Saúdská Arábie chce vyzbrojit rebely v Sýrii

25. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Saúdský ministr zahraničí řekl na konferenci o Sýrii v Tunisu, že vyzbrojení rebelů, aby mohli bojovat proti Assadovu režimu, je "vynikající nápad". Obama se snaží použít "všech nástrojů, které jsou k dispozici", aby zabránil vraždění.

Saúdský ministr zahraničí princ Saud al-Faisal označil na konferenci o Sýrii v Tunisu návrh na vyzbrojení rebelů, aby mohli bojovat proti Assadovu režimu, za "vynikající". Saúdská delegace však později z jednání odešla poté, co obvinila přítomné z nečinnosti.

Katarský ministr zahraničí šejk Hamad bin Jassim al-Thani požadoval vytvořené arabské armády, která by "otevřela humanitární koridory a poskytla bezpečí syrskému lidu".

Bradley Manning byl oficiálně obviněn z napomáhání nepříteli

24. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký voják Bradley Manning podezřelý, že byl zdrojem největšího úniku tajných dokumentů v americké historii, byl ve čtvrtek během procesu před vojenským soudem oficiálně obviněn z "napomáhání nepříteli". Pokud by byl shledán vinným, hrozí mu doživotní vězení bez možnosti propuštění.

Tlak na otevřenou zahraniční intervenci do Sýrie se stupňuje

24. 2. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Přestože pozice Obamovy administrativy ohledně otevřené intervence do Sýrie není dosud vyhraněná, vojenské aktivity proti Asadově režimu, který útočí na ozbrojenou opozici i vlastní obyvatelstvo, již na území Sýrie se západní podporou probíhají. S usmrcením dvou západních novinářů v syrském městě Homs, kde se nyní odehrávají snad nejprudší boje, se tlak na otevřený vojenský zákrok proti Damašku může ještě vystupňovat. Jsou však skutečně vyčerpány všechny možnosti diplomatického řešení konfliktu v Sýrii, nebo je nutné opět "humanitárně" zasáhnout s obrovským rizikem, že násilnosti vygradují a vymknou se kontrole, jak varovně dokladují "humanitární vpády" do Iráku, Somálska, Srbska nebo Libye?

Válka gangů

25. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nemohu se nepodívat na současnou podle předsedy Věcí veřejných Johna "válku gangů" na státním zastupitelství trochu ze širšího pohledu. Současný nejvyšší státní zástupce Zeman byl jmenován jako nástupce Renaty Vesecké, která se stala nejvyšší státní zástupkyní za ministra spravedlnosti Němce a sklízela dlouhodobě kritiku ze všech stran za nefunkčnost státního zastupitelství (nejslavnější se stal zřejmě případ bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka). Proti Vesecké se postavil Otakar Motejl, Unie státních zástupců i Soudcovská unie.

Zemědělství umírá jako sociální výdobytky naší země

24. 2. 2012 / František Jonáš

čas čtení 17 minut

V živočišné výrobě a v řadě dalších komodit jsem padli v ČR dolů o několik pater.
Nedostatek organické hmoty v kombinaci s "tržním" osevním postupem je smrtelná kombinace pro půdu, která umírá podobně jako sociální výdobytky naší země.
Kvalitní, levné a chuťově zajímavé potraviny se brzo stanou snem, jako třeba odchod do důchodu v šedesáti letech.
Stali jsme se odbytištěm potravin ze světa a zprostředkovaně pomáháme tamní zaměstnanosti, kterou hradíme v daních.

Stav zemědělství v ČR

Celkový stav českého zemědělství je tristní. Došlo k zásadní devastaci sadů, a tím i pěstitelů ovoce a zeleniny, což spolu s úpadkem v oblasti cukrovarnictví a propadem živočišné výroby dostává Českou republiku k prahu potravinové bezpečnosti a v některých komoditách za práh, např. v oblasti osevních postupů, produkce vepřového masa i jiných mas. Ruku v ruce s tím jde hnojení organickou hmotou, kde jsme dokonce již za únosný práh dostali spolu s produkcí masa a vajec.

Proč bych se já, občan, měl angažovat

24. 2. 2012

čas čtení 8 minut

Minulý článek jsem ukončil tím, že jeden z důvodů pasivity našich občanů vidím v tom, že občany burcující osobnosti, aktivisté a iniciativy ještě nepochopilI svoji vlastní úlohu v tomto procesu, píše Petr Moravec.

Poznámka k výročí "Vítězného února":

Fanatici proti fanatikům

25. 2. 2012 / Bruno Solařík

čas čtení 2 minuty

Bratři Mašínové a spol. sice vycházeli z obecně "správného" postulátu, že diktatuře je správné se bránit i silou, jenže si odmítli přiznat, že v daném období - bez ohledu na drakonické represe režimu vůči těm či oněm oponentům - prostě většina občanů nepociťovala nastolení bolševismu jako diktaturu.

Monitor Jana Paula: Vyšel druhý díl encyklopedie komiksu v Československu

24. 2. 2012 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Robert Pavelka a Josef Ládek se před několika lety rozhodli k docela smělému počinu, zmapovat komiksovou tvorbu v bývalém Československu mezi léty 1945 až 1989. Mnozí pamětníci vědí, že komiks tehdy rozhodně nebyl v někdejších časopisech i novinách jen okrajovým a výjimečným jevem. Například komiksy Káji Saudka, kreslíře světové úrovně, zdobily koncem šedesátých let mnoho periodik, například Mladý svět, Čtení pod lavicí, Pop music expres s legendárním Honzou Hromem, ale ani v době normalizace tento žánr zcela nevymizel, byť se stal v řadě případů námětově poplatný své době.

Afghánské déjà vu

24. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Několikadenní masové protizápadní nepokoje následující po spálení koránu na bývalé sovětské letecké základně a posléze věznici NATO Bagrám; nepokoje, s nimiž je spojena bezprecedentní žádost karzajovských úřadů o veřejný proces s "pachateli", jako by na okamžik odhalily skutečnou tvář více jak deset let trvajícího konfliktu v Afghánistánu. Za optimistickou propagandu skrytou, opomíjenou tvář, kterou se nedávno pokusil odhalit podplukovník Daniel L. Davis. Tedy důstojník, který Afghánistán projel křížem krážem a na vlastní oči i uši zjistil, že vojáci bojových jednotek na základě zkušeností jednoduše nevěří tomu, co o válce tvrdí jejich nadřízení, politici a média. Důstojník, který nyní bojuje za právo veřejně říkat, co viděl a slyšel, jakkoliv se to dva roky před plánovaným ukončením bojových operací a v době probíhající prezidentské kampaně pochopitelně vůbec nikomu nehodí. Davisova zpráva pro nadřízené má přes osmdesát stran, ale její hlavní poselství je stručné: "Tuhle válku nevyhráváme."

Rakovina - příčiny úmrtí

24. 2. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Polemika pánů Cveka a Zajíčka je jistě zajímavá. Nicméně je potřeba dodat několik poznámek. Nahlížet epidemiologická data jako vazbu k příčinám či kausalitě je obtížné i v mnohem přehlednějších oblastech, než je onkologie - například v infektologii je i to pouze další pohled na problematiku.

Skladba stravy je docela zajímavá, ale je dobré k ní dodat i některé další aspekty.

Oblíbeným příkladem je japonská populace. Pokud žije na ostrovech, takřka nemá komplikace spojené s ischemickou chorobou, ale umírá hodně na choroby trávícího traktu. /rýže?/.

Malý obsah zeleniny v české stravě

24. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Ačkoli redakce dala rakovinu do titulku mého článku o přemíře škrobů v naší dietě, můj článek opravdu není o rakovině. A pokud už něco dává do souvislosti s rakovinou, pak to není nadměrné pojídání knedlíků (to dává do souvislosti se vznikem obezity... a obezita jistě bývá považována za něco, co přispívá ke vzniku rakoviny, ale tím jsem se nechtěl zabývat), nýbrž malý obsah zeleniny v české stravě.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Afghánistán chce soudit ty, kdo spálili korán

24. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Afghánistán žádá NATO o veřejný soudní proces s vojáky, kteří na základně Bagrám spálili výtisky koránu. Oznámila to včera kancelář prezidenta Hamída Karzaje. Čtvrtek byl třetím dnem krvavých protestů vyvolaných tímto incidentem.

Knedlíky zdraví moc nesvědčí, ale rakovinu nezpůsobují

24. 2. 2012 / Ondřej Zajíček

čas čtení 1 minuta

Článek Borise Cveka Českou stravou k rakovině tlustého střeva! je lehce zavádějící. Je pravda, že česká kuchyně rozhodně nepatří mezi ty zdravotně optimální a že pokud člověk má sklony k nadváze, pak by měl asi konzumaci velkého množství škrobových potravin omezit kvůli zbytečným přijmům energie, ale to samé platí i pro ostatní energeticky vydatné potraviny (tuky, jednoduché cukry) a celkem vzato z nich jsou ty škrobové nejvhodnější a doporučují se tedy jako základ stravy.

Vysoké školy vřou, brněnští studenti vyhlašují Týden neklidu!

23. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

Protesty proti reformě vysokého školství nabírají na obrátkách. Po dosavadních umírněných projevech nespokojenosti chystají brněnští studenti razantnější akce. V rámci celostátního Týdne neklidu proběhne Noc univerzit, protestní pochod, nebo akce s názvem S vášní pro vzdělání, kdy studenti vyjádří lásku k univerzitám hromadným polibkem na náměstí Svobody. Týden neklidu se koná 27. 2. - 2. 3. a v Brně jej společně organizují brněnská skupina iniciativy Za svobodné vysoké školy a studentští senátoři šesti brněnských univerzit. Hlavní příčinou protestů jsou omezení akademické samosprávy a hrozící vliv politiků na chod a financování vysokých škol.

Co se stane, když zavedete univerzitní školné:

BRITÁNIE: Počet studijních oborů na univerzitách snížen o 27 procent

23. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Po zavedení školného je v Británii o téměř 20 000 univerzitních kursů méně než v roce 2006

Z analýzy, kterou provedl britský univerzitní odborový svaz UCU vyplývá, že je letos na britských univerzitách téměř o 20 000 univerzitních kursů méně než v roce 2006.

K škrtům došlo ve všech oborech lidské činnosti, v technických vědách i v humanitních vědách.

Nejvážněji postižena je Anglie, kde stouplo školné od nynějšího roku až na 9000 liber ročně. V Anglii byla za posledních šest let zrušena třetina univerzitních kursů.

Nejvážněji jsou postiženy univerzity na jihozápadě Anglie, kde byl počet univerzitních kursů snížen o 47 procent, na východě Anglie, kde byl snížen o 41 procent a na severozápadě, kde byl snížen o 40 procent. Celkem byl počet univerzitních kursů snížen v Anglii o 31 procent, v Severním Irsku o 24 procent, ve Walesu o 11 procent a ve Skotsku o 3 procenta.

Sally Hunt, generální tajemnice univerzitního odborového svazu UCU, uvedla: "Zatímco britské vlády už delší dobu sní o tom, jak zvýšit pro studenty náklady na studium, množství studijních oborů bylo drasticky omezeno. Globální akademická pověst Británie je založena na rozrůzněnosti oborů, které mají studenti k dispozici a na svobodě univerzitních pracovníků překračovat hranice a vytvářet nové studijní obory.

Přesunutí břemena financování univerzit od státu na studenta znamená, že nervózní univerzity budou rušit stále větší počty studijních oborů, protože se budou obávat, že si na sebe tyto obory nevydělají. Nemůžeme ale mít oblasti v Británii, kde studenti nemohou mít přístup k studijním oborům, které chtějí studovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

O tej naší pasivitě aneb český realismus jako iluze

23. 2. 2012 / Roman Kanda

čas čtení 5 minut

Rád bych reagoval na článek Petra Moravce o pasivitě českých občanů. Myslím, že se touto otázkou trápí řada těch, kteří se veřejně angažují v různých alternativních uskupeních nebo kteří uvážlivými reflexemi přispívají ke kritice současného systému. Osobně jsem proti tomu, abychom hledali příčiny občanské pasivity v jakési metafyzické rétorice o národním údělu, národní mentalitě či v tom, co František Koukolík (citovaný P. Moravcem) nazývá masovou debilizací národa; to je ostatně nejen urážlivé, ale především nepřesné metaforické vyjádření, jež racionální hledání příčin převrstvuje expresí, emocionálním pohoršením. To je první, spíše dílčí bod mé polemiky s článkem pana Moravce.

O přímé volbě prezidenta

23. 2. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 10 minut

Předesílám:

Mám rád tržní hospodářství. Je to jediný systém, který je dost pružný a rychlý. Stačí mu nastavit přesná pravidla a hlídat jejich dodržování a trh to zvládne. Často říkám, že zakážeme-li například nevratné obaly, bude "trh" sice strašně křičet, pokoušet se politiku uplatit a zlobbovat, ale nebude-li to možné, zhlédneme pravý zázrak, totiž svižné a účinné fungování vratných obalů.

Stop HF

23. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážení přátelé, milí občané, kamarádi přírody a čistých vod. TOTO SE TÝKÁ KAŽDÉHO Z NÁS, protože VŠICHNI PIJEME VODU. Nikdo by neměl být takový blázen, aby si do vody, kterou pije, lil jedovaté látky.

Přesně to nám však chtějí udělat. A stát (konkrétně ministerstvo životního prostředí), který by měl pro lidi vodu chránit, pootevřel jedům ve vodě dveře: Začíná povolovat průzkumy břidlicových plynů HF metodou.

Ta je silně destruktivní, zničí nám krajinu i pitnou vodu, tak jako se to stalo v USA. Tam se probrali pozdě. Prodali své pozemky těžařům a nyní některým teče jedovatá voda. Když přiblíží k vodovodnímu kohoutku otveřený oheň a pustí vodu -- začne hořet.

Až pochopíme, že se peníze nedají jíst a jedovatá voda pít, může být pozdě.

Pojďme proto společně pro sebe a naše děti udělat dobrou věc. Pomozte nám podpisem petice zastavit HF v naší zemi. Petice jsou dvě, je možné a žádoucí podepsat obě. Petice obcí je cílena na pana ministra ŽP, ta naše i na vládu a obě komory parlamentu. Občanská bude šířena po celém státě s cílem zastavit HF v ČR, poukazuje na střety HF s legislativou a žádá okamžité zrušení průzkumového území Trutnovsko.

Děkujeme

Za Koalici STOP HF

Jiří Malík

http://www.ne-plyn.hys.cz/?page_id=260

Známá korespondentka listu Sunday Times usmrcena v Sýrii

23. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Assadovi vojáci zabili v městě Homs v Sýrii reportérku týdeníku Sunday Times Marie Colvinovou a francouzského fotografa Remiho Ochlika. Zároveň v městě Homs usmrtili dalších nejméně 80 civilistů. Znovu je proto vznášen požadavek, aby byl Assad svržen.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy charakterizoval smrt obou novinářů jako atentát a zdůraznil, že Assadova éra musí skončit.

"Už to stačilo," řekl Sarkozy. "Tento režim musí skončit a není důvodu, proč by neměli mít Syřané právo žít svůj život a rozhodovat o svém osudu svobodně. Kdyby tam ti novináři nebyli, vraždění by bylo daleko horší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kde hledat příčiny propadů na důchodovém účtu?

22. 2. 2012 / Miroslav Opálka

čas čtení 5 minut

Většinou se dozvídáme o tom, že nás nějak předčasně zasáhla nepříznivá demografická změna, a proto je nutné přitvrdit reformy v důchodovém systému ČR. Podíváme-li se však na příčiny záporného salda na důchodovém účtu v posledních letech, pravda je úplně někde jinde. Demografické změny nás teprve čekají, a jak se s nimi vyrovnáme, záleží na politických rozhodnutích. Důchodové pojištění se však stalo pro pravicové vlády cílem útoků, ve snaze o jeho oslabení a znevěrohodnění.

Proč jsou naší občané tak pasivní

22. 2. 2012

čas čtení 8 minut

Tak se nám ve světě dějí věci: ve Španělsku lidé už dlouho protestují na náměstích, v Řecku už to dlouho vře a vypadá to tam na celonárodní odpor, už i na Slovensku lidé vyšli do ulic bez ohledu na silné mrazy, ale u nás doma se neděje skoro nic. Jak je možné, že v naší zemi jsou lidé tak pasivní? Co se to stalo s našimi hrdými slovanskými kmeny, že si nechají skoro všechno líbit? Přikláním se k názoru člověka, jehož si velice vážím, pana MUDr. Františka Koukolíka, Dr.Sc. Ten v jednom TV pořadu řekl, že za stav naší společnosti může masová debilizace národa. Na otázku proč občané ještě ke všemu volí lidi, kteří jim tohle všechno provádějí, pan Dr. Koukolík řekl, že pro pocit niterné jistoty. Vysvětluji si to tak, že mnozí občané mají větší pocit niterné (asi i existenční) jistoty s touto vládou, než s tou, která by eventuelně mohla vzniknout z opozice, píše Petr Moravec.

Vyhánění cizinců je krátkozraké

22. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 11 minut

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo pokyn, o němž se na úřadech práce mluvilo už řadu týdnů: do poloviny roku budou muset tuto zemi opustit cizinci, kteří mají jen základní vzdělání, protože pracovní povolení jim už nebude prodlouženo.

Kachna o romském uprchlíkovi

22. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Strany zelených


Vážený pane Nachtigalle,
vážená paní Heřmánková, vážený pane Hanáku,
vážený pane Sládku,

média, která řídíte, převzala do svého zpravodajství zprávu o zakládacím sněmu Evropské romské strany, jejíž pokladník měl zmizet i s penězi. Jak se ukazuje, tato zpráva byla podle všeho nejen kachna od A až do Z, ale jejím autorem je "novinář", který je úzce spojený s krajní pravicí, Dělnickou stranou a kandidátem DSSS, která je známá svou nenávistí vůči Romům, bezdomovcům, migrantům a homosexuálům.

Smyslem tohoto našeho dopisu je apel na samozřejmou profesionalitu Vašeho média a žádost o nápravu.

Valencijské předjaří

22. 2. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 2 minuty

Již skoro týden trvají ve třetím největším španělském městě studentské nepokoje. Vysokoškoláci, ale i studenti nižších stupňů vzdělávání, protestují proti škrtům ve výdajích na školství, ke kterým přistoupila vláda autonomní oblasti Valencijského společenství. Studenti požadují, aby vzdělání bylo veřejné, laické a finančně přístupné. Protesty nabývají na intenzitě i proto, že některé zdokumentované zásahy policie byly nepřiměřeně brutální.

Společenská hierarchie, logika dobyvatele a hledání alternativ

22. 2. 2012 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 12 minut

S celou řadou postřehů v článku M. Valacha se musím ztotožnit. S tezí o tom, že společenské hodnoty jsou přímo formovány společenským systémem a jako takové odrážejí jeho základní principy nelze nesouhlasit. Z toho vyplývá i to, že každá alternativa k současnému kapitalistickému uspořádání by měla zahrnovat změnu společenských hodnot. Na druhou stranu je ale právě otázka toho, co se mění jako první -- zda je to systém nebo společenské hodnoty -- otázkou o Kolumbově vejci.

Volby v USA: Čtvrtina kampaňových příspěvků z tzv. "super PACů" pochází od pěti osob

22. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Pět bohatých lidí vedených dallaským průmyslníkem Haroldem Simmonsem a majitelem kasín v Las Vegas Sheldonem Adelsonem poskytlo takřka každý čtvrtý dolar získaný v prezidentské kampani prostřednictvím fundraisingových organizací označovaných jako "super PAC". Tyto příspěvky vymazávají úvodní finanční převahu Baracka Obamy i handicapy republikánských kandidátů konkurujících Mittovi Romneymu.

Vyhne se ázerbájdžánský plynovod Řecku?

22. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Konsorcium BP hodlá dopravovat zemní plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu plynovodem TAP, jehož trasa vede přes Albánii. Rezignuje tak na konkurenční projekt ITGI, který měl vést přes řecké území.

POZVÁNKA:

Tak pravil LaChapelle

22. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vážení přátelé, probíhá poslední týden výstavy Tak pravil LaChapelle. Dosud ji navštívilo 29 988 lidí.

Navzdory tomuto mimořádnému úspěchu není možno výstavu prodloužit.

Vzhledem k enormnímu zájmu veřejnosti Galerie Rudolfinum prodlužuje otevírací dobu:

24. 2. pátek 10:00 -- 20:00
25. 2. sobota 10:00 -- 20:00
26. 2. neděle 10:00 -- 20:00

Dovolujeme si vás zároveň upozornit, že zejména o víkendu můžete u pokladny čekat déle.

Nabízíme vám proto možnost zakoupení vstupenky s předstihem kdykoliv ve všední den.

Děkujeme a těšíme se na vaši návštěvu!

Galerie Rudolfinum
Alšovo nábřeží 12, CZ -- 110 01, Praha 1

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

67883