Malý obsah zeleniny v české stravě

24. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ačkoli redakce dala rakovinu do titulku mého článku o přemíře škrobů v naší dietě, můj článek opravdu není o rakovině. A pokud už něco dává do souvislosti s rakovinou, pak to není nadměrné pojídání knedlíků (to dává do souvislosti se vznikem obezity... a obezita jistě bývá považována za něco, co přispívá ke vzniku rakoviny, ale tím jsem se nechtěl zabývat), nýbrž malý obsah zeleniny v české stravě.

Můj článek zdůrazňuje, že z mnoha důvodů by bylo lepší, kdybychom místo množství škrobů jedli množství zeleniny: strava, jak píši ve svém článku, by byla chutnější, barvitější, levnější, zdravější. Udělat z mého článku polemiku nad tím, zda knedlíky způsobují rakovinu nebo zda by měly být součástí stravy, je naprosté nepochopení jeho obsahu.

Btw, škroby představují zejména zdroj energie. Taková bílá mouka, z níž jsou udělány knedlíky, neobsahuje téměř žádné vitamíny, minerály, stopové prvky... Na otázku, zda v dnešní době potřebujeme vysoký energetický příjem, ať si odpoví každý sám. Poněkud jiné je to s tuky, které jsou potřebné i pro buněčné membrány a hrají v těle mnoho dalších funkcí.

0
Vytisknout
9166

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012