Vyhlásí-li Skotsko nezávislost, Anglie přijde o přístavy pro své jaderné ponorky

30. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Británie nemá alternativní základnu pro své jaderné ponorky Trident než základny ve Skotsku. Znamená to, že vyhlásí-li Skotsko samostatnost, jaderné ponorky Trident nebudou mít kam jít.

To je důsledkem podrobné studie, která má být zveřejněna v pondělí. Pro velitele britské armády je to vážný problém. Začínají nyní čelit důsledkům toho, že budoucí možný skotský parlament zruší základny pro jaderné ponorky v Coulportu a ve Faslane.

Během debaty o referendu o skotské nezávislosti odpověděl skotský premiér Alex Salmond na otázku, zda si nezávislé Skotsko ponechá jaderné ponorky Trident, slovy: "Je nemyslitelné, že by nezávislý národ 5,25 milionů lidí toleroval na svém území pokračující přítomnost zbraní hromadného ničení."

Ponorky Trident by zřejmě musely být přemístěny do Francie, avšak podle dohody o nešíření jaderných zbraní by Británie nesměla používat tamější základny a musely by být postaveny nové.

Britský ministr obrany Philip Hammond by chtěl Skotsko donutit, aby uhradilo náklady na stavbu nových základen pro ponorky Trident. Studie dospěla k závěru, že to jsou liché hrozby. "Po rozkladu Sovětského svazu vznikly Ukrajina, Bělorusko a Kazachstán jako nezávislé země s velkým počtem jaderných zbraní. Je absurdní navrhovat, že by tyto tři země měly zaplatit Rusku za vybudování nových základen."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8359

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2012