Konvoj sám o sobě není žádnou zprávou, zprávou je česká mediální neuróza

The medium is message: rituální očista z nouze a dekadence vládnoucí ideologie

31. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zopakujme si to znovu: konvoj amerických armádních vozidel není žádná zpráva. Jde o zcela banální, byť částečně symbolický akt, který zdaleka nezasluhuje tak masivní mediální pokrytí, jakého se mu dostalo. Vzhledem k jiným jde o událost naprosto nepodstatnou, z níž nelze odvozovat víc než potřebu přepravit armádní vozidla z bodu A do bodu B a udělat při té příležitosti malou PR kampaň NATO. Zprávou je to, jak reagují česká média. Jejich jednání je zprávou o tom, jak se v české společnosti utváří (a deformuje) veřejné mínění. Znovu se ukazuje, že tato společnost zoufale postrádá vlastní identitu a nahrazuje ji neurotickým vzýváním různých idolů a simulaker.

Konvoj americké armády česká média správně pojala jako "interpretaci"

Jaromír Volek: "Česká média prokázala, že jsou demokratická"

31. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jelikož je česká historická zkušenost příliš čerstvá, je přirozené, že česká média pojala průjezd americké vojenské kolony jako "interpretaci". Způsob zpracování tématu, intenzita i prostor poskytnutý jednotlivým stranám byl každopádně v pořádku. Podle Jaromíra Volka (Fakulta sociálních studií MU v Brně), frekventovaného respondenta ČT ve věci médií, je vše ohledně mediálního zpracování tohoto tématu v pořádku, jak uvedl v pořadu Události, komentáře.  Podle Volka tím česká média prokázala, že jsou demokratická.

Průjezd kolony amerických vojáků Českou republikou nezajistí její bezpečnost

31. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Už jsme to tady v Britských listech omílali asi stokrát, zdá se že je to nesmírně obtížné pochopit. Reakce české veřejnosti na průjezd kolony amerických vojáků českými městy znovu dokazuje, že mnozí Češi nereagují realisticky a pragmaticky na to, co je, ale na to, co si sami určí jako symbolický, metaforický význam daného jevu na základě své vlastní zkušenosti.

Facebook sleduje všechny uživatele internetu, a porušuje tak zákony EU

31. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Facebook sleduje surfování po internetu všech uživatelů, kteří si jednou otevřou nějakou stránku na facebooku, přestože uživatel nemá facebookový účet anebo výslovně zakázal své sledování v rámci EU. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který provedly Centre of Interdisciplinary Law a ICT a katedra počítačové bezpečnosti aa průmyslové kryptografie na univerzitě v Leuvenu.

Facebook podle výzkumníků sleduje počítače uživatelů bez jejich souhlasu, ať jsou zalogováni na Facebooku nebo ne, a dokonce i tehdy, když nejsou vůbec uživateli Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Vítání dragounů" se nelze příliš divit. Hlavní odpovědnost za tyjátr nesou čeští politici

31. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Již déle než rok ruská média a vláda západním směrem adresují bohatou směs spílání, výčitek, projevů nekonečného pohrdání, lží a výhrůžek - s barvitostí, jakou by nejen italská manželka vrhající talíře, ale i sám mistr Shakespeare mohl závidět. Cokoliv kdy Západ po roce 1991 Rusku provedl i neprovedl, bylo již tisíckrát převrstveno nekonečným proudem symbolické agrese ze strany Kremlu. A to celé je teprve pouhá předehra.

Jízda dragounů aneb ohebný český národ

31. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Vypadá to, že průjezd vojenského konvoje americké armády, který podél silnic vítaly tisíce lidí s nezbytnými americkými vlaječkami, je něčím takovým jako druhé osvobození Plzně a přilehlých oblastí tehdy zanikajícího Protektorátu Čechy a Morava. Také české sdělovací prostředky a spousta veřejně činných osob netajily svou radost v souvislosti s přítomností nejmocnější armády všech dob u nás. Objevily se dokonce názory, že by zde Američané měli zakotvit natrvalo a zřídit zde vojenské základny. Jak je možné, že jsme tak nekriticky servilní vůči zemi, jejíž armáda podle aktuální studie způsobila během deseti let ve třech zemích smrt desetinásobku počtu lidí, které Rusko zabilo v obou čečenských válkách?

Confirmation bias?

31. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

dovolím si jednu poznámku k článku pana Veselého "Jízda dragounů aneb ohebný český národ". Pan Veselý cituje průzkum SANEP, podle kterého jsou příznivci a odpůrci průjezdu konvoje v rovnováze. Tento průzkum však byl uskutečněn koncem ledna, tedy před dvěma měsíci. Průzkum STEM/MARK na podobné téma je mnohem čerstvější (data jsou z druhé poloviny března) a ukazuje jasnou převahu příznivců průjezdu konvoje: ZDE ZDE

O průzkumech veřejného mínění a jejich důvěryhodnosti si můžeme samozřejmě myslet své, ovšem není korektní uvádět jen ten, který je v souladu s mými argumenty, ačkoliv jsou k dispozici jiné a aktuálnější. Tomu se říká potvrzovací slepota neboli confirmation bias, píše čtenář Jan Hučín.

K tomu dodává Pavel Franta: Jan Hučín se v článku Confirmation bias naváží do vašeho redaktora Veselého, že ve článku cituje dva měsíce starý průzkum SANEP. Nevyhledal si ale aktuální průzkum SANEP k tématu: ZDE, který potvrzuje tvrzení pana Veselého (je nepravděpodobné, že by se během dvou měsíců nějak výrazně změnily názory veřejnosti).

Nepřehánět!

31. 3. 2015 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Také se dnes půjdu podívat na americké vojáky, kteří uctí památku svých krajanů u jejich pomníku v Plzni.

Pokud se tím zařadím mezi "ohebné" příslušníky "českého národa" dle pana Daniela Veselého, budiž. Myslím že i ti, kteří průjezd US kolony odsuzují, by neměli přehánět, jak to činí některá média a pan Vondra, který vidí v přítomnosti lidí u silnic hned souhlas se stálým umístěním vojsk USA v ČR. ZDE

Generální tajemník aliance tvrdí, že společně lze čelit ruské "hybridní válce"

Jens Stoltenberg vyzval k větší spolupráci NATO s Evropskou unií

31. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská unie a NATO musí najít způsob, jak ještě těsněji spolupracovat, a je zásadně důležité, aby evropské země věnovaly více na obranu, prohlásil v pondělí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Proč neplnit "zbrojařskou pětiletku"

31. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg má ve včerejším vystoupení v europarlamentu ZDE ve většině věcí pravdu. Když však vyzývá k "plnění plánu" v podobě povinných výdajů na zbrojení, dělá jen, co z podstaty své funkce dělat musí. Přitom ale není vůbec šťastné definovat obranné cíle ve finančních termínech. Lze vydávat třeba 10 % HDP na zbrojení a přitom obranu posílit jen velmi málo, protože se spousta prostředků v zásadě vyhodí. 2% cíl se musí jistě velmi líbit zbrojovkám, pro skutečné obranné potřeby jsou však rozhodující reálné kapacity - ať už se pořídí za 1 % HDP, za 2 nebo za 4 %.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Jeden vysokoškolák nahradí několik učňů

30. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Svaz průmyslu mírní prohlášení svého prezidenta o tom, jak chce ovlivňovat vzdělávání, na otázky ohledně učňovského školství a zaměstnatelnosti jeho absolventů ale ještě neodpověděl? Data o tom, jaký je vztah mezi nezaměstnaností a dosaženým vzděláním, přináší web Datová žurnalistika. Na Britských listech probíhá debata o devalvaci vysokoškolských titulů a úrovni absolventských prací. Pozoruhodná prognóza padla na konferenci Kvalita vzdělávání (Pardubice, 26. 3.) od ředitele českého průmyslového podniku: v budoucnu nahradí jeden vysokoškolák několik učňů. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném spolkem EDUin.

A cenu za největší mediální omyl roku dostává...

Pavel Šafr: Mám tady poslání

30. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Česká média mají jednu těžko překonatelnou vlastnost. Dokáží spolehlivě nalézt tu nejméně podstatnou událost, udělat z ní "téma" a poté se v tomto příslovečném exkrementu obsedantně šťourat do té doby, než i ta poslední pachová stopa vyvane, respektive než se jim podaří objevit nějaký další. Je to výkon hodný uznání, uvědomíme-li si, kolik významných událostí by si zasloužilo pozornost. Někteří v tomto "dirty job" dokonce vidí svůj vlastní úděl. Neobyčejně působivě to dokumentuje současná "kauza americký konvoj".

Sedm otázek pro Benjamina Schwarze

30. 3. 2015

čas čtení 16 minut

KD│ Být dnes marxistou znamená především být nostalgickým konzervativcem, který situuje údajný zlatý věk lidstva do samých počátků průmyslové moderny - Robert Kalivoda psal o prosté zbožní výrobě - v nichž vznikalo jeho náhradní politické náboženství. Tehdy bylo ještě vše velmi prosté a naděje vyvolané industrializací dosud tak živé a neomezené, jako v románech Marxem vysoce ceněného vědeckého fantasty Julese Verna.

O fikci legislativní moci

30. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Není tajemstvím, že dokonce i v demokraciích se poslanci obyčejně řídí legislativními návrhy odsouhlasenými stranickými lídry. Nezávislá poslankyně či poslanec, kteří sami studují předlohu a pak se rozhodnou na základě znalostí, zkušeností, moudrosti, usuzování, svědomí a plného pochopení zákona jsou z větší části fikcí, napsal Sven Ortmann.

Probíhá v Kremlu mocenský boj?

30. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Zdá se, že vražda opozičního politika Borise Němcova vyvolala v ruských mocenských strukturách boj o moc. Jeho důsledky by mohly mít vliv na celé Rusko - nikoliv jen na izolovanou menšinovou opozici - a pro Vladimíra Putina může být obtížné ten boj zvládnout.

Vzhledem k tomu, že informace o tom, co se děje v Kremlu, jsou nedostupné, je velmi obtížné situaci řádně analyzovat. Nicméně ze signálů přicházejících z Kremlu a v jeho okolí zdá se vyplývá, že vzniká konflikt mezi vlivnými příslušníky Putinova bezpečnostního aparátu.

Koncept dokazování způsobilosti diplomovou prací je v některých případech nevhodný

Diplomové práce by měly být zveřejňovány před obhajobou

29. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Veřejná kontrola diplomových prací je dobrý nápad, píše čtenář Vít Černý. Bylo by dobré zajistit, aby bakalářské a diplomové práce byly zveřejňovány na internetu ještě před příslušnou obhajobou, aby se k nim veřejnost  mohla vyjádřit a poslat své připomínky příslušné komisi. Jistě by to vyžadovalo zásah ministerstva školství, což je tedy složitější. Ale předešlo by se tím vydávání titulů za mizerné práce. Je pak problém ex post napravit to, že obhajobou prošly slabé práce bez dostatečné úrovně, navrhuje pan Černý. Zásah ministerstva není třeba, záleží na každé VŠ, jak uzpůsobí proces obhajoby, jsou v tomto zcela suverénní.

Jak pozdvihnout úroveň českého vysokého školství během několika měsíců

28. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Taky máte pocit, že to jde s úrovní vysokoškolského vzdělávání z kopce? Že diplom z vysoké školy získá i cvičená opice? OK, internet poskytuje skvělý nástroj změny. Všechny bakalářské, diplomové i disertační práce jsou přístupné, stačí se do nich jenom podívat, v případě, že objevíte nesrovnalosti, napsat příslušné fakultě, akreditační komisi a zároveň zjištění zveřejnit na webu. Na Britských listech dáme případným zájemcům prostor. Pár tisíc prací za pár měsíců by s českým vysokým školstvím udělalo pravděpodobně mnohem více než jakákoliv systémová reforma shora, která se obezřetně všem zásadním problémům vyhne.

Reforma, po které zůstane vše z 90 % stejné?

Finsko: Žáci budou spolurozhodovat o podobě vzdělávání

29. 3. 2015

čas čtení 5 minut

Washington Post reaguje na článek deníku The Independent o reformě finského školství, spočívající v přechodu od běžných předmětů (matematika, dějepis, zeměpis atp.) k tzv. phenomenon - based teaching, tedy učení na konkrétních jevech (např. Evropská unie), které na sebe znalosti a dovednosti z předmětů navazují. Hostující profesor z Harvardu Pasi Sahlberg relativizuje, že by se jednalo o úplný přechod. Poukazuje nicméně na další velmi zajímavou skutečnost, a to je aktivní zapojení žáků do rozhodování, v čem a jak se budou vzdělávat.

Šéfka skotských nacionalistů vyjadřuje solidaritu se všemi zklamanými voliči po celé Británii

28. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

V klíčovém projevu na velké celostátní konferenci Skotské nacionalistické strany, která se koná v Glasgow v sobotu, konstatuje Nicola Sturgeonová, šéfka skotských nacionalistů: "Mám velmi jasné poselství pro obyčejné lidi po celých těchto ostrovech, kteří mají pocit, stejně jako já, že je dosavadní britský politický systém zklamal a nechal na holičkách. Je to poselství přátelství a solidarity."

"Pokud Skotsko zůstává součástí westminsterského systému, budeme vašimi spojenci v úsilí zreformovat natrvalo tento zastaralý a zdiskreditovaný vládní systém. Westminster se musí změnit. Musí víc reagovat na potřeby a požadavky obyčejných lidí, ať jsou v Británii kdekoliv. Takže občanům Anglie, Walesu a Severního Irska, činím tento příslib: Skotská nacionální strana je připravena s vámi spolupracovat a uskutečnit tyto pozitivní změny."

Po všeobecných volbách v Británii dne 7. května bude zřejmě Skotská nacionální strana rozhodovat v Británii o rovnováze moci. Anglické strany a anglická média ji nyní stále častěji zobrazují jako hrozbu britskému establishmentu. Někteří skotští komentátoři to začínají označovat jako "skotofobii".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co má americký prezident proti Jensu Stoltenbergovi?

"Fuck NATO?"

28. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Bývalý norský premiér Jens Stoltenberg je generálním tajemníkem NATO od 1. října 2014. Tento týden pobýval na třídenní návštěvě Spojených států amerických. Přestože Stoltenberg s předstihem požádal o schůzku s prezidentem Barackem Obamou, nejen že k ní nedošlo, ale nedostal dokonce ani žádnou odpověď na svou žádost ZDE. Po půlroce ve funkci se Stoltenberg schůzky s Obamou nedočkal ani jednou.

Andrej Babiš "ve střetu zájmů ohledně cen biopaliv"

28. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Co to dělá ten váš ministr financí s cenami biopaliv, zeptal se na univerzitním kampusu v Kalifornii kanadský kolega Josefa Švédy. Vysvětlení přináší Prague Daily Monitor, který cituje Hospodářské noviny. Podle HN si Andrej Babiš přeje, aby jeho továrna na zpracování řepky Preol pracovala na 100 procent, a tak došlo k dalšímu snížení daní na biopaliva. Těžko ospravedlnitelný dodatek k daňovému zákonu vypracovalo Babišovo ministerstvo financí, avšak pak ho předalo ministru zemědělství Jurečkovi, aby ho předložil vládě. Babiš ho sám předložit nemohl, protože by to byl střet zájmů. Ministr zemědělství Jurečka však byl proti dalšímu snížení daní z biopaliv, protože vzniká příliš velká poptávka po zemědělské půdě pro pěstování plodin na výrobu biopaliv a není dost půdy pro normální zemědělskou produkci.

Babiš ještě za Klause tvrdě lobboval za vyšší podíl biopaliv v benzínu a naftě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hysterie kolem kolony a kauza Benno Ohnesorg

27. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Hysterie kolem chystaného příjezdu americké kolony pokračuje plnou silou. Odpůrci tvrdí, že se jedná o demonstraci síly zaměřenou proti České republice, zatímco i mnozí mírnější proponenti vyostřují slovník a tvrdí, že odpůrci jsou "zrádci". Vyburcované vášně na obou stranách a plánované veřejné akce a protiakce znamenají významné riziko střetu obou nesmiřitelných táborů během průjezdu amerických vojáků. V této souvislosti stojí za to připomenout jednu starší a zdánlivě odtažitou kauzu, kauzu zabití Benno Ohnesorga.

Jak Putin financuje armádu profesionálních internetových trollů

27. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Petrohradský blogger Marat Burkhard informoval o nepřetržité práci ruských internetových trollů v nenápadné čtyřpatrové budově v Petrohradě, kterou přirovnal k Orwellově Ministerstvu pravdy. Stovky zaměstnanců tam dostávají- v Rusku nadprůměrný - plat 20 000 Kč a mají povinnost napsat aspoň 135 komentářů denně, jinak jim hrozí okamžité propuštění. Represivní předpisy zakazují smích a pozdní příchod i o minutu se pokutuje.

Naléhavý zatykač

27. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

V roce 2008 objevil mladý ruský právník jménem Sergej Magnickij obrovský daňový podvod. Zjistil, že skupina ruských vládních činitelů s kontakty na vysokých místech ukradla 230 milionů dolarů. Tito činitelé nechali Magnického zatnout. Byl uvržen to nevytápěné cely a byla mu odmítnuta lékařská péče. Trpěl pankreatidou a žlučovými kameny a strávil mnoho měsíců v bolestech. Toto státem schválené mučení ho mělo přivést k tomu, aby odvolal své svědectví. Neodvolal. Jednoho dne se jeho zdravotní stav stal kritickým. Vězenští strážci ho umístili na samotku. Tam ho ubili.

Kyjev musí začít brát vážně rusofonní Ukrajince

27. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Z průzkumů veřejného mínění na Ukrajině vyplývá, že východ Ukrajiny a západ Ukrajiny mytologizují nedávné události víceméně odlišně. Proto se Kyjevu ani po ukončení války nemůže podařit "mírová kolonizace" východní části země hodnotami západní Ukrajiny. Největším problémem je resentiment, který vzniká z dojmy, že každý Ukrajinec, který pociťuje přátelskou vazbu vůči ruské kultuře anebo který mluví rusky je jaksi vůči své zemi neloajální. To by proměnilo nynější konflikt v konflikt týkající se ukrajinské totožnosti, varuje Nikolaj Petro, profesor rusistiky a ukrajinistiky na University of Rhode Island.

Newsweek o korupci v České republice:

Ministr, milenka a zlaté cihly

27. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Dosud byla Česká republika jedinou zemí na světě, která měla naprosto neregulovaný systém vlastnictví soukromých firem

Posledního půldruhého roku v České republice připomíná vysoooktanový televizní seriál se zápletkou, kterou by bylo lze lehce odmítnout jako příliš nerealistickou. Protikorupční organizace Evropské komise GRECO vydala letos v únoru o ČR zdrcující zprávu. Obvinila ji, že ve věci korupce neučinila "žádný podstatnější pokrok" a označila její protikorupční opatření za "globálně neuspokojivé," píše americký týdeník Newsweek. I v kontextu zhoršujících se demokratických poměrů ve střední Evropě vyvolává situace v ČR poplach, míní list.

Druhé dělení Jemenu a implikace pro Ukrajinu

27. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Probíhající Saúdy vedená intervence v Jemenu, podle včerejších zpráv částečně také logisticky koordinovaná s Američany, sotva povede k obsazení celého jemenského území cizími vojsky. S největší pravděpodobností se interventi vydají na východ a jih země, obsadí nejprve strategické letiště v Ataku v governorátu Šabva a rafinérii v Máribu ležícím ve stejnojmenném governorátu. Na sever do hor, kde žijí převážně šíitští Húsiové, se pak vydají jen v případě, že by zcela přišli o rozum. Proto intervence otevře dveře opětovnému rozdělení Jemenu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
30704