Fašismus se nám vrací

8. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
Profesor Timothy Snyder vysvětluje, jak politická pravice na obou stranách Atlantiku používá nacistickou příručku jak dělat propagandu a používat jednoduchá emocionální hesla a rozdělit tak obyvatelstvo na přátele a nepřátele:


Viz níže:

 

Timothy Snyder:
Důvod, pro víme, že je fašismus možný, je, že se to už jednou stalo a to na místech, která od nás nejsou příliš vzdálená, ani časově, ani místně. Je naprosto jasné, že někteří lidé, kteří se podílejí na současné politice, jsou lidé, kteří se poučili ze dvacátých a třicátých let dvacátého století a přebírají taktiku dvacátých a třicátých let.

Moderátor:
Co je to za taktiku, o níž si myslíte, že ji přebírají?

Timothy Snyder: Základní taktika, kterou přebírají, je rétorická. Existuje nechvalně známá příručka jak dělat propagandu, která vznikla začátkem roku 1924 v mnichovském vězení. Ta radí, že při politické propagandě si musíte vždycky vytvořit jednoduchá hesla a neustále je opakovat, aby důsledkem bylo rozdělení vašich posluchačů na "My" a "Oni". To je taktika, která byla zjevně obnovena na obou stranách Atlantiku.

Ještě důležitější je myšlenka, že cílem politiky není racionální debata směřující ke konstruktivní politické strategii, ale že cílem politiky je rozdělit společnost na přátele a nepřátele. To je základní fašistická myšlenka, kterou vyjádřil snad nejznáměji nacistický teoretik Carl Schmitt, a ta se zjevně navrátila do politiky jako taktika.




0
Vytisknout
7735

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2021