprospívá nikomu. - Administrativa George W. Bushe odstranila hlavu saddámovského režimu v Iráku, což byl čin, který si během několika krátkých let vyžádal možná 200 000 iráckých životů, přestože Saddám přímo zabil možná až čtyřikrát více lidí - během předchozích tří dekád.

KD│ Co kdyby syrský prezident Bašár al-Asad opravdu odešel? Na Západě panuje domněnka, že odstranění syrského lídra představuje způsob, jak dosáhnout strategického vítězství na Íránem a zlepšit dodržování lidských práv v Sýrii. Je pravda, že íránské vyhlídky na udržení Sýrie coby předsunuté základny u Středozemního moře jsou patrně spojeny s přežitím al-Asadova režimu. Avšak jeho odstranění může docela dobře přivodit rozšíření chaosu v Sýrii a také v sousedním Libanonu, místo aby ho zbrzdilo. Odchod al-Asada může dokonce spustit dezintegraci mocenské struktury v Sýrii na různé gangy a milice, napsali Robert D. Kaplan a Kamran Bokhari.

Nejméně 99 mrtvých při ruských povodních

7. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Tisíce domácností bylo zaplaveno v krasnodarském regionu u Černého moře poté, co za několik hodin napršelo více deště než normálně za celý měsíc. Ulice měst Novorossijsk, Krymsk a Gelendžik byly zaplaveny, lidé se zachraňovali na střechách. V regionu zcela zkolabovala doprava.

Vážné povodně v současnosti postihují také Anglii.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

Potřebujeme víc barev!!!

6. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 4 minuty

Když jsem s požitkem sledoval velkolepou hudební a kostýmní show na Velehradě, uvědomil jsem si, čeho všeho jsme se lehkomyslně vzdali a ještě vzdát hodláme. Ta úžasná přehlídka plášťů, přehozů a pláštíků, pozoruhodných a efektních pokrývek hlavy (vzpomínáte na slavnou Felliniho módní přehlídku církevních obleků ve filmu Roma?), k tomu nádavkem zábavné a roztomilé uniformy různých stráží, připomínající až Čardášovou princeznu, to všechno by nám mělo být naopak vzorem... Zamysleme se nad tím, prosím...

Bezmocný: Proč to ti Korejci sakra umějí?

7. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Neuvěřitelně dramatickým thrillerem od první minuty byl v Karlových Varech v sobotu korejský thriller režiséra Young-joo Byuna Bezmocný. Mladý veterinář veze autem svou snoubenku s cílem představit ji rodičům před nadcházející svatbou. V dešti zastaví u benzínové pumpy a zatímco je mladík pryč, dívka z automobilu zmizí. Bez deštníku, motor prázdného auta dál běží. Zamilovaný mladý muž je zdrcen, dívka však zmizela beze stopy. Na pomoc při pátrání si přizve přítele, nadaného detektiva, který byl před časem vyhozen od policie kvůli korupci. Začne se odvíjet napínavý a neuvěřitelný příběh. Ukáže se, že dívka žila pod falešnou identitou, po dlouhém a intenzivním pátrání vyjde najevo, že se stala obětí finančních vyděračů, jimž dlužil její otec velké finanční částky a aby jim unikla, vytipovala si o samotě žijící mladou dívku obdobného zjevu a charakteristických rysů, zavraždila ji a ukradla jí její indentitu. Dynamický thriller se sociálním a psychologickým podtextem nenudí ani okamžik. Jak vznikne v určitém národě vyspělá filmová civilizace, jejíž produkty pak dokáží oslovovat svět? Co je zvláštního na dnešním Dánsku, Jižní Koreji, Rusku nebo třeba Rumunsku, že tohle dokáží a Česko většinou ne?

Bědování nad českým filmem

6. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Právě jsem v Karlových Varech zhlédl skutečně vynikající film Kena Loache ze skotského Glasgow Andělský podíl. Film je natočený s vervou, s energií, má vážný sociální podtext a zároveň je to pohádka, která pobaví a diváka uspokojí. Přesto si z kina odnese informaci o závažném sociálním problému.

Film je o skupině mladých deprivovaných lidí z dlouhodobě existující "underclass", kriminální lůzy, jsou to prostí, nevzdělaní, ubozí lidé, kteří se po generace potácejí v nezrušitelném kruhu nezaměstnanosti, kriminality a deprivace. V tomto filmu se hlavnímu hrdinovi a jeho třem dalším kamarádům podaří - tak trochu pohádkově - ze začarovaného kruhu uniknout, a to vlastní inteligencí a průrazností. Šanci jim dá opatrovník, který se o ně stará, při vykonávání komunitní služby, k níž je za jejich trestné činy odsoudil místní soud. Opatrovník - konec konců se příběh odehrává ve Skotsku - je seznámi se specializovanou problematikou výroby, ochutnávání a prodeje skotské whisky a v důsledku toho se hrdinovi s přáteli podaří uskutečnit pohádkovou krádež, která vlastně nikoho nepoškodí a oni získají peníze, aby mohli začít nový život.

Sedláčkovo video z dovolené

6. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dalším scénáristicky neuvěřitelně slabým českým filmem byl v Karlových Varech snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu. Kdyby s takovýmto scénářem přišel autor k nějakému mezinárodnímu producentovi, ten by mu okamžitě ukázal dveře. Už chápu, proč si jeden český producent při diskusi tento týden stěžoval, že západní distributoři neberou českou kinematografii vůbec vážně, že ji považují údajně za svého druhu amatérské filmy. Určitě ze scénáristického hlediska to většinou amatérské filmy jsou. V Česku, zdá se, dostane státní dotace na výrobu filmu v podstatě každá pitomost. Filmoví "teoretikové" to obhajují "řečmi", pseudovědeckým metajazykem.

Rodina je základ státu je další z nesčetných nedávných českých filmů, které nemají v podstatě příběh. Žádná analýza, nic objevného, jen nevyslovená hrdinova úzkost před zatčením. Je to trochu málo.

Husův odkaz:

Uvažovat o svém češství jinak, než je zvykem

6. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Masaryk označoval český/československý národ jako národ "Husův" a od Peroutky prý pocházejí slova, že nejsme "národ Husův", ale "národ císaře pána". Z Husa toho v nás opravdu zbylo jenom málo, pokud vůbec něco. Prvorepubliková vzpoura proti Rakousku a katolicismu nemá s Husem o mnoho více společného než komunistická verze Husa jako bojovníka za lid a pokrok proti tmářskému kléru.

Hus je v zásadě protikladem moderních českých dějin. Tkví pevně v mezinárodní vzdělanosti své doby, studoval Sorbonnu, nerozlišoval mezi kulturou českou a světovou.

Už to začíná...?

4. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Před nedávném jsem zde zveřejnil varování, že Česká republika nemá v současné postupně se destabilizující situaci v Evropě v občanstvu západních zemí strategické spojence. Argumentoval jsem, že by měli čeští politikové věnovat podstatné částky na rozšíření center českých studií v (západních) zemích, v nichž se rozhoduje a bude rozhodovat o osudu České republiky, a to nikoliv proto, že bych chtěl peníze pro svůj "obor" (já sám zanedlouho z univerzity stejně budu odcházet), ale proto, že jsem byl za posledních dvacet let svědky, jak obrovský kulturní, sociální, ekonomický a strategický přínos to má pro Českou republiku, když se to dělá dobře.

David Cameron "zakáže vstup Řekům do Británie"

4. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Britský premiér David Cameron je připravit zrušit historické povinnosti Británie vůči smlouvám s Evropskou unií a zavést přísné pohraniční kontroly, které zabrání řeckým občanům vstoupit na území Velké Británie, pokud by bylo Řecko nuceno opustit eurozónu. Cameron řekl ve vládě, že jeho odborníci prozkoumali právní pravomoci Británie a "je možné" odebrat Řekům právo na svobodný pohyb po Evropské unii, pokud dojde v eurozóně ke krizi.

Cameron se obává, že odchod Řecka z eurozóny by mohl vyvolat v podstatě kolaps řecké ekonomiky a útěk statisíců řeckých občanů z Řecka. V současnosti mají právo žít v jakékoliv zemi Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

K státnímu svátku: Zpráva o smrti Mistra Jana Husa

6. 7. 2020 / Petr z Mladoňovic

čas čtení 8 minut

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

O svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje

5. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 18 minut

Dnes je svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří přišli z řecké Soluně, aby přinesli křesťanství a východní vzdělanost na Moravu, Slovensko a zprostředkovaně i do Čech. Oba tito světci, kteří dodnes spojují ortodoxní a katolickou větev křesťanství, se narodili v první polovině 9. století v obci Thesaloniki (Soluň), které apoštol Pavel kolem roku 52 po Kristu adresoval svůj zřejmě chronologicky první dopis, obsažený v novozákonním kánonu, První list Tesalonickým (První list Soluňským). Kdysi (asi před 10 lety) jsem k úvodním slovům druhé kapitoly tohoto listu (1Te 2,1-16) napsal dosud nezveřejněný komentář, který se mi zdá

O filmech v Karlových Varech v České televizi

4. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Česká televize interviewovala ve středu Jana Čulíka o některých filmech na karlovarském festivalu. Videozáznam je ZDE (od minuty 110'24", timeline se vám objeví, když do obrazu dáte myš).

Britská armáda snižuje armádní stavy o 20 procent

5. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Sedmnáct armádních jednotek a až 20 000 pracovních příležitostí v armádě bude zrušeno a držitelé těchto pracovních míst budou propuštěni v rámci drastických škrtů v britské armádě, které právě oznámil britský ministr obrany Philip Hammond.

Britská armáda se v budoucnosti bude spoléhat až na 30 000 záložních vojáků, kteří budou při restrukturalizaci plnit úkoly propuštěných vojáků z činné služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Anglická banka se snaží stimulovat ekonomiku

5. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek napumpovala do hospodářství dalších 50 miliard liber "umělých peněz" prostřednictvím tzv. "kvantitativního uvolňování" (tištění peněz). Evropská ústřední banka a čínská ústřední banka snížily úrokové míry. Evropská unie právě zaznamenala nejvyšší nezaměstnanost za celou historii své existence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Připomenutí výročí upálení Mistra Jana

5. 7. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Společenství práce a solidarity

Výročí upálení Mistra Jana 6.7. představuje příležitost připomenout si odkaz jednoho z největších Čechů.

Připomeňme si, že Jan Hus, který čerpal i z učení Johna Viklefa, tvrdě kritizoval církev a její praktiky. Hlavou církve není papež, ale Kristus. Pokud jedná v rozporu s Kristovým učením, pak věřící nejsou povinni ho uznávat. Každý věřící má právo kontroly náboženského učení.

>

27726

Polski film Marka Najbrta: nekonečné hraní na českém písečku

5. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

< Delegace k snímku Polski film na pódiu před promítáním v Karlových Varech. Není to trochu přehnané? Signalizuje to sebevědomí tvůrců, nebo co? (JČ)

V ohnisku velkého zájmu českých médií se octl Polski film režiséra Marka Najbrta, jediný český film v letošní hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu. Název je zřejmě ironický: ve filmu je zmínka o tom, že český výraz "to je pro mě španělská vesnice" (tedy: tomu vůbec nerozumím) se polsky řekne "to je český film". Takže se tvůrci tohoto filmu Polákům a Polsku za tuto urážku jaksi pomstili a nazvali na oplátku své na první pohled chaoticky vypadající dílo "Polski film". (Jinak: polsky by se to řeklo "Film polski", nikoliv "Polski film", takže i tato jazyková nesprávnost, úmyslná? cosi signalizuje: "na jiných kulturách nám naprosto nezáleží, všechno sledujeme ze svého českého rybníčku a zkreslujeme to českým pohledem".)

Čeští režiséři vyrobili další dva filmy o nemožných mužích

5. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Vrší se desítky celovečerních filmů, jejichž tématem jsou čeští muži, nepoužitelní pro tento svět. Další dva takové filmy se promítaly v Karlových Varech ve čtvrtek. Stominutový snímek Vladimíra Michálka Posel je jemnou psychologickou analýzou asi třicetiletého poslíčka Petra, ve skutečnosti inženýra s vysokoškolským diplomem (jak ho asi získal, když nezvládá svět?) který rozváží po Brně s kamarádem Igorem balíčky pro dodavatelskou firmu. Oba jsou náruživými cyklisty (známka jejich zastuzené infantility?) a Petr často Igora vyzývá k cyklistickým závodům po městě, kdy se řítí ulicemi, po chodnících, po schodech dolů, nákupními středisky, na kole hlava nehlava. Tyto dynamické sekvence jsou pěkně natočené i sestříhané.

Jak se orientovat v mlze

5. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 4 minuty

Kdybych provozovala klub filmového umění, dala bych do programu na jeden večer dva filmy, snímek Jeana Renoira This Land is Mine a Sergeje Loznicy V mlze. Oba filmy vyprávějí příběh jemných mužů, kteří čelí dilematu, zda kolaborovat, anebo spolupracovat s hnutím odporu. A v obou filmech je ať už udělají jedno, nebo druhé, špatná volba.

Feeling our way through the fog

5. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty

This Land is Mine and Sergei Loznitsa's In the Fog. Both films tell the story of gentle men who find themselves caught up in a choice between collaboration and resistance. And in both films it's basically - you're damned if you do, you're damned if you don't.

Blažek a Heydrich

4. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nový ministr spravedlnosti Blažek tvrdí, že státní zastupitelství musí být pod kontrolou politiků, protože kdyby se stal nejvyšším státním zástupcem člověk jako Reinhard Heydrich, může si obsadit celou soustavu státního zastupitelství svými lidmi.

Bývalá soudkyně Ústavního soudu tuto úvahu považuje za hloupou, protože podle ní se může stát člověk jako Heydrich také ministrem.

Rozprava nad hroby

4. 7. 2012 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Nedávno jsem zašel na hřbitov za svými rodiči. Popovídat si v duchu o tom kam ten svět spěje. U vchodu na hřbitov je tabule kde visí parte lidí zemřelých . Osmdesát čtyři, osmdesát pět, devadesát dva, jen jeden mladší. Není v tom žádný pořádek. Moji rodiče odešli spořádaně po šedesátce a na to jsem byl připraven i já. Ale ouha. Kde je disciplina. Jak v tom má vláda vládnout!

Musím se vlády zastat, když ji všichni nadávají, že neumí nic jiného než škrtat výdaje. I můj oblíbený komentátor si z vlády dělá legraci. Musím nerad přiznat, že má pravdu, ale jen částečně, jak za chvíli prokážu.

Pět velkých britských autobusových společností nabídne nezaměstnaným mladistvým dopravu zadarmo

4. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pět velkých britských autobusových společností, které celkem ovládají 70 procent trhu autobusové dopravy v Británii, připravuje projekt, v jehož rámci bude nabídnuta více než milionu britských mladých lidí pod 25 let, kteří jsou nezaměstnaní, autobusová doprava zadarmo nebo za výrazně sníženou cenu. Ředitelé autobusových společností se shodli, že taková nabídka velmi ulehčí mladým lidem jejich hledání zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak čeští poslanci v EP hlasovali o smlouvě ACTA

5. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Přijetí navrhované kontroverzní mezinárodní smlouva ACTA byla dnes zamítnuto Evropským parlamentem. Dohledal jsem jak naši poslanci hlasovali a věřím, že to bude zajímat i vaše čtenáře, píše Jan Dvořák.

Jak čeští poslanci v EP hlasovali o smlouvě ACTA:

Montiho létající cirkus

4. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Mario Monti byl stejně jako národní fotbalový tým veleben za to, že zatočil s Němci - v tomto případě na summitu EU. Jenomže toto vítězství může brzy přinést katastrofu.

Obama vs. Romney

4. 7. 2012 / Dalibor Jenik

čas čtení 5 minut

Prvé štyri roky vládnutia prezidenta Obamu sú skoro za nami. Aká však bude budúcnosť Spojených štátov? Prejavia Američania dôveru súčasnej hlave štátu aj na dalšie funkčné obdobie alebo sa Biely dom môže tešit na novú tvár v podobe Mitta Romneyho?

Rusko otvírá "Kolliwood"

4. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ruská obdoba Hollywoodu - "Kolliwood" - má být brzy otevřena na třiapůlhektarovém pozemku v Kolomně u Moskvy. Za projektem stojí oblastní ministr kultury Anton Gubankov a využívá pozemku zrušené továrny.

Clintonová se omluvila za útok na pákistánské vojáky

4. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Americká ministryně zahraničí se po sedmiměsíčních komplikacích omluvila Pákistánu za útok na jeho pohraniční stanoviště, při němž přišlo o život 24 vojáků. Pákistán v reakci hodlá odblokovat strategicky důležité zásobovací trasy směřující do Afghánistánu.

BRITÁNIE:

V důsledku bankovního skandálu rezignoval předseda správní rady Barclays Bank

2. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Marcus Agius odstoupil z funkce předsedy správní rady banky Barclays. Uvedl, že se "opravdu omlouvá" za skandál s manipulací úrokových měr ve prospěch banky, který uštědřil "drtivou ránu" pověsti jeho banky.

Avšak na Barclays Bank dál vyvíjí ostrý nátlak šéf labouristické opozice David Miliband, který požaduje, aby odstoupil i generální ředitel banky Bob Diamond. Miliband usiluje o nezávislé vyšetřování bankovní praxe a chce v této věci přimět parlament, aby schválil příslušný zákonný dodatek.

27725

Soňa Pavelková: Jsem šťastná, že teď nežiju v Česku

4. 7. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 8 minut

Prarodiče Soni Pavelkové přišli do Prahy asi před 60 lety. Její otec se vyučil automechanikem a dneska se s dalšími členy rodiny věnuje obchodu s auty. Soňa má ještě šestiletou sestru Simonu, talentovanou na zpěv, tanec a kreslení. "Věříme, že bude v jednom z těchhle směrů úspěšná," slibuje si Soňa. Celá její rodina zbožňuje hudbu. "Bohužel ale nikdo z nás, kromě mě, nemá hudební vzdělání," lituje.

Nádherná bezútěšnost - Hanekeho Láska

3. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 4 minuty

Samozřejmě, že Michael Haneke je Pan Někdo. Ten člověk právě získal podruhé za poslední tři roky Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Jeho filmy jsou vždycky pozoruhodné a zůstávají s vámi dlouho poté, co jste opustili tmu kinosálu.

Pro mě je nejlepší se jít podívat na jeho filmy, aniž bych si přečetla nějaké jejich shrnutí, protože kdybyste se měli spoléhat jen na shrnutí děje, octli byste se tváří v tvář hlubokému pesimismu. Středostavovská rodina, která se usmrtí, útlak puritánského otce, dvojice, kterou terorizuje skrytý posměváček, manželé důchodci, které ochromí nemoc a nakonec zničí smrt.

Beautiful Bleakness - Haneke's Amour

3. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty

Of course Michael Haneke is awesome. The man has just won the Palme D'Or for the second time in three years. His films are always remarkable and stay with you long after you leave the darkness of the auditorium.

For me it's best to go and see his films without reading any synopses, because going on them alone you would think yourself faced with unyielding gloom. A middle class family that kills itself, the oppression of a puritanical father, a couple terrorised by a hidden taunter, a retired couple broken by illness and eventually death.

BRITÁNIE:

Ředitel Barclays Bank byl donucen rezignovat kvůli podvodu s úrokovými mírami

3. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šéf britské Barclays Bank Bob Diamond byl donucen rezignovat uprostřed obrovského skandálu. Vyšlo totiž najevo, že jeho banka protizákonně manipulovala základní úrokovou míru v Británii (Libor rate) tak, aby z toho měla finanční prospěch. Pondělní pokus správní rady Barclays propustit namísto něho ředitele správní rady Marcuse Agiuse selhal. Diamondovo odstoupení přivítala britská konzervativní vláda, která se octla pod rostoucím tlakem zahájit veřejné vyšetřování tohoto skandálu. Britský konzervativní ministr financí George Osborne odsoudil "korupční praxi" v londýnské City a řekl, že bude následovat trestní stíhání osob, které manipulovaly úrokové míry.

Není známo, zda Diamond dostane při svém odstoupení nějaký zlatý padák, ale od té doby, co byl od r. 2006 zveřejňován jeho plat, vydělal ředitel banky Barclays celkem 100 milionů liber (cca 3 miliardy Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Policie provedla domovní prohlídku v rezidenci Nicolase Sarkozyho

3. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Francouzská policie provedla razie v rezidenci a v kancelářích bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a také prohledali pařížskou rezidenci jeho manželky Carly Bruniové. Detektivové vyšetřují údajně protizákoné financování Sarkozyho politické strany dědičkou firmy L'Oreal Liliane Bettencourt, nejbohatší ženou Francie. Detektivové také prohledali kanceláře právní firmy, kde pracuje Sarkozy jako partner od té doby, co v květnu prohrál prezidentské volby.

Sarkozy a manželka nebyli přítomni, jsou na dovolené v Quebecu. Jako bývalý francouzský prezident měl Sarkozy imunitu před stíháním, ale ta vypršela 16. června 2012. Soudce v Bordeaux vyšetřuje, zda Sarkozyho pravicová strama UMP dostávala r. 2007 od Bettencourtové peníze v hnědých obálkách. Sarkozy je obviňován, že od Bettencourtové obdržel takto na svou předvolební kampaň 800 000 euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA:

Twitter byl donucen předat vládě zprávy, které odeslal aktivista hnutí Occupy

3. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Firmě Twitter nařídily americké soudy, že musí předat americké vládě všechny zprávy za dobu tří měsíců, které prostřednictvím Twitteru odeslal aktivista hnutí Occupy Malcom Harris. Twitter se hájil, že předání těchto zpráv poruší aktivistovo právo na soukromí podle čtvrtého dodatku americké ústavy, pokud by zprávy vydal bez soudního povolení k prohlídce. Avšak soudce na Manhattanu v pondělí rozhodl, že podle federálního zákona je zapotřebí povolení k prohlídce pouze pro několik posledních zpráv odeslaných Twitterem v poslední dne. Harris byl obžalován z porušování veřejného pořádku. Trestný čin měl spáchat na Brooklynském mostě v New Yorku loni v říjnu. Soudce rozhodl, že prostřednictvím soudního příkazu mohou americké úřady získat legitimně přístup ke všem předchozím Harrisovým zprávám odeslaným Twitterem. Prokurátoři tvrdí, že zprávy, které Harris odeslal twitterem, mohou dokázat, zda si byl vědom, že svým chováním porušuje zákon.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Piráti předali poslanecké sněmovně přes 6000 podpisů proti smlouvě ACTA

3. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Pirátské strany

V úterý 3. července v pravé poledne předali Piráti na podatelnu poslanecké sněmovny petici proti ratifikaci kontroverzní smlouvy ACTA. Petici podepsalo 6942 signatářů. O výsledku petiční akce jsme zároveň informovali i české europoslance, kteří budou o ACTA hlasovat již ve středu.

Domov - film o ruské rodině - je to vtip, nebo ne?

3. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 6 minut

Právě jsem viděla opravdu komický nový ruský film. (To je něco, co říkávám velmi zřídka..!) Nejsem si ale jista, zda jsme se tomu filmu měli smát. Vyšla jsem z promítacího sálu a přemýšlela jsem, zda to všechno bylo skutečně tak intenzivně ironické - nebo ne?

Film režiséra Olega Pogodina Dom - A Russian Family (Domov - Ruská rodina) je nádherně typicky ruská záležitost, velký dřevěný dům uprostřed stepi, v němž žije velká nefunkční rodina, kteří všichni obědvají polévky za dlouhým stolem, střílejí vlky, souloží v polích a bijí se navzájem pěstí do obličeje. Rodina žijící v tomto době, je tak šarmantě rozložená, že vám to připomíná něco mezi Michalkovým filmem Znaveni sluncem a snímkem Thomase Vintergera Festen.

Dom - A Russian Family: Is it a joke or not?

3. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 4 minuty

I just saw the most hilarious new Russian film. (That's a statement I rarely make..!) But I'm not sure if I was supposed to be laughing at it. I came out of the cinema thinking, that was such a wonderfully tongue-in-cheek film... or was it?

Oleg Pogodin's Dom - A Russian Family is a wonderful typically Russian thing, a great big wooden house in the middle of the steppe filled with a dysfunctional family who all eat soup behind a long table, shoot wolves, have sex in the fields and punch each other in the nose. The family in Dom is so charmingly maladjusted, they remind you of something in between Mikhalkov's Burnt By The Sun and Thomas Vinterberg's Festen.

Helen Mirren požaduje větší počet filmařek

3. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Držitelka filmového Oskara kritizovala nedostatek filmových režisérek při ceremonii na filmovém festivalu v ČR.

Helen Mirrenová přidala svůj hlas k množství požadavků, aby se ženám-režisérkám dostalo ve filmovém průmyslu většího prostoru k realizaci. Promluvila na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde dostala ocenění za celoživotní dílo. Zdůraznila, že doufá, až přijede příště, uvidí na festivalu alespoň padesát procent filmů, které natočily ženy.

"Nevím, kolik režisérek-žen uvádí své filmy na tomto festivalu. Velmi pochybuju, že jich je 50 procent. Moc jich asi nebude," řekla v projevu, v němž vzdala hold režisérce Noře Ephronové, která minulý týden zemřela. "Když jsem natáčela filmy začátkem své kariéry, existovalo naprosté minimum režisérek, a v žádném případě nebyly na place žádné ženy, což znamenalo, že svlékat se bylo opravdu obtížné," poznamenala. Dodala, že režisérky jako Julie Taumorová a Kathryn Bigelowá pomohly pozměnit nerovnost pohlaví. "Věci se zlepšily, ale z mého hlediska nikoliv dostatečně," dodala.

Obdobně jako Mirrenová se vyjádřila i Meryl Streepová, která minulý měsíc poukázala na to, že Hollywood ignoruje, jak velkou kasovní sílu mají filmy, orientované na ženy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ZNOVU O KULTURNÍCH ROZDÍLNOSTECH

Faux pas Marka Ebena

2. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

V neděli odpoledne byl v Karlových Varech uveden pěkný, profesionální, možná trochu tradicionalistický film postaršího maďarského režiséra Istvána Szabó The Door (Za zavřenými dveřmi). Snímek se odehrává v Budapešti od šedesátých do sedmdesátých let, jeho hrdinkou je nenápadná, ale zdánlivě výstředně agresivní posluhovačka Emerenc Sherdásová, která začne pracovat jako hospodyně v domácnosti spisovatelky a jejího muže. Postupně se ukáže, že Emerenc je symbolem traumatických zkušeností dvacátého století, fašismu i komunismu a schopnosti slušných lidí přežít a pomáhat jiným. Film je komorní psychologické drama, jak v úvodu před promítáním řekl István Szabó, je to studie tváří, podle jeho názoru právě film na rozdíl od třeba literatury má výjimečnou schopnost sdělovat příběh prostřednictvím analýzy obličejů lidí. Dobře hrají všichni herci, avšak film by nebyl ničím, kdyby v něm postavu hospodyně Emerenc nehrála Helen Mirren. Podala absolutně vynikající výkon. Jejím hereckým výkonem ten film stojí a padá.

István Szabo hovoří o svém pojetí kinematografie, natočila Ema Čulík, ZDE

Čtyři slunce: Bohdan Sláma natočil nepokrytě náboženský film

30. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Na první pohled překvapením, ale ve skutečnosti zřejmě docela logickým vyústěním jeho dosavadní práce je nejnovější film režiséra Bohdana Slámy Čtyři slunce. Jeho dosavadní filmy argumentovaly, spíše formou jakýchsi debatních filmových prohlášení, že by se člověk měl vzdát modly konzumerismu, technologie a peněz, které ho ničí, a věnovat se navzdory všemu pěstování toho jediného, co má v životě smysl: lásky, autentických mezilidských vztahů, vlastní kultury a národního dědictví, které je konzumeristickou globalizací ohroženo.

Tvoje krása nemá cenu: Vynikající rakouský film na nejaktuálnější témata dne

1. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

V karlovarské soutěži se dnes ve velkém sále hotelu Thermal ve dvacet hodin promítá vynikající debut rakousko-tureckého režiséra Hüseyina Tabaka, Tvoje krása nemá cenu.... Je to příběh kurdsko-tureckých přistěhovalců v dnešní Vídni, který se především soustřeďuje na osudy asi dvanáctiletého Veysela, syna - snílka v přistěhovalecké rodině, který, stejně jako všichni její příslušníci, jsou ve zdánlivě liberálním rakouském prostředí vystavování obrovským, nesnesitelným tlakům. Hlavně proto, že příslušníci většinové rakouské společnosti prostě nejsou vůbec schopni pochopit, že může existovat i lidskost založená na jiné kultuře, než je ta jejich jediná, dokonalá, rakouská. Prostě představa, že by mohlo existovat jiné vnímání světa prostřednictvím jiné kultury, jejíž příslušníci ji zažívají stejně tak hluboce, intenzivně a autenticky jako Rakušané svoji, je pro rakouskou většinovou společnost nepochopitelná.

Toto je výjimečný film, který by měl vidět každý. Bohužel, dá se očekávat, jako u většiny filmů předváděných v Karlových Varech, že se do distribuce v Česku vůbec nedostanou. Je to opravdová škoda, protože paralela mezi tím, co tureckým přistěhovalcům dělají v "liberálním" Rakousku a tím, co se děje v Česku Romům, je absolutní.

Nuda s Poupaty

2. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Velkým zklamáním byl debut režiséra Zdeňka Jiráského Poupata, který se pokusil vytvořit obraz deprivované České republiky současnosti, avšak nepodařilo se mu vytvořit příběh, který by diváka dokázal zaujmout. Jen přehrál celou řadu už známých stereotypů.

Film, který se odehrává v jakémsi blíže neurčeném průmyslovém městě asi v severních Čechách, se snaží Českou republiku ukázat jako snad nejhnusnější možný prostor. Nábytkové vybavení je otlučené a staré, zdi veřejných místností jsou pošpiněné grafity nebo nejrůznějšími hnusnými skvrnami. Prvních deset patnáct minut divák uvažuje, zda vidí před sebou obraz pokleslé skutečnosti za dob komunismu někdy v osmdesátých letech, ne, pak se ukáže, že to má být dnešek. Normalizace zapustila v tomto filmu opravdu hluboké kořeny a zdegenerovala.

Zpochybňování zákonnosti v Porybného Právu

2. 7. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

reakce na PR článek Josefa Koukala "Bohatí vězni si mohou koupit drogy, sex i úsluhy. V zákonu je skulina" 30.6.2012 v deníku Právo a na serveru Novinky, který tentýž den hned ráno převzal ve zkrácené podobě na Frekvenci 1 moderátor František Tlapák a v poledne moderátor "Poledních událostí" ČT24 Jan Zika.

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák se potřebuje zviditelnit v této nejisté době jako nepostradatelný "muž činu" a tak mu posloužil deník Právo. Ve vazebních věznicích prý "dělají neplechu" "nekontrolované" peníze, které si "bohatí vězni" nechávají posílat zvenčí. Praví prý v čerstvě vydané výroční zprávě o činnosti státního zastupitelství "pražští státní zástupci".

Ujasněme si to. Vazba je preventivní ochranné opatření spravedlnosti v trestním řízení pro hladký výkon vyšetřování. Vazebně stíhaný je nevinný. Vazba není trest.

Otázky před výročím

2. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Blíží se výročí upálení Mistra Jana Husa. Muže vzdělaného, humanisticky založeného, středověkého profesora a kazatele, člověka oplývajícího humorem, který mluvil k prostému lidu a měl přátele i mezi šlechtou. Kladl důraz na hledání pravdy a patřil mezi ostré kritiky poměrů v církvi na počátku 15. století.

Dva dokumenty o mizejících vzpomínkách

2. 7. 2012 / Ema Čulík

čas čtení 4 minuty

Žijeme prý v komunikačním věku. Internet je natolik propleten s našimi životy, že se dovídáme doslova za pár minut o tom, co se děje na druhé straně světa. Zjevně tomu tak vždycky nebylo, děly se záhadné věci, docházelo k bizarním shodám okolností, lidé byli izolováni vzdáleností a odděleni oceány a kontinenty.

Román o jednom masakru: Italská politická detektivka, která asi taky nepřijde do českých kin

2. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Drsným a napínavým příběhem v hlavní soutěži na karlovarském festivalu je film Marca Tullia Giordana Romanzo di una strage (Román o jednom masakru). Ukazuje nám, jak blízké jsou západní a východní společnosti. V dubnu 1969 došlo v Miláně v jedné bance na náměstí Piazza Fontana k bombovému atentátu, při němž bylo usmrceno čtrnáct civilistů a mnoho dalších lidí bylo zraněno. Z atentátu byli původně obviňováni levicoví anarchisté, ale postupně vyšlo najevo, že ho spáchali pravicoví extremisté za pomoci extremně pravicových sil z NATO a z americké politické scény. Američtí a italští ultrapravičáci se totiž obávali, že by se mohla Itálie připojit ke komunistickému bloku, a tak zinscenovali velký masakr, který měl přivést veřejnost, aby přijala omezení demokratických svobod, demonstrací a stávek, případně pravicovou diktaturu jako v Řecku.

Jak vysvětlil v Karlových Varech scénárista filmu, napínavý příběh je založen na mnohaletém studiu pramenných materiálů a je pravdivý. Hlavní, neúplatný policejní vyšetřovatel byl zavražděn, stejně jako několik dalších činitelů. Za atentát nikdo nebyl odsouzen. Soudní výlohy obnovení případu začátkem devadesátých let, které k ničemu nevedlo, museli hradit příbuzní zavražděných obětí. Případ je pro italskou justici uzavřen.

Moskva povede separátní jednání se syrskou opozicí, která odmítá plán OSN

2. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko povede separátní jednání se dvěma uskupeními z řad syrské opozice (existuje přinejmenším dvacet navzájem rozhádaných opozičních frakcí - pozn. KD) a vyslancem OSN Kofi Annanem, poté co opozice odmítla mírový plán OSN. Ten v důsledku neměnnosti ruské a čínské pozice na víkendové ženevské konferenci neobsahuje explicitní požadavek na odchod prezidenta Bašára Asada a povstalci proto na něj nepřistoupili.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

96857