Za Rathem mha

5. 6. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

O kauze Davida Ratha jsem se dozvěděl z autorádia, když jsem v Rozvadově přejížděl hranice. Když jsem se po třech týdnech vrátil, bylo to právě včas, abych mohl vyslechnout jeho projev v Poslanecké sněmovně, kde se rozhodovalo s konečnou platností o jeho vydání.

Nechci se zabývat spikleneckou story, kterou předestřel, třebaže zní logicky a moc bych se divil, kdyby v ní nebylo něco pravdy. David Rath byl při svých projevech ostrý jako břitva a jsou lidé, kterým nepochybně vadil. To málo, co bylo v jeho projevu ve vztahu k věci samé skutečně zajímavé, byla poznámka, že oněch sedm milionů, které policie spočítala poté, co vyňala peníze z krabice od vína, bylo údajně "na volby".

To je novinka, která se liší od jeho prvního prohlášení, podle kterého o penězích v krabici údajně nic nevěděl. Zásadní Rathovou chybou bylo, že za sebe od samého začátku nenechal mluvit právníky. Je to sice lidsky pochopitelné, ale jen jim tím ztížil práci.

Kauzu bude rozmotávat policie a posléze soud. Podle rychlosti, s níž pracují české orgány činné v trestním řízení soudím, že věc, na které parazitují obskurní česká média, se potáhne léta. Pro poslance Ratha je to osobní a společenská katastrofa.

Mne kdysi stáhla Státní bezpečnost do vazby z vysokozdvižného vozíku. I tak to pro mne, který měl rodinu, malou dcerku, byl šok. O to větší musel být šok pro člověka v postavení hejtmana, člověka s vysokým společenským postavením, uvyklého, že k němu většina lidí vzhlíží. Byl rychlý -- z desátého patra politiky spadl do suterénu vazební věznice. Jak vyplynulo z jeho projevu, podmínky vazby pro něj znamenají obrovský šok, hlavně v kulturním smyslu. V takových podmínkách, kdy je člověk ponížen, deptán bezmocí a nicneděláním, se poznají charaktery.

Kauza samozřejmě dopadla i na ostatní její aktéry. David Rath s nimi a jejich rodinami projevil solidaritu a lítost. Bylo to jen emocionální gesto, nebo vzkaz ve smyslu: jsem solidární s vámi, buďte solidární se mnou? Zvláště ve smyslu třetího vazebního důvodu -- možnosti ovlivňování svědků -- se to jeví jako signál "držme při sobě". Třeba se mýlím?

To všechno ukáže čas.

0
Vytisknout
13033

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2012