V Praze začíná inverze. Začněte regulovat auta i průmysl a uklízet prach z vozovek i chodníků

31. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva strany Zelených

Na čtyřech automatizovaných stanicích v Praze byla právě naměřena úroveň znečištění polétavým prachem (PM10) přesahující povolené normy. ČHMÚ ji na svých stránkách klasifikuje jako špatnou - č 5. na stupnici o šesti úrovních. Praha je tak už jen stupínek pod Ostravou.

"Šokuje mne, že stejně jako v listopadu (2011), je pražská radnice zcela pasivní. Nezasedá krizový štáb a dokonce ani městská rada, primátoru Svobodovi i radnímu Lohynskému (ŽP) je celá inverze zřejmě zcela šumafuk. Jedná se přitom o zdraví Pražanů, již tak oslabených velkými mrazy a sezónou nachlazení a chřipek. Prach dále podlamuje jejich zdraví a otvírá do těla cestu mikrobům, ale také různým škodlivým chemikáliím, které prach obsahuje. Je komické a smutné zároveň vidět Svobodu a Menharta, jak obhajují solení a Praha se přitom topí ve smogu. Nechápu proč jsou pořád o deset kroků pozadu a neřeší věci, pro které jsou řešení známa dvacet, třicet let. Připadám si jako v sedmdesátých letech, kdy normalizační komunisté neměli vůbec páru, jak problém ovzduší (nejen v Praze) řešit," kritizuje pasivitu radnice někdejší radní pro ŽP prostředí Petr Štěpánek.

"V letech 2007-2009 jsme navýšili prostředky na úklid o stamilióny korun, aby se uklízelo i v zimě a brzo na jaře, ještě před plánovaným jarním úklidem. Velká část prachu pochází ze znovuzviřování prachových částic projíždějící dopravou. Právě v době inverze má smysl omezovat individuální a nákladní automobilovou dopravu a uklízet ulice. Je potřeba začít regulovat i velké stacionární znečišťovatele," nabízí řešení Štěpánek.

"Pražané se dusí. Jsou dlouhodobě ohrožováni znečištěným ovzduším, přičemž ty nejškodlivější látky pocházejí z automobilové dopravy. Polétavý prach u dospělých i dětí podráždí horní cesty dýchací, což je vstupní brána pro infekci. Plíce se zanášejí nečistotami. Oxidy dusíku jsou pro člověka nesmírně nebezpečné, pronikají do dolních cest dýchacích a mají podobný účinek na krev jako oxid uhelnatý," říká Ivana Cabrnochová, zelená zastupitelka v Praze 10.

Do provozu navíc při velkých mrazech nabíhají další dvě velké výtopny v Malešicích a v Krči, které do ovzduší chrlí další tuny prachových částic. Nejhorší údaje jsou přitom na dopravních stanicích Legerova a Průmyslová. Vjezd do centra je potřeba zásadně omezit a začít chránit zdraví obyvatel.

Zelení vyzývají primátora Svobodu, nám. Noska (doprava - ODS) a radního Lohynského (ŽP - ODS), aby přijali okamžitá opatření ke snížení zátěže životního prostředí města postiženého inverzí.

0
Vytisknout
6135

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2012