Rakovina - příčiny úmrtí

24. 2. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Polemika pánů Cveka a Zajíčka je jistě zajímavá. Nicméně je potřeba dodat několik poznámek. Nahlížet epidemiologická data jako vazbu k příčinám či kausalitě je obtížné i v mnohem přehlednějších oblastech, než je onkologie - například v infektologii je i to pouze další pohled na problematiku.

Skladba stravy je docela zajímavá, ale je dobré k ní dodat i některé další aspekty.

Oblíbeným příkladem je japonská populace. Pokud žije na ostrovech, takřka nemá komplikace spojené s ischemickou chorobou, ale umírá hodně na choroby trávícího traktu. /rýže?/.

Pokud se přestěhuje do USA, zachovává si své stravovací návyky, ale příčina úmrtí se přesouvá k ischemickým komplikacím. Naopak se omezuje rakovina trávicího traktu. Co je ovšem ještě zajímavější je, že očekávaná doba dožití se nemění. Mění se jenom "finální" příčina.

Z našeho prostředí je znám případ jistého nejmenovaného šéfa jedné z velkých interních klinik, který se vzhlédl ve stravě Eskymáků. Ti totiž vůbec neznali ICHS. Skončil po pití krve na svém vlastním JIPu a jen péče jeho kolegů ho dostala z hranice smrti.

Strava je jistě faktor. Asi významnějším faktorem je genofond na který je aplikována. Co je dobré u Eskymáků, nebude fungovat v Česku, apod.

Navíc řetězení klíčových poruch vedoucích k malignímu bujení je asi dominantně dáno geneticky. Vnější vlivy působí, ale...

A nejkontroverznejší je ta japonská epidemiologie. Nedostanete rakovinu, dostanete cévní mozkovou příhodu nebo infarkt.

Opravdu se zdá, že máme v sobě jakýsi timer naprogramovaný bůhví odkud.

Třeba si nás jenom příroda chtěla pojistit, abychom se jí nevymkli příliš z ruky. Alespoň v tomto se zdá, že se jí to povedlo.

0
Vytisknout
12495

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2012