Polská vláda protestuje proti "vydírání Bruselu"

26. 7. 2017

čas čtení 2 minuty



Evropská unie varuje, že zablokuje hlasovací práva Polska, pokud bude vládě umožněno odvolávat soudce u Nejvyššího soudu


Vládnoucí polští konzervativci zaútočili na hrozby Evropské unie pozastavit hlasovací práva Polska, pokud Polsko prosadí kontroverzní "reformu" soudnictví. Stěžují si, že je to "vydírání".

Evropská unie ve středu varovala, že okamžitě zaktivuje svou nejvážnější sankci, pokud si ultrapravicová polská vláda udělí moc vyhazovat soudce polského Nejvyššího soudu.

Rozhovor Britských listů 119:

Lidem se ztratila přehlednost a srozumitelnost světa

21. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o tom, proč lidé v ČR podporují Andreje Babiše, proč lidé v USA zvolili Donalda Trumpa a lidé v Británii hlasovali pro brexit. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. července 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Brexit je důsledkem sebeuspokojení, nikoliv problémů

26. 7. 2017

čas čtení 2 minuty

Sto let po bitvě u Passchendaele, v místě úmrtí stovek tisíc spojeneckých a německých vojáků, zůstávají příčiny světové války předmětem sporu, napsal Janan Ganesh. Mezi úvahami vzdělanců je i ta, že Evropa byla zhypnotizována dlouhým mírem. Velmocenský koncert, který se vyhýbal všeobecnému násilí na kontinentu, také upřel obyvatelstvu zkušenost s tím, co by to znamenalo. Lidé šli do války v šovinistickém omámení, protože jim chybělo povědomí o tom, kam to povede.

Brexit je důsledkem britského pocitu ponížení

26. 7. 2017

čas čtení 3 minuty



Vítězství nad fašismem, po období osamoceného vzdoru na ostrovní pevnosti během druhé světové války naplnilo britskou totožnost obrovskými rezervami morální autority, šířené prostřednictvím čočky defenzivní ostrovní odtažitosti, píše Raphael Behr.  Avšak ostatní svět nezůstal vděčný tak dlouho, jak jsme si my gratulovali. A investice tak obrovského množství kolektivní pýchy na jeden segment historie má důsledky pro následné generace. Když kanonizujete vynikající období ze čtyřicátých let, způsobuje to, že všechna následující období pak vypadají trochu méně šedivě. 

Muslimské ženy v syrské Rakce spálily po osvobození od ISIS své burky

26. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



"Dejte mi zapalovač, spálím to." 
"Ať jsou tyhle černé šaty, které nás nutili nosit, proklety."
"Upálili mého otce. Nechť Allah sežehne jejich srdce." 
"Zabili mého syna, protože se odmítl modlit. Celý týden nám nedovolili převzít jeho mrtvolu." 
"Zabili mého muže. Vystřelili střelu na můj dům. Můj muž byl venku, byl zasažen a zemřel." 
"Museli jsme se stoprocentně zakrývat. Neměli jsme žádnou svobodu. Ale teď, díky Bohu, je to lepší." 
"Vzdělávání za vlády Daeše neexistovalo. Nesměli jsme chodit do školy a byla spousta problémů a omezení, zejména pro ženy." 

Rozum jenž se sám rozměnil na drobné

26. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Profesor John McCumber upozorňuje, jak hluboko jsou ještě i v současné západní společnosti zažrány myšlenkové stereotypy z dob studené války ZDE. V časech konfrontace s radikálními protivníky vynalezl Západ, který na rozdíl od nich nabízel na výběr celou řadu různých možností, ideologizovanou teorii racionální volby, z níž udělal jediné měřítko rozumnosti - a kterou se urputně řídí dodnes.

Británie a Francie zakáží od roku 2040 prodej aut na benzín a naftu

26. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



V rámci vládní strategie, jejímž cílem je zlepšit kvalitu vzduchu, zakážen Británie od roku 2040 prodej všech vozidel na benzín a naftu uprostřed obav, že rostoucí koncentrace kysličníku dusičitého vážně ohrožuje zdraví veřejnosti. Obdobné rozhodnutí učinila nedávno i Francie.

Britská vláda si uvědomuje, že výfukové plynu jsou v Británii největší ekologickou hrozbou zdraví veřejnosti. Ročně způsobují pokles produktivity až o 2,7 miliard liber. 

Podrobnosti ZDE


Počet spermií se za posledních 40 let snížil u mužů ze západu o polovinu

26. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Důvody pro tento "šokující" pokles jsou nejasné. Jde o tvrdě zanedbanou oblast veřejného zdraví


V letech 1973 a 2011 klesala koncentrace spermií v ejakulátu mužů ze západních zemí  v průměru každoročně o 1,4 procenta. Celkem tedy za toto období pokles počet spermií o 52 procent.

"Výsledky jsou zcela šokující," uvedl Hagai Levine, epidemiolog a hlavní autor studie z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.

USA: Učitelka na ulici vybírá peníze na provoz školy

26. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta



Učitelka Teresa Danksová z města Tulsa stojí u křižovatky s žádostí o peněžní příspěvky pro svou třídu. Doufá, že se jí podaří přitáhnout pozornost k faktu, nakolik rozpočtové škrty ovlivnily vzdělávací systém ve státě Oklahoma.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Maďarský ministr doporučuje segregaci Romů do speciálních škol

26. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Zoltán Balog, maďarský ministr pro lidské zdroje, který odpovídá i za školství, se vyjádřil, že mnoho maďarských rodin žijících mimo Maďarsko, například na Slovensku, neposílají své děti do maďarských škol, protože "tam chodí mnoho cikánských dětí". 

Balog uvažoval, zda je integrovaný systém školství opravdu pro Maďarsko nejlepší a zda by neměly existovat segregované školy pro romské děti s jejich samostatným učebním programem. 

Četná soudní rozhodnutí však zakázala segregaci v maďarských školách. Maďarské zákony však za určitých podmínek školní segregaci romských dětí dovolují. Maďarská vláda argumentuje, že je to pro maďarské Romy prospěšné, přestože Evropská komise zveřejnila analýzu, která dokazuje, že Romové čelí škodlivé diskriminaci ve všech oblastech života, včetně vzdělávání. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Lid není idiot, je jenom horoucně zamilován

26. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Ano, je těžko pochopitelná důvěra téměř poloviny českých, moravských a slezských voličů k tvorovi Miloši Zemanovi, který lže, až se mu od huby práší. Několikrát dokonce soudně potvrzeně. Důvěra a lež mají se přece k sobě jaksi protikladně. Však Zemanovým milovníkům a milovnicím je to lhostejno. Je jejich. Jejich citem objatý.


 

Jistě, jak porozumět třiceti procentům voličů, kteří se chystají vhodit do uren hlas pro Andreje Babiše, když si uvědomíte, co tento pán bezostyšně nabízí?! Říká se tomu korporativní stát. Jeho téměř jistým potomkem je nějaká forma fašismu. Stádo, řízené Šéfem. Stalinovi říkali Hospodář. Nějak povědomé. Nebudu tu vysvětlovat všechny spojitosti korporativního zřízení a fašistické ideologie, zavrhující „parlamentní žvanírnu“, najděte si to sami; když umíte vyhledat všelijaké aeronety a další ruské ohlupovačky, objevíte jistě někdy i něco pro sebe rozumného.

Budete-li chtít.

Ale tu je jádro problému. Lid, nebo alespoň jeho podstatná část, nechce nic jiného, než po čem touží jeho pocitovost. Emoce. Jeho láska. Nemůže si přece připustit, že objekty jeho kolektivní zamilovanosti jsou zcela nedůstojné persony.

Celý článek: ZDE

Lékaři bez hranic na moři: Extremisté se pokusili naverbovat mého osmnáctiletého syna

25. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta


Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Kam kráčí české zdravotnictví

25. 7. 2017 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 5 minut


V současné době chybí v českých nemocnicích zhruba 3000 lékařů. Kvůli nedostatku personálu se průběžně uzavírají oddělení. V letních měsících je krize obzvláště tíživá.

Především v regionech se péče začíná omezovat na řešení jen akutních případů. Zákroky, které ještě lze odložit, se odkládají, čekací doby jsou dlouhé.

Praktičtí lékaři často nacházejí na stolech obálku s žádostí od primářů oddělení, aby se snažili maximum zdravotních potíží vyřešit ve svých ambulancích a pokud možno dále nezatěžovali už tak přetížená nemocniční oddělení.

29719

Jaký je společný jmenovatel sporů o Chrámovou horu, blokády Gazy a sílící kritiky Izraele?

25. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Izraelem okupovaným východním Jeruzalémem v těchto dnech otřásá vlna protestů, jejichž roznětkou se stala instalace detektorů kovu u vchodu do mešity al-Aksá na Chrámové hoře, což mnozí Palestinci vnímají jako znesvěcení třetího nejposvátnějšího místa islámu a zároveň jako snahu izraelské vlády o utužení kontroly nad celým komplexem. Netanjahuův kabinet se k tomuto „bezpečnostnímu opatření“ uchýlil poté, co tři palestinští Izraelci u této mešity zabili dva drúzské strážné. Během následujících nepokojů bylo usmrceno osm osob, převážně Palestinců. Dlouholetý spor o Chrámovou horu však netkví ve vzduchoprázdnu a nelze na něj nahlížet mimo rámec izraelské okupační politiky na palestinských teritoriích.     

Za "antikomunistické" polské vlády se polská TV plně vrátila k sovětské praxi

25. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

 Za "antikomunistické" polské vlády se státní polská televize TVP plně vrátila k sovětské praxi. Text zní: "Sorosovi přátelé radí, jak svrhnout polskou vládu," konstatuje na Twitteru známý politolog Cas Mudde:


Míra demagogie v Polsku je neuvěřitelná

25. 7. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Míra demagogie v Polsku je podle textu, jehož autorem Tomasz Orynski, neuvěřitelná. Měl jsem možnost na Colours of Ostrava vést diskusi, ve které byl i panelista doporučený Polským institutem. Brilantní řečník s velkým rozhledem a zároveň evidentní loajalitou k současnému systému. Na otázku k situaci v Polsku opakovaně odpověděl tak, že se jakémukoliv hodnocení vyhnul. Dvakrát během debat citoval Lecha Kaczyńského jako intelektuální autoritu. Obávám se, Wojciech Wozniak, že i prostý intelektuální spor bude velmi těžký.

Demagogy in Poland has reached incredible levels, according to the Tomasz Oryński article. I moderated a discussion at Colours of Ostrava where a panelist recommended by the Polish institute was included. He was a brilliant, intellectually potent speaker who was,  at the same time, loyal to the current regime. When asked about the current situation in Poland, he avoided answering the question twice. Twice during the debate he quoted Lech Kaczyński as an "outstanding intellectual". Any intellectual debate will be very hard,  Wojciech, I am seriously worried about it.                     

Každý čtvrtý uprchlík ze Sýrie přicházející do Británie končí ve Skotsku

25. 7. 2017

čas čtení < 1 minuta

Foto: Syrský holič ve svém kadeřnictví na skotském ostrově Bute. Přicestoval jako uprchlík ze Sýrie v roce 2015.


"Skotsko, můžeš být na to hrdé!"

(Ve Skotsku přitom žije jen asi 8 procent obyvatelstva Británie.)





Turecko zahájilo proces se sedmnácti novináři. Obviňuje je z terorismu

25. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Foto: Protesty před soudní síní 


V pondělí byl v Istanbulu zahájen proces se sedmnácti novináři a manažery posledního prominentního nezávislého tureckého deníku Cumhuriet. Obžalovaní jsou obviněni z napomáhání teroristické organizaci. Soud se koná ve všeobecné atmosféře útlaku po potlačení loňského pokusu o puč. 

K takzvané dvojí kvalitě potravin v EU a nejen tam

25. 7. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Je to skvělé téma, které poslouží jako učebnicový příklad či laboratorní pokus - a nyní se přesvědčíme, je-li přítomen hliník! - svou srozumitelností a uchopitelností. Každý přece ví, co je to lančmít. Relativně minoritní téma ale umožňuje uchopit složitější a důležitější témata. Abychom popsali věc přesně, nejde zde o "dvojí kvalitu", ale o různé složení výrobku, který je označen pokaždé stejně či téměř stejně. Nelze přece říci, že kuřecí maso je méně kvalitní než vepřové, a že lískový oříšek je méně kvalitní než kakao. Jde zkrátka o "různé složení stejného výrobku", což je současně pravdivé tvrzení a současně jasný protimluv.

Bodláky Václava Duška

Modlením k samo spasení

25. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Bratře vše spasiteli, vaše rozdováděné sebevědomí jest voláním do zamračeného nebe. Existuje pokora, ano, chápu, neznáte, ale omlouvat to nelze; podporujete myšlenky neznabohů, že víra je pro lidstvo silným jedem. Víry sdružují poslušně nebezpečné bloudy, vrcholně vybavené k demonstraci nadlidského vyššího poznání – kdo nesouhlasí, bývá odsouzen k pohrdání, pokud není rovnou zbaven života. Říkají o vás, že jste pyšný i samolibý; nevěřím tvrzením, že věříte v možnost býti skutečně nejchytřejší bytostí v dosažitelném ohradníku. Poťouchlé osoby o vás trousí zaručeně ověřené zprávy – nejste ani náhodou myslitel, natož psavec, zato rétor k závisti, a máte nakročeno k vrcholnému apoštolství. Budete se prý modlit za prezidenta, protože alkohol mu podlamuje zdraví a rozleptává rozum. Počkáme, zdali bude nejvyšší doléčen vaší metodou, potom vám přihrajeme pluky alkoholiků k zázračným modlitbám; tam nahoře nesedí hloupý, bratře. Vidí, slyší, baví se urputnými božími vojáky.

Zapomenutá krize: Jemenští humanitární pracovníci hovoří o největší humanitární katastrofě na světě

25. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

„Je to naprostá ostuda lidstva“. Těmito slovy popisují prohlubující se humanitární krizi ve válkou zmítaném Jemenu zaměstnanci humanitární organizace CARE. Počet Jemenců nakažených cholerou dosahuje téměř 370 tisíc, z nichž nemoci dosud podlehly téměř dva tisíce lidí. Světová lékařská organizace (WHO) odhaduje, že cholerou se denně nakazí 5 tisíc Jemenců, zatímco Oxfam předpovídá, že počet nemocných přesáhne 600 tisíc. Jemen by se tak do dějin zapsal jako stát, který byl cholerou během jednoho roku postižen více než jakákoliv jiná země na světě.

K útokům na nevinné občany bude docházet, dokud úřady nezasáhnou trestně proti nenávistným serverům

24. 7. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Muslimky v Česku se bazénům vyhýbají. Trpí tím i děti


Info.cz:



Policisté zadrželi ve středu u koupaliště v Divoké Šárce v Praze 6 dvě ženy, mezi kterými došlo k potyčce. Jedna z návštěvnic areálu si totiž fotila muslimku, která měla na hlavě šátek. Ta ji poprosila o smazání snímků, načež žena začala do muslimky kopat.

„Pořádali jsme výlet pro třináct dětí. Jedna z žen, která byla s námi jako vedoucí, nosí na hlavě šátek. Najednou k nám přišla cizí paní, která si nás začala fotit. Paní s šátkem k ní přišla a proprosila ji, aby fotky smazala. Na to konto jí fotící začala nadávat, kopat do ní a dokonce škrtit,“ popsala svědkyně vznik konfliktu.

„Paní v šátku se pouze bránila, bylo to fakt hrozné a nikdo z kolemjdoucích nepomohl, všichni pouze přihlíželi. Zavolala jsem tedy policii a snažila se uklidnit všechny plačící děti,“ líčí dál.

Policie si obě odvezla. „Ženy byly převezeny na policejní stanici, kde jsme je vyslechli. Nyní případ řešíme jako přestupek proti občanskému soužití,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.


Zdroj: https://www.info.cz/cesko/zena-u-prazskeho-koupaliste-fotila-muslimku-pak-do-ni-pred-detmi-kopala-a-skrtila-ji-13262.html

Lidové noviny:

Bodláky Václava Duška

Volební papiňák

24. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Já mám demokracii, ty máš demokracii – máme demokracii oba. V tomto punktu nám zbývá pouze truchlit. Dokážeme pošpinit každého, už to máme přece povoleno. Nepárej se s nikým, čím výše budeš mířit, tím ničeho nepokazíš. I když trefíš přesně, panák přežije, zbohatne, zalkne se vlastní důležitostí a v budoucnu se vyhoupne do sedla strany, hnutí, spolku, obsadí radnici, dřepne si pevně a neomylně do správní rady čehokoli. Demokracie kvete, u nás vážeme bohaté kytice, pleteme pestré věnce i mučenkové slávověnce.

Čunkovy pochody smrti a Prague Pride

24. 7. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jiří Čunek se zase jednou vyjádřil, tentokrát o Prague Pride: „Já věřím, že je to pochod smrti této civilizace.“ Co je to vlastně „pochod smrti“?

„Pochod smrti je nucený pochod, jehož důsledkem je smrt významné části zúčastněných.

Termín se používá též pro případy pochodů zajatců a vězňů v době II. světové války. Na tichomořském válčišti se jednalo zejména o Bataanský pochod smrti v roce 1942 a Sandakanské pochody smrti v roce 1945. V Evropě byli v letech 1944–5 vězni z koncentračních táborů blízko fronty nuceni pod hrozbou okamžitého usmrcení jít mnohakilometrové pochody bez dostatečné výživy, oblečení a odpočinku. Ač zpravidla primárně plnily úlohu evakuace před postupujícími spojeneckými vojsky, předpokládá se, že smrt co nejvíce vězňů mohla být jedním z očekávaných důsledků.

Polský prezident bude vetovat "nespravedlivý zákon o soudnictví"

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Demonstrace zabraly! Dosud nečinný polský prezident právě oznámil, že bude vetovat nespravedlivou "reformu soudnictví". Blahopřeji Polsku! píše komentátorka Anne Applebaum na Twitteru:





Polský prezident Andrzej Duda konstatoval v pondělí, že bude vetovat dva z tří zákonů, jejichž cílem je "zreformovat" polské soudnictví. Do určité míry tak rozptýlil obavy, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost ochromí rozdělení vládní moci.

"Rozhodl jsem se, že pošlu ty zákony zpět do Sejmu, což znamená, že budu vetovat ten zákon o Nejvyšším soudu i ten zákon o Národní radě soudnictví," řekl Duda po mnoha dnech masových protestů, píše tisková kancelář Reuters.

Polský zlotý okamžitě stoupl vůči euru, protože investoři považují Dudovo rozhodnutí za snížení politického rizika v Polsku.

Evropští a afričtí ministři konečně budou jednat o tom, jak řešit uprchlickou krizi

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta



Evropští a afričtí ministři budou v pondělí jednat v Tunisu o plánu, jehož cílem je regularizovat proud uprchlíků z Afriky do Evropa a umožnit příchod do Evropy přibližně 20 000 lidí ročně. Zároveň má být realizována daleko tvrdší strategie deportací ilegálních migrantů z Itálie a státy mají zasáhnout proti organizacím pašeráků.

O novinářské nepoctivosti

24. 7. 2017

čas čtení 3 minuty

Konečně jsem pochopil pracovní metodu Terezy Spencerové při tvorbě jejích "zasvěcených" korespondenčních rozhovorů pro Parlamentní listy, nad nimiž se tolik lidí tetelí blahem. Je to metoda zdrcujících vynechávek, píše na Facebooku Martin Hekrdla, který souhlasí s publikací svého statusu na stránkách BL.

Bitva o Mosul a její nadčasová symbolika

24. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Patrně hlavním důvodem, proč katastrofický průběh bojů o Mosul nevyvolal tak ohromné pobouření na světové politické scéně a v mediálním světě jako zběsilé dobývání Aleppa, je skutečnost, že město okupoval teroristický kult Daeše, kdežto v Aleppu operovala různorodá směsice „rebelů“. Jenže toto zdůvodnění má své očividné trhliny, jak si ukážeme dále v textu, jelikož bitvu a následné dobytí Mosulu obestírá nejeden palčivý otazník.    

Mosul: Druhé vítězství Teheránu za sedm měsíců

24. 7. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut

Těsně před Vánoci roku 2016 skončila v Sýrii bitva o Aleppo - nejvýznamnější sídlo kontrolované sunnitskými povstalci bojujícími proti režimu Bašára Asada. Obranu města, na niž prorežimní síly začaly útočit v únoru odříznutím zásobovací trasy z Turecka, zajišťovala široká koalice povstaleckých uskupení, přičemž radikální islamisté ze syrské al-Kájdy ("Fronta an-Nusra") a několika dalších frakcí tvořili přibližně desetinu příslušníků ozbrojeného personálu. Ukončení jejich přítomnosti sloužící režimu jako vítané alibi pro brutální metody obléhání se ještě v říjnu neúspěšně pokusil vyjednat zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ZDE. To ovšem nezastavilo ani útok na Aleppo, ani příval íránsko-asadistické propagandy ohledně "Aleppa obsazeného islamisty", který trvá dodnes.

Studie Pentagonu: Americké impérium se „drolí“ a „kolabuje“

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Studie Pentagonu s názvem At Our Own Peril: DoD Risk Assessment in Post-Primacy World tvrdí, že uspořádaní světa, v jehož čele od konce 2. světové války stály Spojené státy, se „drolí“ a „kolabuje“. „Zatímco Spojené státy nadále zůstávají globálním politickým, ekonomickým a vojenským gigantem, v současnosti se již tváří v tvář státním konkurentům nenacházejí v neotřesitelné pozici světového hegemona,“ čteme v textu. Status quo, který byl po 2. světové válce udržován při životě americkými stratégy a po dlouhá desetiletí představoval hlavní politickou linii amerického ministerstva obrany, se může brzy zhroutit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2017

18. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

V červnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 142,18.  Příjem z reklamy byl 24 452 Kč.  Výdaje na provoz Britských listů byly 58 933,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem června 2017 172 887.05 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Český film | Otrokářský stát Česká republika | Útok na časopis Charlie Hebdo | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20853