Bradley Manning byl oficiálně obviněn z napomáhání nepříteli

24. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký voják Bradley Manning podezřelý, že byl zdrojem největšího úniku tajných dokumentů v americké historii, byl ve čtvrtek během procesu před vojenským soudem oficiálně obviněn z "napomáhání nepříteli". Pokud by byl shledán vinným, hrozí mu doživotní vězení bez možnosti propuštění.

Čtyriadvacetiletý Manning odložil své vyjádření k 22 bodům obžaloby a také rozhodnutí, zda si přeje, aby byl jeho případ projednáván před vojenským soudcem nebo před porotou. Vyjádření může odložit až do začátku vojenského tribunálu, který pravděpodobně nezačne dříve než v srpnu.

Obvinění proti Manningovi, jenž pracoval jako armádní bezpečnostní analytik, zahrnují napomáhání nepříteli, neoprávněnou publikaci zpravodajských informací na internetu při vědomí, že bude dostupná nepříteli, krádež veřejného vlastnictví nebo záznamů, předání bezpečnostních informací a podvod a s ním spojená aktivita ve spojení s počítači.

Dokumenty, které Manning patrně předal WikiLeaks, zahrnovaly záznamy o bojích v Afghánistánu a Iráku, více než 250 000 diplomatických zpráv z celého světa a tajnou videonahrávku útoku amerických vrtulníků na irácké civilisty, který usmrtil 11 osob včetně dvou reportérů agentury Reuters.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10449

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012