Valencijské předjaří

22. 2. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 2 minuty

Již skoro týden trvají ve třetím největším španělském městě studentské nepokoje. Vysokoškoláci, ale i studenti nižších stupňů vzdělávání, protestují proti škrtům ve výdajích na školství, ke kterým přistoupila vláda autonomní oblasti Valencijského společenství. Studenti požadují, aby vzdělání bylo veřejné, laické a finančně přístupné. Protesty nabývají na intenzitě i proto, že některé zdokumentované zásahy policie byly nepřiměřeně brutální.

K mladým lidem se přidávají i další občané, kteří jsou roztrpčeni vysokou nezaměstnaností a celkově poměry v autonomii. Valencijská vláda v minulých letech vyplatila přes dva miliony euro na smyšlené akce králova zetě Iňaki Urdangarína, organizuje závody Formule 1 přímo ve městě, postavila letiště v Castellonu kam nelétají letadla. Nyní snižuje výdaje na školství a sociální služby, ve školách se netopí, protože na tyto výdaje prostředky došly.

Při návštěvě Valencie minulý čtvrtek jsem byl svědkem nepokojů, které narušovaly městskou dopravu a se soumrakem vypadaly jako hra na kočku a myš. Na rozích hlavních ulic a náměstí v centru města postávaly skupiny policistů, kteří se přemisťovali podle toho, kde se skupiny demonstrantů objevovaly. K nejtvrdším střetům zatím došlo v pátek.

Podle dnešních záběrů dochází k narůstání počtu účastníků demonstrací. V důsledku odsouzení nepřiměřenosti policejních zásahů i některými politickými představiteli země dochází i ke změně chování pořádkových sil. Demonstrace jsou spontánní a zřejmě neodpovídají zákonným požadavkům na svolávání protestních akcí. Přesto se policie věnuje spíše udržení veřejného pořádku než zásahům proti demonstrantům. Demonstrující dav tak dnes (21. 2.) pokojně došel jak k valencijské radnici, tak i k sídlu Lidové strany, která v autonomii i ve městě vládne desítky let.

Valencie je také místem kde před dvěma dny došlo k podpálení spícího bezdomovce, který útoku neznámých pachatelů podlehl. V posledních několika týdnech se jedná o pátý případ úmrtí bezdomovce, který je vyšetřován jako smrt cizím zaviněním.

Obojí, demonstrace i úmrtí bezdomovců, uvádím jako zpravodajství z Valencie bez bezprostřední příčinné souvislosti.

0
Vytisknout
9828

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012