David Rath

PLNÉ ZNĚNÍ PROJEVU V PARLAMENTU

Viním většinu politiků, že v zájmu vlastní osobní popularity tolerují návrat estébáckých metod

5. 6. 2012 / David Rath

čas čtení 41 minut

Dámy a pánové, dřív, než přistoupím k vlastní věci: myslím si, že ta demonstrace policejní síly je tady zcela evidentní. To se ještě nestalo, aby na půdě Poslanecké sněmovny seděli ozbrojení policisté. Já o tom budu hovořit v tom projevu. Víte, my se posouváme z parlamentní demokracie spíše k policejní demokracii.

Dámy a pánové, předstupuji před vás z vazební věznice, tedy z místa, kde strávit jeden den je příliš dlouho z pohledu toho, jak krátké životy žijeme. Já už jsem tam tři týdny a mně to spíš připadá jako půl roku. Je to absolutní bezčasí, nic se tam neděje, je tam neuvěřitelná nuda. Každý den se neuvěřitelně vleče. Jenom abyste věděli, v jakých podmínkách teď přebývám.

Já se sem nepřicházím hájit. Tak jako sněmovna nebude rozhodovat o tom, zda jsem či nejsem vinen. Já sem přicházím vás požádat o odpověď na dvě otázky, na které musíte odpovědět, na které já odpověď, myslím si, znám a mám na to dostatečné důkazy.

První otázka je, zda jsem stíhán z důvodu mé činnosti v této Poslanecké sněmovně. Já tvrdím, že ano. Je to výsledek fungování chobotnice pana (ministra vnitra Jana) Kubiceho, která dokonale připravila celou záležitost. A já tady předložím důkazy o tom, jak to skutečně je. Je to politická pomsta, odstranění opozičního politika, odstranění tvrdého kritika.

Druhá otázka je, zda proces, který doteď probíhal, je férový, seriózní, legitimní a standardní. Já tvrdím a předložím vám opět později důkazy, že takový není, je neférový, nestandardní, nezákonný.

Zaznělo tady a debatuje se to i ve veřejném prostoru, proč jsem se nevzdal poslaneckého mandátu. Rád bych vám to vysvětlil. Víte, že jsem se vzdal pozice hejtmana, víte, že jsem se vzdal pozice krajského zastupitele a ostatních pozic. Byl jsem připraven, byl jsem připraven se vzdát i poslaneckého mandátu. Ale v okamžiku, kdy mě vsadili do vazby, tak jsem si uvědomil, že to není v podstatě možné. My nežijeme v kulturní zemi, kde by vazba odpovídala tomu, co říká trestní zákon. My žijeme v zemi, kde vazba je novodobá tortura. Lámání, týrání lidí. To v trestním zákoníku nenajdete. To je důvod, proč lidé jsou vsazováni u nás většinou do vyšetřovací vazby.

Nemluvím o nějakých těžkých zločincích, kteří někoho zavraždili, ublížili mu na zdraví nebo udělali něco skutečně zásadního. A tady vedle mě je dalších sedm lidí, kteří ještě před pár týdny byli normální lidé jako kdokoli z vás, kdokoli z normálních občanů. Chodili do práce, platili daně, byli to lékaři, byli to manažeři, byli to podnikatelé. Ti všichni dneska sedí ve vazbě spolu se mnou.

Já se ptám: Jsou to masoví vrazi? Jsou to nebezpeční lidé? Mají své rodiny, své děti. Už to, že jsou obviněni, je pro ně dostatečně zásadní věc, která jim způsobila v životech katastrofu. My ohýbáme trestní zákon a důvody trestního zákona k vazbě, abychom skutečně lidi lámali, ponižovali, týrali. To se ve vyspělé Evropě neděje.

Tam je samozřejmě možné, že poslanec složí mandát. Bohužel, v České republice nejsme vyspělou zemí. Já jsem ve vazbě, byl mně nasazen roubík, abych nemohl nic říkat, média plná různých dezinformací, fám. Paní státní zástupkyně (Lenka) Bradáčová denně v médiích a neuvedla jedinou tu fámu na pravou míru. Prostě orgánům činným v trestním řízení vyhovuje, že jsem nemohl hovořit, nemohl jsem vysvětlovat nic svým voličům.

To je důvod, proč jsem řekl, že se nevzdám poslaneckého mandátu. Prostě proto, abych mohl vysvětlit, abych mohl objasňovat, abych mohl některé věci uvádět na pravou míru. A abych se mohl zastat i těch sedmi dalších, kteří jsou ve vazbě týráni.

Prosím vás, není to nic proti vězeňské službě, ti lidé tam mají těžkou práci, chovají se korektně. Ale je to o těch podmínkách, které ČR dělá ve vazbě, a o systému. Myslíte si, že je normální, že takovíto lidé se smí umýt dvakrát týdně? Myslíte si, že je normální, že smějí chodit na jednu hodinu na dvorek dvakrát tři metry? A takto to může trvat měsíce nebo roky, prostě dokud je nezlomíme, dokud je nezdeptáme, dokud je depresí neuvrhneme až na samé dno? To jsou estébácké metody. To s vyspělou Evropou nemá co dělat, dámy a pánové. Já žádám lidskoprávní organizace a mezinárodní organizace, ať se přijedou podívat do českých věznic, ať se přijedou podívat, jak vypadá vazba a z jakých důvodů se v České republice vazba dává.

Víte, já jsem ve vazbě vlastně ze tří důvodů údajně, a to je i demonstrace této síly těch tří policistů. Prý abych neuprchl. Můžete mně říct, kam bych já při své známosti mohl uprchnout? Za rohem by mě tady chytli. Kam bych prchal? Mám malé děti, jednaosmdesátiletého otce, kořeny a věci v ČR. Kam bych prchal? Vždyť je to směšné. Nebo že bych se jako Saddám Husajn zakopal někam do podzemní díry? No to už možná i ta vazební věznice je lepší.

Čili dámy a pánové, to je přece absurdní. Tomu přece nikdo nemůže věřit, a kdyby dneska místo těch vrtulníků, motorek, ozbrojenců, zakuklenců, neprůstřelných vest, kdyby mně dali lístek na autobus z Litoměřic, tak sem stejně přijedu. Sám. A stát aspoň ušetří. ušetří za dnešní transport možná statisíce. A proč bych sem nepřijel? Já jsem sem přijel vám říci, jak to ve skutečnosti je.

Dámy a pánové, další důvod vazby, kterou mám, je prý, že bych pokračoval v trestné činnosti, nebo mohl pokračovat v trestné činnosti. Přitom samy orgány říkají, že to bylo vázáno na funkci hejtmana. Tu jsem složil. Na kraji už nejsem. Všechny veřejné zakázky kraj zrušil. Čili i teoreticky, kdybych chtěl v něčem pokračovat, tak nemám jak a nemám v čem. Další jenom zástěrka. Zástěrka toho, abych mohl být lámán a ponižován.

Třetí důvod, abych neovlivňoval svědky. Dámy a pánové, jednak sama policie tvrdí, že mě chytla při činu, sama policie tvrdí, že to má dokonalo půlročně zmapované, že má všechny důkazy. Tak k čemu svědci? Co já už můžu ovlivnit? To je přece absurdní. Kdybych chtěl něco ovlivňovat, tak tady v tom svém vystoupení skutečně mohu. Mám neomezený časový prostor. Možná na to koukají desetitisíce lidí, minimálně každý z vás tady má nějaké kontakty a možná celá kauza se týká i řady z vás. To není ovlivňování možných svědků, už jen to, že jsem tady? Samozřejmě to všechno tak může být, ale to je jen hra. Všechno to je prostě jen hra, aby se veřejnosti podprahově řeklo: Rath je nebezpečný zločinec, je potřeba ho transportovat s kuklami, s neprůstřelnými vestami, s vrtulníkem nad hlavou, s motorkami, s tím vším. Víte, já mám někdy pocit, že jsme nezadrželi a ve vězení nemáme doktora Davida Ratha, ale doktora Hannibala Lectera z filmu Mlčení jehňátek.

Čili, dámy a pánové, právě díky tomu, prostě v České republice je institut vazby zneužíván, že jsme všichni lámáni, týráni, tak proto jsem se nevzdal poslaneckého mandátu a nevzdám se ho, protože je to bezpráví.

Dámy a pánové, teď tedy k vlastnímu případu. Policie tvrdí, že zakázka na buštěhradský zámek byla předražená. Toto tvrzení nemá opřeno o jediný objektivní nezávislý znalecký posudek. Takový tady neexistuje. Přitom to vyšetřuje půl roku. Já se ptám, proč policie nemá nezávislý posudek, kde by to dokázala, když to vyšetřuje půl roku. Naopak já tvrdím, že náš kraj jako jediný kraj a jako jediná instituce jsme zavedli systém externího hodnocení objektivity a přiměřenosti cen projektů v každé jejich položce. Každý projekt ve Středočeském kraji prochází touto kontrolou položku po položce. To je prokazatelné, na to existují důkazy.

Dámy a pánové, i kdyby někdo chtěl něco někde zmanipulovat, něco domluvit, něco předražit, tak to narazilo na tento systém, který jsme zavedli, který já jsem navrhl před třemi lety a který už takto ušetřil v projektech asi 700 milionů korun. Samozřejmě i buštěhradský zámek procházel touto kontrolou položku po položce. A pokud nějaká položka neseděla nebo byla předražená, tak se snížila na úroveň ceny obvyklé. Co to znamená? Škoda tady nevznikla, a nejenom, že nevznikla, ale vzniknout ani nemohla. Tady prostě nemohla uniknout ani koruna z nějakého předražení, protože to prostě podle systému nebylo možné, prostě nebylo možné.

A teď si vezměte jiné projekty: Promopro, Opencard, IZIP a teď jenom počítejme stamiliony, miliardy, nikdo to nekontroloval. Nebo konečně časopis Pohoda nebo Jistota, jak se jmenoval ten, co vydával pan (Radek) John s panem (Romanem) Janouškem. Každý rok podle objektivních posudků stál VZP o 50 milionů víc než je obvyklé, o 50 milionů víc, než stanovily znalecké posudky – roky. Tady přišla VZP možná o půl miliardy. Co se dělo? Nic, nikoho to nezajímá. A takhle můžeme pokračovat. Tamhle vidím pana ministra (Jaromíra) Drábka. Jeho systém sociálního softwaru na úřadech práce nás stojí miliardy bez výběrového řízení. Co se děje? Samozřejmě, že nic. Přitom tady jsme nemohli přijít ani o korunu.

Druhá věc, oč orgány činné v trestním řízení opírají mé obvinění, říkají, a vy asi čekáte na odpověď na tuto otázku. Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal. Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď v tuto chvíli a dál to nekomentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal.

Teď k vlastnímu procesu vyšetřování. Dámy a pánové, já vám teď předložím důkazy a fakta o tom, že celý proces je manipulován od samého počátku, je neférový, nespravedlivý a nestandardní. Čím to začíná? Zhruba v říjnu přichází jakýsi pan Libor Gregor, soukromý detektiv z Kladna, zajímavé soukromý detektiv, ale zajímavější, co dělal předtím, tak přichází a podává trestní oznámení. Tady ho mám. Pan Libor Gregor – víte, co dělal předtím? Byl policistou na ÚOOZ, Kubiceho člověk. Takže Kubiceho člověk se rozhodne podat trestní oznámení – úplná náhoda – když říkám Kubiceho člověk, neznamená to, že to musí být zrovna pravá ruka pana ministra, ale já to zahrnuji do širší množiny lidí, kteří vytvořili v roce 2006 Kubiceho zprávu, to znamená tam patří pan (Hynek) Vlas, pan (Jaroslav) Hruška, který je teď náměstkem pana ministra, dále tam patří pan (Tomáš) Almer, což je šéf všech operativních technik na policii, tedy odposlechu a dalších věcí.

Takže tento Kubiceho člověk se něco dozví a úplně náhodou se vypraví do Brna přímo na Nejvyšší státní zastupitelství. A teď si představte, kdo s ním trestní oznámení tam sepíše. Trestní oznámení s ním tam sepsal přímo doktor Igor Stříž, první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství. Dámy a pánové, to je náhodička. Takže každý z vás, každý občan, když má pocit, že je korupce, prosím do Brna za druhým nejvyšším člověkem všech státních zástupců. To je něco jako místopředseda vlády nebo první náměstek ministra.

Takže prosím při rovnosti a standardnosti každý asi může přijít za prvním náměstkem, druhým nejvyšším státním zastupitelem, a on s ním ochotně sám sepíše, tady je jeho podpis, podání vysvětlení. Úplně standardní, běžně se to děje každý den určitě mnohokrát s neznámým detektivem. Takže zase náhodička.

Víte, je to asi tak totéž, jako kdyby někdo chtěl žádat o sociální dávku, šel na ministerstvo práce a sociálních věcí a sepsal to s ním první náměstek pana ministra Drábka. Běžná praxe. Ale náhody pokračují dál.

Přestože pan (Libor) Gregor popíše možnou trestnou činnost, která má probíhat v podstatě jen ve středních Čechách a možná v Praze, Ústí – tam není o trestné činnosti na území Ústeckého kraje ani čárka, vůbec, tam je napsáno, že nějaký projektant je asi z Ústí, ale není tam vůbec psáno, že by se dopouštěl trestné činnosti. Tam je psáno, že se jí možná dopouští Rath a že možná (Kateřina) Pancová, že možná (Petr) Kott, že možná ještě nějací další, ale všichni ve středních Čechách a všichni v Praze.

Shodou okolností v rozporu se všemi předpisy Nejvyšší státní zastupitelství to postupuje do Ústí nad Labem v rozporu se všemi platnými předpisy. Zase náhoda, vůbec ne manipulace. Náhoda. Víte, jak si tu náhodu vysvětluji? Prostě se ví, že v Ústí nad Labem působí velmi ambiciózní, inteligentní mladá dáma, paní státní zástupkyně (Lenka) Bradáčová, o které se ví, že pro své ambice je ochotna udělat leccos. A co když je tady takový příslib charakteru: „Paní státní zástupkyně, když uděláte toho Ratha, my víme, že byste ráda třeba na Vrchní státní zastupitelství do Prahy, kde se možná uvolní pozice, když uděláte toho Ratha, dveře se otevřou a můžete pokračovat ve své kariéře na Vrchním státním zastupitelství“.

Já bych chtěl říci jednu věc. Víte, ono se mluví hodně o korupci, ale korupce přece není jenom o penězích, paní státní zástupkyně by měla vědět, že korupcí je třeba i slib kariérního postupu i funkcí, i to je neoprávněná výhoda. Takže možná škoda, že operativní technika taky nebyla napojena na telefony těchto lidí, protože možná bychom řešili nějakou zajímavou korupční aféru. Čili v podstatě tady jen tyto tři kroky jsou jednoznačně nestandardní, jednoznačně manipulované.

Ale pokračuje to dál. Ještě jedna věc. Víte, proč taky paní státní zástupkyni Bradáčovou? Ji si chválí policie. Ocituji tady Mladou frontu, jeden článek: „Státní zástupkyni Bradáčovou si kriminalisté záměrně vybírají na velké kauzy. Podle zákona si sice nelze žalobce zvolit, v praxi se to ale občas děje. Takže tady si policie vybere státního zástupce, který jim jde se vším na ruku. A jde jim na ruku tak, že se rozjíždí akce, která nemá v historii České republiky obdoby. Nasazují se masivní odposlechy, nejenom telefonů a nějakých mailů, ale dávají se do kanceláří, dávají se do soukromých prostor, do ložnic, do obýváků, do pracoven, do kuchyní. Ale pozor. Sleduje se i pohyb osob. Takže s největší pravděpodobností jsem byl i sledován půl roku já jako poslanec – s kým se stýkám, kteří voliči ke mně chodí, co s nimi řeším. Takže tady člen parlamentu je prostě nejenom odposloucháván, ale i sledován prakticky asi na každém kroku po dobu půl roku. My ještě nemáme – jak říkám, to je torzo spisu – lze to z toho částečně vydedukovat. Takže uvidíme, co bude v celém spisu.

Dámy a pánové, to, že je to obludná akce, která nemá v České republice obdoby, to neříkám jen já, mně byste nemuseli věřit, vy byste si řekli, Rath si vymýšlí, to je přece běžná policejní praxe. Opět vám ocituji slova z novin, z Mladé fronty, kde někdejší operativec protikorupční policie Karel Tichý léta sledoval a odposlouchával největší šíbry. Kmotra podsvětí Františka Mrázka či podnikatele Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Ke kauze Rath říká: „Nasadili techniku, která se používá téměř pro průmyslovou špionáž. My jsme o něčem podobném si mohli tak leda nechat zdát.“ A vysvětluje proč. Protože státní zástupci i soudci měli strach z podobného narušování soukromí teprve až nyní v kauze Rath.

Takže, dámy a pánové, Rath je ten největší nepřítel státu! Rath je ten největší zločinec, na kterého bylo potřeba nasadit tuto megatechniku Ne na nějakého Mrázka, Krejčíře, Pitra. Ale teď můžeme vyjmenovávat zase ty další akce: Promopro, IZIP, opencard a tisíce dalších. Tam to přece není potřeba.

Nějaký Mrázek, Krejčíř, Pitr – vždyť o co tam šlo? Tam šlo o miliardy, možná někoho taky unesli, možná někoho i zabili, ale to není nic proti zločinci Rathovi. Na toho je potřeba jít s takovou technikou.

Dámy a pánové, to je fakt. Žádný takový jiný případ prostě tady nebyl. A tak běží čas. Začali s tím někdy v prosinci a je zajímavé, že už v prosinci a v lednu podle toho torza, co máme k dispozici, policie měla určité závažné indicie o tom, že může docházet k nějaké trestné činnosti. A nic nedělala. Dál sledovala, poslouchala, proč nic nedělala? Odpověď je jednoduchá, tehdy tam v tom nebyl David Rath. Tehdy nemohl být přichycen. Tak policie sledovala únor, březen, duben, květen. A v polovině května konečně do té pasti ten hlupák prostě vlezl. A past sklapla. A troubu měli.

Tam, kde ho potřebovali. Měli důvod mě dát do vazby. Měli důvod mě začít trápit, měli důvod mně nasadit roubík. Měli důvod se definitivně zbavit nepohodlného opozičního politika.

Já se ptám, proč policie, když tak dlouho čekala, tolik měsíců, a byla si tak jistá, že si jdu pro úplatek a odnesu si ho, tak proč mě nesledovala dál s těmi prostředky? Mohla přece zjistit, co se stane. Já si myslím, že o to jim nešlo, protože mohlo se třeba stát, že bych to třeba vrátil nebo šel na policii, to přece nemohli riskovat. A navíc už potřebovali to, co měli. To znamená, měli Davida Ratha chyceného takzvaně při činu. To jim stačilo, nic víc nepotřebovali. Takže tím to celé uzavřeli a ukončili.

Čili, pane ministře Kubice, past vám vyšla. Já vám gratuluju. Jste fakt dobrej. Nicméně, s použitím těch prostředků, které jste použili, jsem měl minimální šanci. Takhle byste zlikvidovali každého. Nebo téměř každého.

Dámy a pánové, možná se ptáte, jaký by byl motiv ministra Kubiceho se pustit takhle do Ratha. Ty motivy jsou dva. Jednak osobní pomsta. Já jsem ministra Kubiceho kritizoval v době Kubiceho zprávy, kdy ještě nebyl ministrem, byl plukovníkem u ÚOOZ, za to, že tehdy policie zasáhla do politického vývoje v naší zemi. Ale pozor, já jsem ho kritizoval dál prakticky jako jediný opoziční politik. A důkaz: pár měsíců před tím než na mne nasadil takovouhle obludnou mašinerii, jsem tady v Poslanecké sněmovně mimo jiné v projevu řekl toto: Na podkladě toho, že jeden pár říkal v jakési hospodě, abychom tu dotaci dostali, tak musíme dát milion Věře Jourové. Na podkladě tohoto kecu vy jste tu ženskou nechali zhruba dva měsíce hnít ve vazbě! Já bych vám přál ty dva měsíce ve vazbě. Vy byste tam měl za ni jít si teď dva měsíce sednout a vyzkoušet si to na vlastní kůži, abyste věděl, co to je. Já tu paní v životě neviděl. Respektive potkal jsem ji až potom, ale to je čistě lidský příběh. A mně to vadí jako doktorovi.

Mně to vadí jako člověku, jakým způsobem se chováte.

Tady někdo kritizuje Státní bezpečnost, ale vy jste měl a máte metody estébáků. Já se nebojím to říci. To jsou metody Státní bezpečnosti, které používala za minulého režimu. Hnusné odporné šikanování a trápení lidí.

Lidí, kteří se nakonec ukážou jako naprosto nevinní jako paní Jourová. Mě by zajímalo, jestli máte trochu svědomí v těle? Jestli máte nějaké svědomí, jestli aspoň vás to občas budí, kolika lidem jste třeba zničil život. Já jako lékař bych se s tím nikdy nesrovnal. Mít za sebou tolik poškozených a zničených lidských životů. Můžete být spokojen – zničil jste další.

Zničil jste můj – dobře. Já jsem politik a šel jsem do toho boje s tím, že jsem v bitvě a můžu padnout. Ale odneslo to sedm dalších lidí. Jejich životy jste zničil, jejich kariéry jste zničil. Normálních lidí. Plus jejich blízcí, příbuzní, děti, ti všichni lidé mají malé děti, normální životy, své příbuzné. Ti všichni mají svůj život zničený. Díky vám. Můžete být, pane ministře, na sebe hrdý. Jste pašák. Za použití těchto metod StB jste si udělal několik dalších zářezů na své pažbě. Doufám, že se s tím srovnáte do konce života, i se svým svědomím.

Ale vedle zničených a poškozených lidských životů jste způsobil i obrovské škody Ptáte se jaké? To je jednoduché. Já jsem tady říkal, že třeba ten buštěhradský zámek, nemůže ten projekt být předražený. Prostě, to se prokáže. Ale díky té hysterii, která je, tak se všichni budou bát ten projekt kdykoliv dokončit. Takže ten zámek bude chátrat dál a nejspíš spadne. Kulturní památka. Co. A peníze, které na to byly určeny, asi neutratíme a uplynou zpátky do Bruselu úplně zbytečně. A to není jen tenhle projekt. Díky té hysterii, jak jsem tady říkal, kraj zastavil mnoho desítek dalších projektů. Silnice, nemocnice, školky.

Dámy a pánové, z mého pohledu je to dobře. Mě aspoň nemohou vinit, že chci pokračovat v trestné činnosti. Ale obecně je to špatně. Prostě ty projekty podle mého soudu nestačí už nikdo zrealizovat. Je velmi pravděpodobné, že o ty peníze – a jde o několik miliard – prostě Česká republika přijde.

Díky vám, pane ministře Kubice, díky té hysterii, kterou jste rozpoutali! Takže desítky kilometrů silnic nebudou opraveny, školy dál budou chátrat, nemocnice ve špatném stavu. Ale ono to bude ještě horší. Víte, my za poslední tři roky v kraji jsme opravili, postavili nějakých 150 nových školek a škol. 150. Stovky nových nemocničních lůžek nebo rekonstruovaných nemocničních lůžek, nové operační sály, nová ARA, nové JIPy, stovky kilometrů nových povrchů silnic, nové parky. Dneska? Dneska se každý bude bát jakoukoliv zakázku prostě dělat. Každý bude mít hrůzu se do něčeho pustit, protože si řeknou: prokristapána, nasadí na všechny odposlechy, a co my můžeme vědět, kolik pater pod námi kdo co říká, kdo co fantazíruje, zvláště když je budou mít doma v kuchyni nebo v obýváku.

Takže vy jste způsobil tomuto státu ještě nedozírné škody mnoha a mnoha miliard, a tím jen prohloubíte hospodářskou krizi. Samozřejmě vám je to úplně jedno. Lidské osudy, lidské životy, stamiliardové škody, hlavně, že jste se pomstil, pane ministře. Pomocí takovýchto metod, tvrdím, že zničíte skoro každého. Jen v tom torzu spisu je zachyceno 42 firem. Čtyřicet dva firem. Jen v tom torzu spisu jsou zachyceny desítky lidí. Já se ptám, víte, je tohle kauza, kdy David Rath bude první a teď půjde ta série, anebo první a poslední? Co tím myslím? Víte já jsem zvědav, jestli teď tyhle masivní odposlechy a sledování budou mít ministři této vlády, jejich náměstci, a pokud ano, tak já tvrdím, že za pár měsíců bude kabinet zasedat vedle v cele u mě v Litoměřicích.

Ale já vám tvrdím, a chci se i vsadit, že Rathem to začalo a Rathem to také skončí. Prostě největší zloduch a zločinec dopaden, lide, raduj se! korupce vyřešena, velká ryba chycena a můžeme jít v klidu dál všechno řešit po staročesku, zvláště pokud se to bude týkat vládních politiků, vrcholných vládních politiků. No možná ještě tam smázneme nějakého opozičního nebo nějakého třetiřadého koaličníka, ale že by to šlo na ministry a jejich náměstky, že by se jejich náměstkům dávaly odposlechy do ložnic a obýváků a pracoven a sledovali se půl roku? Jsem zvědav. Myslím si, že příští měsíce a roky ukážou; ukážou, kdo má pravdu, že to Rathem začalo a Rathem to skončilo.

Víte, některá média a veřejnost se snaží někdo masírovat v tom, že je to vlastně úžasná věc, úžasný průlom – chytili jsme velkou rybu! Víte, mně to připomíná rybáře, který nahodí, chytí podměrečnou čudlu a kolegům rybářům v hospodě vypráví, že chytil dvoumetrového sumce. Jakápak já jsem velká ryba, opoziční politik. Co my můžeme z těch opozičních řad? Kritizovat vás, říkat, že to děláte špatně. To je tak všechno, co můžeme. My neovládáme policii, státní zastupitelství, my neovládáme tajné služby, my nedisponujeme prostě mocí, kterou má vláda, a tady tu moc ukázala, jakou má v rukou. Obrovskou moc. Zničí každého, koho chtějí.

A ptáte-li se na krajského hejtmana? Ono to vypadá hezky, ale kdo je krajským hejtmanem, tak mně dá za pravdu – o co se staráte? O školky, o školy, o nemocnice, o autobusy, o silnice. Jakoupak krajský hejtman má moc? Žádnou. Žádnou. Je to víceméně obstarávací funkce, že se staráte o běžné potřeby lidí, o domovy seniorů. Takže to je ta velká ryba? Velká ryba by byl ministr vlády. To by byla velká ryba. Velká ryba by byl první náměstek, velká ryba by byl třeba policejní prezident, náměstek policejního prezidenta, nejvyšší státní zástupce, jeho náměstek. To by byly ty velké ryby. To jsou lidi, kteří mají moc, kteří rozhodují a kteří mají zásadní vliv. To jsou ti sumci, mnohametroví sumci. Ale samozřejmě proč to veřejnosti nepředložit, neříct: podívejte, už to začalo. Policie funguje, státní zastupitelství funguje. Takhle jsme to prostě zvládli. Podívejte, jací jsme kabrňáci.

Takže jak jsem říkal, chytli čudlu a chlubí se, že konečně dostali toho velkého sumce. Takže já vyzývám paní státní zástupkyni Bradáčovou, všechny ty úžasné policisty, pana Almera s jeho odposlouchávací technikou, pusťte se do těch ministrů, pusťte se do jejich náměstků, pusťte se do vedení policie, pusťte se do vedení státních zástupců! To jsou ti sumci. A ne, že zašlápneme mravence, a chlubíte se tím.

Dámy a pánové, chápu, že vás čeká těžké rozhodování. Mediální prostor je plný samých dezinformací. Tři týdny jste masírováni různými dezinformacemi. Já jsem neměl jedinou šanci se k tomu jakkoliv vyjádřit. Takže prosím, aspoň k některým z nich. Jednak, víte, ta celá komedie s tím, jak mě převážejí s těmi kuklami a neprůstřelnými vestami a vrtulníky a překládají mě z auta do auta, jakoby nás někdo měl přepadnout, střílet po mně, nebo já skutečně byl Hannibal Lecter, tak v podstatě má podprahově v lidech vzbudit dojem, že jde o něco úžasného, velkého, mimořádného, že jsem mimořádně těžký zločinec, mimořádně nebezpečný zločinec. To přispívá k té atmosféře dezinformací v celém státě.

Pak se objevily takové věci, že u mě při domovní prohlídce – mimochodem bylo několik domovních prohlídek vždycky přes noc, velmi důkladných, které jsem si skutečně užil, to mně dali skutečně, jak se říká, sežrat se vším všudy; nejenom mně, ale i mým blízkým – takže se objevilo, že se u mě objevil samopal. Jasně tady říkám, žádný samopal se u mě, ani nikde jinde v mém okolí, v mých domech nebo spoluvlastněných domech neobjevil. Neberete-li hračky mého deseti a jedenáctiletého syna. Pak se objevilo, jak u mě byla pod podlahou díra s desítkami milionů korun.

Dámy a pánové, u mně doma, tam, kde bydlím, se neobjevily prakticky žádné peníze, nějaké drobné. Žádné peníze! V domech, kde třeba působím, mám tam ordinaci nebo je spoluvlastním, tak se neobjevila žádná díra pod podlahou s desítkami milionů korun. Prostě žádná! Opět dezinformace jenom jak toho Ratha ušpinit, poplivat, aby lidi už věděli, že je to jasné, je vinen Přece o čem je debata? Pak kouzelná věc, o kterou se zasloužil pan John, který tady teď není. Po jednání mandátového a imunitního výboru vyběhl a říkal: no, to je strašné, tam šustily peníze a tohle. Tak já jsem se šel podívat do těch torz spisů a tam žádné šustění peněz není. Tam je napsáno šustění papíru. Jestli pan John od doby, kdy mu šustění časopisu Pohoda připomíná šustění milionů, tak prosím, to je jeho problém, nikolivěk problém ani můj, ani těch odposlechů. Takže vidíte, že k dezinformacím, záměrným dezinformacím, očerňování bohužel přispívají i někteří členové této sněmovny. A tady už se nevede politický boj.

Víte, já sedím v kriminále, a to není nic jednoduchého. To už není nějaká šťouchanice, jestli někdo bude před lidmi vypadat trochu lépe a trochu hůř, mně jde o život! Takže to už prostě legrace končí, aby si někdo takhle mohl vymýšlet a prostě pouštět do veřejnosti takovéto dezinformace. Anebo se objevilo v novinách, také kouzelné, to jsem se také dočetl, takové fragmenty – jak říkám, má to tisíc stran, takže tam najdete leccos – takové fragmenty, kterými noviny dokládaly, jak se ten Rath radoval nad těmi penězi. Já to tady přesně nemám, ale je to něco – pěkné, kulaté, žluté, dají se schovat do kapsičky.

Tak za prvé. To byla debata o něčem úplně jiném. A za druhé. Kdyby se někdo trošku zamyslel nad tím, tak zjistí, že je to parafráze z Tolkienova Pána prstenů, parafráze Glooma, který se neustále radoval, že má v kapsičce něco pěkného žlutého. Ale tohle už stačí, aby noviny z toho udělaly titulky a napsaly „Jednoznačný důkaz, jak se radovali nad tím lupem“. Prostě posuny někam úplně jinam, mimo realitu, mimo jakoukoliv realitu.

Dokonce to jde tak daleko, že nad tím vážně debatuje nějaký psycholog, pan (Slavomír) Hubálek, a říká: „No jasně, z toho zločineckého prostředí vím, že rádi používají zdrobněliny.“. Panu Hubálkovi asi nedošlo, že se někdo může v kuchyni trošku bavit, trošku odvázat a udělat parafrázi třeba na knihu, kterou má rád. I to je trestný čin a důkaz mé zločinnosti. Čili tady probíhá obrovská masáž lidí. Bohužel se na ní podílela i paní státní zástupkyně Bradáčová.

Dámy a pánové, myslím si, že jsem vám tady předložil celou řadu důkazů o nestandardnosti, neférovosti tohoto procesu. Otázka je, jestli tyto praktiky pokryjete svým hlasováním, jestli pokryjete to, že Kubiceho člověk podává trestní oznámení, že Kubiceho člověk ho podává do rukou a sepisuje to první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství, že ten to dává někam, kam to místně vůbec nepřísluší. Tam to šetří a dozorují půl roku, i když ví, že žádná trestná činnost na území Ústeckého kraje neprobíhá. Dále že na to nasadí neuvěřitelnou mašinérii.

Mimochodem, víte, kolik to muselo stát? My žijeme přitom v době, kdy se furt říká, že nejsou peníze. Policie nemá peníze, takže se ruší služebny na městech, na obcích. Vyhazují se policisté. Policisté nemají na benzin, takže když někoho přepadnou, někoho vykradou, tak ti lidé, aby si drželi palce, jestli k nim policie vůbec dojede a kdy.

Ale tady na Ratha? Víte kolik to muselo stát, to sledování těch lidí? Taková mašinerie. Kolik? Miliony? Desítky milionů po dobu půl roku? Tady finanční zdroje nehrály roli. Žádná krize, žádné šetření, žádné úspory, žádné problémy. Tady byla ruka páně otevřená. Peníze se jen sypaly. To samozřejmě bez pokrytí někoho hodně vysoko nahoře nebylo možné realizovat. To ví přece každý.

Dámy a pánové, pokud tím svým hlasováním toto jednání pokryjete, tak z toho uděláte po mém soudu politický proces, protože to bude politické rozhodnutí. Uděláte ze mně politického vězně.

Už se o to zajímají zahraniční média, samozřejmě v první řadě asi ukrajinská televize, kde spatřuje určitou vazbu na paní (Julii) Tymošenkovou. Já jsem to zatím odmítal jakkoliv komentovat. Pokud dneska takové rozhodnutí padne, tak si myslím, že svět by měl vědět, jak Česká republika zneužívá institutu vazby k týrání a lámání lidí, jak Česká republika zneužívá policejních metod k jakési selektivní, tedy výběrové spravedlnosti.

Dámy a pánové, myslím si, že to nebude pěkné vysvědčení pro Českou republiku, protože když sem přijedou ze zahraničí skutečně objektivní experti a podívají se, kteří lidé jsou u nás vsazováni do vyšetřovací vazby, za co a jaké ta vazba má podmínky – a znovu říkám, není to vůbec o pracovnících vězeňské služby. Ty jsem poznal a ti se chovají maximálně profesionálně v rámci těch ubohých možností, které jim stát dává. Ale ten systém je špatný. Ten systém je nekulturní. To nemá co s Německem, Dánskem co dělat. Prostě jsme někde úplně jinde. To je novodobá tortura, co my tady děláme. Tak prosím, nechť přijedou mezinárodní inspektoři, organizace lidských práv a jdou se podívat do těch věznic, jdou se podívat do těch vazebních věznic.

Ať z toho Česká republika tu ostudu skutečně má. Ať jdou přezkoumat důvody, které vedou k tomu, že ty lidi necháváme ve vazbě měsíce a měsíce doslova vyhnít, jenom aby se psychicky zhroutili a nakonec policii řekli to, co jim ona nadiktuje, aby policii řekli to, co ona chce slyšet. To jsou hlavní důvody vazby.

Dámy a pánové, v tomto procesu viním vládu z účelové likvidace opozičního politika.

Viním vládu z výběrové spravedlnosti. Viním vládu ze zneužívání policie k politickému boji.

Viním vládu, že zneužila boj s korupcí k likvidaci svého kritika. Viním vládu z neschopnosti vyvést zemi z krize a snaží se to zakrýt takovýmto uměle vyrobeným skandálem.

Viním vládu, že stoupající naštvanost lidí z jejich klesající životní úrovně chce převést na opozici.

Viním ministra Kubiceho, že vytvořil chobotnici, která likviduje nepohodlné lidi.

Viním státní zástupkyni Bradáčovou, že se nechala zkorumpovat příslibem funkce na Vrchním státním zastupitelství.

Viním státní zástupkyni Bradáčovou ze zneužití institutu vazby k lámání, ponižování a týrání lidí.

Viním státní zástupkyni Bradáčovou, že mi brání ve výkonu mandátu poslance.

Viním policii, že se propůjčila k politickému boji.

Viním policii, že zneužila mimořádných technických prostředků místo toho aby je užila na potírání skutečně té vážné kriminality.

Viním předsedkyni Poslanecké sněmovny, že svého poslance vydala během jedné minuty.

Viním i opozici z ustrašenosti se postavit těmto obludným manipulacím.

Viním i opozici ze zbabělosti se postavit zneužívání policie a některých státních zástupců.

Viním většinu politiků, že v zájmu vlastní individuální osobní popularity tolerují návrat estébáckých metod.

Naše země postupně ztrácí své svobody. Jak ztratíme své svobody, ztratíme i demokracii. Začne se šířit jenom strach.

Dámy a pánové, na závěr svého vystoupení chci poděkovat všem svým voličům, kteří za mnou stojí a vyjadřují mi podporu. Moc si toho vážím. Děkuji. Svůj boj s narůstajícím policejním státem vedu i za vás. Chci poděkovat svým obhájcům, kteří tady nemohli být. Místo nich jsou tady policisté. Chci jim poděkovat za to, že za mnou stojí. Chci poděkovat svým blízkým, zvláště svým malým synům, za to, že mě podporují, že za mnou stojí. Společně to překonáme. Mám vás moc rád. Slibuji, že udělám všechno pro očistu svého jména.

Teď budete mít šanci hlasovat o tom, zda pokryjete tyto podivné praktiky Kubiceho chobotnice a zda pokryjete ty nestandardní problematické kroky orgánů činných v trestním řízení, především policie a některých státních zástupců.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

0
Vytisknout
10376

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2012