Egyptská levice plánuje "demonstrace milionu lidí" - chtějí zabránit islamistům, aby získali moc

24. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Liberálové v Egyptě poukazují na to, že reformní politický program po svržení Mubaraka zvýhodňuje Muslimské bratrstvo - avšak náboženské organizace odmítají požadavek, aby byla nejprve vytvořena moderní ústava

Egyptští aktivisté vyhrožují, že přivedou zpět do Káhiry masové prodemokratické protesty a na náměstí Tahrir se 8. července shromáždí milion lidí, pokud se nyní vládnoucí generálové nevzdají své současné "cestovní mapy" k demokracii.

V Egyptě vzniká stále ostřejší debata, která se proměňuje ve slovní válku mezi vznikajícími islámskými organizacemi v Egyptě a světskými politickými silami. 40 různých liberálních a levicových skupin spojilo síly a požadují, aby byly plány na zářijové volby zrušeny. Aktivisté se obávají, že kdyby se za nynějšího pomubarakovského režimu konaly v září volby podle jen pozměněné egyptské ústavy a pokud by se dovolilo, aby novou ústavu vypracovali až zvolení poslanci, mohlo by to znamenat trvalé převzetí moci Muslimským bratrstvem a dalšími náboženskými organizacemi, které zřejmě ve volbách zvítězí.

Islamisté reagují zuřivě proti kampani požadující, aby nejprve byla vytvořena nová ústava. Argumentují, že je to v rozporu s výsledkem celostátního referenda z března letošního roku, když 77 procent národa schválilo pozměněnou ústavu a rozhodnutí, že se volby mají konat podle ní v září.

"Egypt nebude mlčet k pokusům irelevantní elity vnutit národu liberální světskou ústavu," konstatuje v prohlášení nová salafistická strana Al-Nour.

Prozatímní egyptský premiér Essam Sharaf vyvolal kontroverzi návrhem, aby byly zářijové volby odloženy a aktivisté mohli utvořit nové politické strany. To je požadavek sekularistů, kteří jsou přesvědčeni, že neměli čas vytvořit si politické struktury, a tak pravděpodobně v září ve volbách vyhraje Muslimské bratrstvo, jehož politické struktury ve většině egyptských měst už existují.

Ve snaze zajistit kompromis navrhl Mohamed ElBaradei, aby se sice volby konaly podle původního plánu před vytvořením nové ústavy, ale aby před volbami byla sepsána listina práv, která by pak ústavu nahradila. Tato listina práv by zdůraznila význam islámského zákona šaria, ale zároveň by zdůraznila, že je Egypt občanským státem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7142

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2011