"Doba není vhodná k působení na akademické půdě"

6. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Terence Francis (Terry) Eagleton je literární teoretik a kritik považovaný za jednoho z nejvlivnějších žijících britských literárních kritiků. V současnosti působí jako profesor anglické literatury na Lancaster University. U příležitosti vydání jeho knihy Why Marx Was Right (Proč měl Marx pravdu) s ním vedli rozhovor Alexander Barker a Alex Niven.

Jak se díváte na současný stav akademické sféry? Pozoroval jste její vývoj po řadu let.
Většina lidí které v akademické sféře znám si přeje odejít. Což je celkem nová situace. Nikdy předtím jsem se s tím nesetkal. Když jsem v citlivém věku osmnácti let přišel do Oxbridge, byl v masivním měřítku záležitostí vyšších tříd a velmi patricijský a měl jsem tam velké problémy. Jako tutor v Oxfordu jsem přihlížel, jak se to všechno - přinejmenším navenek - zmírňuje. Víte, Etoňané s kostmi v nose a Wykehamisté starostlivě artikulující své samohlásky, s obavami o své džínsy a akcenty. Ale přinejmenším v těch letech ještě neomanažerský étos univerzitu svým lepkavým stiskem tolik nesvíral. [Neomanažerismus] představuje absolutní ohyzdnost. Myslím tím, že vlastně způsobil konec téměř dvě stě let trvající tradice univerzity coby centra kritiky ve společnosti, kde se s kritikou jinak těžko setkáte. To je významná a historická událost a z osobního hlediska jsem dost rád, že se kryje s mým odchodem. Kamkoli přijdu, od Peru po Austrálii, jsou lidé během toho, co, víte, kdysi bývalo "nejlepšími dny života", velice nešťastní...

Takže jakou radu byste dal mladým kritikům?
Tohle není dobrá doba k působení na univerzitách. To co mi kdosi kdysi před lety popisoval (vlastně to bylo zrovna v Jižní Africe) jako thatcherizaci univerzit nabírá na tempu, pod různými názvy. Jak víte, mám teď, když už jsem napůl v penzi, k akademické sféře vztah pouze nepřímý, ale když jsem byl ještě v břiše té bestie, snažil jsem se udržet si roli veřejného intelektuála. To je velice důležité. Ne že by každý mohl být Edward Said nebo Habermas. Ale to je to co potřebujeme dělat, a dokonce mnohem hlouběji a přesněji, vzhledem k takřka úplné asimilaci akademické sféry do kapitalismu.

Celý rozhovor v angličtině: ZDE

0
8908

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2012