"Banda zfetovanejch cikánů"

25. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Zmatené a zděšené emaily anonymů, které v těchto dnech redakce dostává, opakovaně potvrzují její argumentaci. Autor tohoto mailu se podepsal "Daňový poplatník":

Ke článku Jana Čulíka "Romové jsou Češi". Pane Čulík nic jste nepochopil.Ti cikáni v Novém Boru, ve Šluknově a dál nejsou v první řadě místní. Jsou to lidi přistěhovaný z Prahy, z míst kde budou developeři stavět a tak jim našli nový domov. Dále si uvědomte že mezi cikány úplně běžně fungují lichváři kteří jim půjčují na drogy. A samozřejmě dealeři drog. Jeďte tam a zkuste cikánovi který má v sobě pervitin nebo heroin slušně vysvětlit aby se choval slušně. Myslím že příští vydání BL bude in memoriam. Uvědomujete si že pod vlivem drog necítí bolest, nemá žádné svědomí atd. A před vším tímto máme zavírat oči, nepsat o tom že to byla banda zfetovanejch cikánů, a dělat jako že si to ty lidi mají dořešit sami? A do toho všeho přijde vládakterá propuští policajty a nebo jim snižuje platy. Proberte se všichni, už dnes se s tím nedá mnoho dělat a je skoro pozdě.

Romové samozřejmě "místní" jsou, totiž jsou to občané České republiky.

Zjištění, že mnozí naši čtenáři naprosto nechápou princip občanské inkluzivity, podle něhož jsou součástí státu všichni, kdo na jeho území žijí, zejména pokud mají místní občanství, i že prostě nedokážou porozumět, že slušná média neprovádějí etnické hony na čarodějnice, je pro mě velkým překvapením a zklamáním.

Když byly moje dcery malé, měly ve skotské škole, kam chodily, za úkol dělat různé tematické projekty. Když jim bylo kolem deseti, dělaly například projekt o rozrůzněnosti existujících náboženství ve Velké Británii. Velký sešit formátu A4 zaplnily informacemi a výstřižky o katolictví, protestantismu, židovské víře, buddhismu, sikhství, islámu...Systematicky studovaly a srovnávaly každou náboženskou praxi. Bylo to nutné, protože ve škole měly mezi spolužáky jak židy, tak sikhy, tak muslimy... V českých školách se tohle nedělá? Nepěstuje se vědomí inkluzivity?

Výše zmíněný anonym popisuje typické chování společenské underclass, podtřídy negramotných lidí, jaká existuje skoro v každé západní společnosti. V Británii je tato třída zvlášť velká, jak nedávno ukázaly pouliční nepokoje. Co to má co společného s rasovou příslušností?

Výše citovaný mail dále potvrzuje, že státní orgány v ČR tento vážný problém nejenže neřeší, ale ještě ho zhoršují ustupováním kapitalistickým developerům. Svážení chudých, asociálních či kriminálních jedinců do ekonomicky chudých oblastí sice může přinést další peníze do kapes realitních developerů, pokud to však stát nezastaví, bude mít obrovské problémy v jiných částech země. Velkou otázkou je, zda zisky developerských zbohatlíků dokáží kompenzovat obrovské sociální problémy, které tím vzniknou v chudých regionech.

Úžera, lichvářství, je typickým parazitickým jevem každé asociální společnosti. Jenže v civilizovaných zemích je vážným trestným činem a policie proti ní velmi tvrdě a efektivně zasahuje. Proč ne v ČR?

Samozřejmě, že vážné problémy existují a lidé se bojí, jenže stát je odmítá razantně řešit.

Proti spáchaným trestným činům je třeba tvrdě zasáhnout. Bojovat účinnými opatřeními i proti parazitismu. Nerozumím však, jaké konstruktivní řešení přinese rasistická hysterie ve společnosti, vyčleňování určitého etnika z národa a tvrzení, že všichni jeho příslušníci jsou póvl.

0
Vytisknout
9008

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011