Obama slíbil uzavřít Guantanámo a ukončit válčení. Kritici zůstávají opatrní

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Prezident Barack Obama dnes přednesl Zprávu o stavu Unie. Řekl, že rok 2014 přinese uzavření věznice na kubánské základně Guantánamo, USA ukončí svou vojenskou roli v Afghánistánu a sejdou z "permanentní válečné stezky". Kritici upozorňují, že tyto sliby dal Obama již při nástupu do úřadu a má teď poslední příležitost je eventuelně splnit.

Kravčuk: Ukrajina na "pokraji občanské války"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

První ukrajinský prezident Leonid Kravčuk během parlamentní debaty o amnestii varoval, že země je na "pokraji občanské války", a vyzval všechny zainteresované, aby jednali "s nejvyšší zodpovědností".

BRITÁNIE:

Tři muži budou postaveni před soud, že "ukradli" vyhozené potraviny z popelnice u supermarketu

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská prokuratura tvrdí, že je ve veřejném zájmu, aby muži, kteří si vzali jídlo z popelnice, byli stíháni za krádež

Paul May, webový designer na volné noze, bude příští měsíc postaven před soud za to, že si vzal z popelnice u supermarketu Iceland několik vyhozených rajčat, houby a sýr. May se u soudu hodlá hájit tím, že neučinil nic protizákonného a jídlo si z popelnice vzal, protože musí něco jíst. Nepovažuje za protizákonné vzít si jídlo z popelnice, které jinak skončí na skládce.

Supermarket Iceland se dotazuje britské státní prokuratury, proč žaluje muže, kteří si vzali jídlo z popelnic

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel supermarketu Iceland konstatuje, že kontaktoval prokurátory, poté, co byli muži obžalováni, a zdůrazňuje, že jeho firma na muže nezavolala policii

"V současnosti se snažíme zjistit z britské státní prokuratury, proč se domnívá, že je ve veřejném zájmu trestně stíhat tyto tři muže," konstatoval supermarket Iceland v oficiálním prohlášení.

Malcom Walker, generální ředitel supermarketu Iceland, zveřejnil ve středu dopoledne na Twitteru několik zpráv, v nichž upozorňuje, že Iceland žádá britskou státní prokuraturu v této věci o vysvětlení, a zdůrazňuje, že zaměstnanci firmy Iceland na muže, odnášející si potraviny z popelnic, policii nezavolali. Walker se o případu dozvěděl teprve ve středu dopoledne z deníku Guardian.

Upozornil, že supermarket Iceland ve čtvrti Kentish Town na severu Londýna je vedle policejní stanice. "My jsme policii nezavolali a nepožadujeme, aby byli muži stíháni," zdůraznil. Hájil také politiku supermarketu Iceland ohledně vyhazování potravin. "Vyhazujeme daleko menší množství potravin než většina supermarketů," řekl, "jen potraviny, které se už nedají jíst a které nemůžeme ani prodat, ani rozdat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Většina špehování, které provádí britská GCHQ, je protizákonná, varuje čelná právnička

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Právní analýza vypracovaná pro britské poslance varuje, že britská špionáž špehováním občanů páchá beztrestně vážné trestné činy

Masové špehovací programy, které provozuje britská špionážní instituce GCHQ, jsou velmi pravděpodobně protizákonné a tím, že je ministři schválili, porušili zákony o lidských právech a o dohledu nad občany, varuje právní analýza, poskytnutá poslancům Dolní sněmovny.

Analýza poukazuje na to, že základní britské zákony o dohledu nad občany jsou příliš mlhavé a téměř jistě jsou interpretovány v rozporu se zárukami osobního soukromí, které zaručuje Evropská konvence o lidských právech.

Pracovníci GCHQ tak beztrestně páchají "vážné trestné činy". Pokud by se například ukázalo, že informace, které zjistili pracovníci GCHQ, byly použity při amerických úderech bezpilotními letadly proti civilním osobám, znamenalo by to, že pracovníci GCHQ, kteří tyto informace poskytli, by byli vinni vraždou a britská vláda by je musela postavit před soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotský ministr školství zaútočil na "anglickou xenofobii"

29. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Skotský ministr školství Michael Russell zaútočil na britskou vládu. Ve svém středečním projevu zdůraznil, že britská imigrační politika je založeena na "odporné xenofobii". Označil imigrační politiku londýnské vlády za "hnusnou" a vyjádřil názor, že jejím zdrojem je euroskeptická ultrapravicová strana UKIP (Strana britské nezávislosti) a že poškozuje skotské univerzity.

Snowden byl nominován na Nobelovu cenu míru

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dva norští politikové společně nominovali Edwarda Snowdena na Nobelovu cenu míru za rok 2014. Socialističtí politikové Baard Vegar Solhjell a Snorre Valen aargumentují, že Snowdenova odhalení "přispěla k vzniku stabilnějšího a mírovějšího světového pořádku".

Nominace se musejí podat do 1. února 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin varoval Brusel, aby se "držel dál" od ukrajinské krize

29. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Zatímco Van Rompuy a předseda Evropské komise José Manuel Barroso zdůraznili, že mezi ukrajinskými dohodami s Bruselem a Moskvou není žádný protiklad, Putin řekl jasně, že jeho dohoda s Janukovyčem je neslučitelná s podpisem Kyjeva pod nabídkou EU.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Evropu, aby se držela dál od Ukrajiny. Udělal to v okamžiku, kdy Brusel vyslal zástupce, aby se pokusil zprostředkovat v desetitýdenním střetu mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí v ulicích.

Rusko obnovuje obchodní sankce proti Ukrajině

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Navzdory tvrzení ruského prezidenta, že Moskva dodrží své závazky vůči Ukrajině bez ohledu na to, kdo bude u moci, nejméně dvě obchodní sdružení si stěžují, že ukrajinský vývoz je opět na ruské hranici stíhán problémy. Situace je obdobná, jako v případě krátké, ale bolestivé obchodní války v srpnu. Jde o přísné pohraniční kontroly a další omezení pro ukrajinské zboží.

"Můžeme tuto informaci potvrdit", říká Genadij Čižikov, předseda Ukrajinské obchodní a průmyslové komory.

Federální celní služba Ruské federace včera zavedla režim zesílených kontrol ukrajinského zboží. To povede k přerušení dodávek ruským klientům. Informuje o tom tisková služba Federace ukrajinských zaměstnavatelů (Федерации работодателей Украины, FUZ).

Procedura zesílených kontrol postihne potravinářské, strojírenské a další zboží. Zboží je vykládáno z nákladních automobilů a vagónů, prohlíženo, kontrolovány certifikáty. Vybírají se dodatečné poplatky ve výši 5-40% ceny zboží. FUZ jedná s ruským protějškem o možnosti návratu k normálnímu celnímu režimu s poukazem na to, že i ruský byznys byl postižen zdržením a zdražením ukrajinských objednávek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Rusko bude pokračovat ve financování Ukrajiny, i kdyby se k moci dostala opozice

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Včera v Bruselu skončil summit Rusko-EU. Podle vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina na tomto fóru úvěr poskytnutý Ukrajině a snížení ceny ruského plynu dohodnuté s prezidentem Janukovyčem budou zachovány bez ohledu na to, kdo bude v Kyjevě u moci. Tyto záležitosti podle něj nejsou spojeny s konkrétní vládou, ale s národem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Hořící keř je neuvěřitelně slabý film

29. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Přátelé mě v úterý večer donutili, abych strávil 75 minut svého života sledováním filmu Agnieszky Hollandové o Janu Palachovi Hořící keř. Musím se přiznat, že něco tak špatného jsem už dlouho neviděl. Film mi působil podstatné duševní utrpení a po 75 minutách jsem ho vypnul. Ani přátelé mě nemohli přesvědčit, abych se trápil dál.

Alexej Navalnyj obvinil ruskou vládu z obrovské korupce při výstavbě stadionů v Soči

29. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rusko prý rozdalo podnikatelům bez jakéhokoliv konkursu obrovské kontrakty. Podnikatelé ruské vládě na výstavbu stadionů účtovali mnohonásobně, o stovky milionů dolarů víc, než kolik stavba skutečně stála. Dělá se to jako v ČR: cena je nízká, dokud není kontrakt udělen. Jakmile má firma kontrakt v kapse, začne zvyšovat uměle náklady.

Cena samotného olympijského stadionu byla zvýšena až čtrnáctkrát. Hokejovou arénu a bobovou dráhu postavila sibiřská firma bez zkušeností s takovými stavbami za cenu, která byla o 260 milionů dolarů vyšší než je tržní cena. Korupce a protekcionářství je podle Navalného důsledkem "uzavřenosti Putinova vládního systému".

Problém spočívá také v tom, že pouhých několik dní před začátkem zimních olympijských her nejsou některé stavby stále ještě dokončeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

Ostrovní průliv může elektřinou zásobit zhruba polovinu Skotska

29. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Obnovitelná energie přílivu, která by stačila k zásobení zhruba poloviny Skotska elektřinou, může být získána z jediného proudu na severním pobřeží země, tvrdí technici. Ti dokončili velmi detailní studii toho, jak velká energie přílivu může být generována turbínami umístěnými v Pentland Firth v oblasti mezi Skotskem a Orknejskými ostrovy. Podle jejich výpočtů to je až 1,9 gigawattů.

Monitor Jana Paula:

Komentovaná prohlídka výstavy Kurta Gebauera v Roxy NoD Praha

28. 1. 2014 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

Ve středu 29. ledna proběhne od 17 hodin v experimentální prostoru Roxy NoD, Dlouhá 33, Praha 1 komentovaná prohlídka výstavy Kurt Gebauer - Letmý průnik & Modré plavkyně z Petynky. Pro mě je tato výstava, sestávající se ze tří částí, příjemným osvěžením v poněkud nudném konceptuálním ovzduší pražských výstav, především proto, že bývalý dlouholetý profesor na VŠUP Kurt Gebauer zůstal i po mnoha desítkách let důsledně věrný svému tématu a uměleckému programu, jímž je lidská figura. Mnozí pamatují legendární výstavu Malostranské dvorky v roce 1981...Gebauer, Jetelová, Kafka, abych vyjmenoval ty, kteří mě tehdy zaujali. Gebauer tím, že si v podstatě s figurou dělal to, co chtěl.

Daily Telegraph vydal inzerát kritizující "prohomosexuální komentátorku" z deníku Times

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britský konzervativní deník Daily Telegraph pozoruhodně v úterý publikoval soukromý inzerát podnikatele Demetriho Marchessiniho, který útočí na Libby Purves, komentátorku deníku Times, že publikuje "prohomosexuální komentáře".

20. ledna Purvesová kritizovala Vladimira Putina za jeho antihomosexuální postoje.

Marchessini mimo jiné ve svém inzerátě píše:

"Jednou z fascinujících otázek je, proč známá komentátorka Libby Purves, která dala jasně najevo, že nevěří v náboženství, opakovaně nařizuje těm, kdo mají náboženskou víru, co si mají myslet." Marchessini ji dále obviňuje z bagatelizace "spojení mezi homosexualitou a náboženstvím" a tvrdí, že homosexualita je v křesťanském náboženství těžkým hříchem už 2000 let."

Pokračuje: "Co paní Purvesová a mnozí jiní nedokážou pochopit, je, že když naše vláda legalizovala homosexualitu, neučinila ji tím morálním činem. Vlády rozhodují o zákonech, ale jen Bůh rozhoduje o morálce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

29180

Koutek reklamní tuposti:

"...na všech sloupích"

29. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

... je druhý verš rýmovačky, kterou nás na základní škole častovala naše třídní učitelka, když jsme se zvěčňovali prakticky všude, kam jsme přišli. Holdingové firmy Sipox a Incheba udělaly totéž, když se rozhodly zanechat svá loga na vitrážích hlavní lodě katedrály Svatého Martina v Bratislavě.

Koutek reklamní (nejen) tuposti

Špičková Česká televize

28. 1. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

"Díky našemu špičkovému nepřetržitému zpravodajství můžete být u toho". Tímto způsobem Česká televize ohlašuje nadcházející přenosy z olympijských her. Pravděpodobně nedopatřením tak porušila svůj vlastní kodex, v němž se praví (zvýrazněno pro potřeby článku):

5.5 Česká televize nakládá s informacemi, které pro diváky opatřuje, jako s hodnotou, již si není oprávněna na úkor diváků přivlastňovat, obchodovat s ní nebo ji učinit předmětem jakékoliv spekulace. Česká televize musí vždy přednostně postupovat tak, aby konkrétní informaci připravila s odbornou péčí do vysílání a touto cestou ji pohotově předala divákům.

Kulturní diplomacie prostřednictvím vysokého školství - pro české politiky věc neznámá?

27. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vyšetřili jsme přes 5 tisíc osob z téměř 60 zemí světa, což je obrovská databáze potenciálních přátel Československa. V mnohém nám při naší práci v Laosu, Jemenu, na Kubě pomohli právě absolventi univerzit v Čechách a na Slovensku (i když Laosan -- absolvent VŠCT v Praze -- prodával na trhu hodinky). Když jsem se později, "po sametu", zeptal odpovědné osoby, kde je databáze studentů, odpověděl, že to nikdo neví!

Zdroj: ZDE

Z článku Michala Gibody vyplývají šokující skutečnosti. Na rozdíl od chytřejších zemí, zdá se, nemají v ČR ani politikové, ani studenti ponětí, jak obrovský ekonomický, politický i kulturní význam pro prospěch země má přítomnost zahraničních studentů na českých univerzitách. Jde o proces kulturní, tzv. "měkké" diplomacie, v níž jsou obrovskými experty především Britové.

Roztomilí popletové

28. 1. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 9 minut

Francouzský prezident Hollande je poněkud dezorientovaný. Nemyslím teď jeho komplikovaný soukromý život, ale něco podstatně závažnějšího: ekonomickou politiku. Po poměrně slibných náznacích rozvoje sociální ekonomiky Hollande velmi dobře vyjevil totální zmatenost současné sociálně-demokratické levice, když ze sebe vydal následující perlu: "Musíme povzbudit nabídku, nabídka vlastně vytváří poptávku." Francouzský "socialista" tímto vyvolal z hrobu Sayův zákon trhů, který po právu pohřbil již Keynes. Není divu, že u podnikatelského stavu sklidil nadšení. Ekonomie strany nabídky se stala součástí neoliberální doktríny a v praxi byla uvedena M. Thatcherovou a R. Reaganem.

Iskander -- mobilní raketový systém odstrašování v místních konfliktech

28. 1. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 31 minut

Přibližování vojenských sil NATO v Evropě k hranicím Ruska vyvolává závažné geopolitické otázky o úmyslech původně obranné aliance NATO, nervózní diplomatickou rétoriku a symbolické, vojenské i ekonomické odpovědi Ruska. Jednou z nich je i umístění praporu střel R-500 Iskander na "předsunutém" území Ruska v Kaliningradské oblasti. V tomto komplexu je zapojen i nejnovější výstražný radarový systém Voroněž-DM, který monitoruje případný útok strategických raket Aliance ve směru od Atlantiku.

Strela zdraví Apache:

Příspěvek libyjské intervence k destabilizaci Egypta a jiné drobnosti

28. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Egyptští islamisté nasadili na Sinaji proti armádním bitevním vrtulníkům Apache přenosné protiletadlové střely sovětského původu Strela-2, které s nejvyšší pravděpodobností pocházejí z bývalých libyjských zásob. Po válce v Mali tak sledujeme už druhý konflikt, který eskaluje v důsledku "slavného" vítězství chaotických libyjských islamistických milic nad bývalým diktátorem. Bez leteckého zásahu NATO by k tomu nikdy nedošlo.

Šokující název článku v dnešním Metru: Zima v MHD letos tolik nesmrdí

28. 1. 2014 / Tomáš Fiala

čas čtení 1 minuta

Již z letmého pohledu na titulek jsem usoudil (bohužel správně), jaké bude téma článku.

Nemám slov. Nenapadá mne žádný jednoduchý návod, jak pomoci bezdomovcům. Asi by se mělo především předcházet ztrátě domova (zavést možnost sociálního bydlení, neumožnit exekuci bytu kvůli banálním pohledávkám atd.). A samozřejmě hledat možnosti ubytování pro lidi, kteří jinak musí trávit zimu na ulici.

Ruský tank a těžké bojové vozidlo pěchoty Armata se představí v květnu 2015

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nový ruský tank na podvozkové platformě Armata se veřejnosti představí napřesrok.

Objeví se na přehlídce spojené s oslavou vítězství ve 2. světové válce, oznámil ve vysílání stanice Echo Moskvy náměstek generálního ředitele firmy Uralvagonzavod Vjačeslav Chalitov. Kromě tanku se předvede i těžké bojové vozidlo pěchoty na stejné platformě.

Podle Chalitova byly při konstrukci Armaty použity perspektivní prvky v oblasti ochrany posádky, palebné síly i manévrovatelnosti.

Zdroj v ruštině: ZDE

Klima je stále "v pohodě"?

28. 1. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 19 minut

Anebo si už nějakou dobu zahráváme holýma rukama s časovanou výbušninou? Na téma z nadpisu by se daly uzavírat sázky. Konečné vyhodnocení situace se ovšem vztahuje až na rok 2100, kdy ne zrovna každý případný dnešní sázející bude ještě žít. Aby přesně věděl, co se v mezičase nakonec doopravdy stalo. Už s předpovídáním počasí na dobu delší než týden rychle přibývají pozměňující faktory, které hned nemohly konkrétně přicházet v úvahu.

Služebníci státu

28. 1. 2014 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

Ve středu 22. ledna tr. prošel v prvním čtení Sněmovnou návrh zákona o "státní skužbě." Média už po měsíce informovala o jeho důležitosti, významu a naléhavosti -- neopomněla připomenout, že sama Evropská unie už dlouho takový zákon požaduje a hrozí pro případ jeho brzkého nepřijetí sankcemi. Komentátoři -- myslím, že bez výjimky -- hudli stejnou. Prezident přijetí nebo přinejmenším projednávání zákona učinil podmínkou pro jmenování vlády. V celém tomto koncertu však podle mého soudu zcela chyběla jedna nota: odpověď na otázku, kterou si nikdo ani nepoložil - jaký bude společenský dopad zákona? Jinými slovy: komu vlastně budou ti, jichž se nový předpis dotkne, opravdu sloužit?

Pýcha a předsudek v Rusku

28. 1. 2014

čas čtení < 1 minuta



Potíž s homofobií v Rusku, argumentuje v této jedenáctiminutové reportáži, vysílané v pondělí večer na Channel Four News, reportér Matt Frei, že se homosexuálové a bisexuálové v Rusku stávají terčem tvrdých útoků neofašistů a ultrapravicových skupin, zatímco se policie dívá stranou a zůstává v nečinnosti. Neochraňuje je. Osmdesát procent ruských občanů diskriminující zákon proti homosexuálům podporuje. Homosexualita je totiž podle nich hřích.

"Rusko je hluboce konzervativní země, která dokáže daleko lépe idealizovat svou minulost než si představovat svou budoucnost. Diskriminovat homosexuály či další menšiny je jedním z nejstarších triků v učebnici politických her, a jedním z nejhnusnějších. Ukazuje to tu nejhorší stránku Ruska právě v době, kdy jeho vláda doufala, že si povšimneme té nejlepší," uzavírá reportér.

V Kábulu se zvedá nová vlna strachu

28. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Teroristický útok v Kábulu o weekendu ve druhé polovině ledna, při němž zahynulo 21 lidí včetně 2 Kanaďanů, se připravoval dlouhou dobu. Podle pana Matthewa Fishera z agentury Postmedia News, který Kábul několikrát navštívil, byl tento útok "nevyhnutelný". Vzhledem k neúspěšným pokusům napadnout opevněná vyslanectví a základny NATO bylo jen otázkou času, kdy si Talibán začne vylévat zlost na Západ tím, že napadne některou ze 6 nebo 7 populárních a při tom slabě chráněných restaurací.

Ruská agentura pro vojenský výzkum má za cíl předstihnout DARPA

28. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruská státní agentura pro vývoj obranných technologií, Fond pro perspektivní výzkum (Фонд перспективных исследований, Advanced Research Foundation, ARF) si údajně stanovila za cíl předstihnout svůj americký protějšek, DARPA. DARPA iniciovala např. vznik navigačního systému GPS nebo technologií stealth a vyvíjí budoucí generace výzbroje.

BRITÁNIE:

Liberální demokraté ve vládě se postavili proti dalším škrtům

28. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Vince Cable, liberálně-demokratický ministr pro podnikání (liberální demokraté jsou menším koaličním partnerem ve vládě britských konzervativců a dosud byli obviňováni, že se za ministerské funkce nechají konzervativci jen vléci tam, kam směřuje Konzervativní strana podle svého ideologického mustru) v pondělí večer rozzuřil své konzervativní vládní kolegy tím, že varoval, že Británie zažívá "nesprávné" hospodářské oživení a dodal, že jeho strana nepodpoří další kolo rozsáhlých vládních škrtů, ve výši dalších až 30 miliard liber, které chce prosazovat konzervativní ministr financí George Osborne po volbách v roce 2015.

Mnichovská zrada

27. 1. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 17 minut

Myslím, že se to mohlo již tenkrát tušit. Neboť před tímto pátkem (30.9.1938 -- přijetí Mnichovské dohody) bylo ono drsné pondělí v polovině září (19.9.), kdy z čista jasna náš národ i naše vláda, zcela nepřipraveny, dověděly se z francouzské tiskové kanceláře, že Anglie a Francie se rozhodly podporovat německý požadavek odloučení německých území. Bylo by to zajisté možno učinit jinak, ohleduplněji; že se tak nestalo, mělo svůj smysl ... smysl neodvolatelnosti. Bylo by bývalo možno, aby obě velmoci v společném provolání k českému národu vyložily nutnost svého počínání, jak ji viděly; byly by mohly českým vůdcům ulehčit odpovědnost před českým národem. Neučinily nic takového... Zvolily způsob co nejnesrdečnější, skoro by se mohlo říct brutální... Chtěly však pravděpodobně, aby bylo slyšet bouchnutí dveří mezi námi a jimi; chtěly zamezit další diskuse a dát najevo, že pro ně je věc vyřízena... Ty dveře však nepřirazil vítr, ale lidská ruka. Ve skutečnosti již nebylo návratu k dřívějším stadiím československo-francouzského spojenectví.

Vorel padá z Vejšky

27. 1. 2014 / Tomáš Koloc

čas čtení 10 minut

Jako člověk, který divácky i recenzentsky dlouhodobě sleduje český film, jsem míval tři režiséry, u nichž jsem chtěl vidět každý film; Jana Svěráka, Jana Hřebejka a Tomáše Vorla. Jana Hřebejka jsem "opustil" po Krásce v nesnázích (2006), po Nestydovi (2008) jsem ho sice částečně rehabilitoval, nicméně na motivaci ke zhlédnutí jeho dalších filmů mi tento zážitek nestačil. Z uvedené trojice režisérů byl Tomáš Vorel mým jednoznačným favoritem jak pro svébytnou sklepáckou poetiku, kterými se vyznačují i další režiséři, kteří tvoří Divadlo Sklep (Milan Šteindler, Václav Marhoul a částečně i Ondřej Trojan), tak i pro otevřený přístup k archetypům, které se občas magicko-realisticky doslova zhmotní v našem životě (těm se Vorel věnoval především ve filmech Kamenný most, 1996, Cesta z města, 2000, a Cesta do lesa, 2012, a Skřítek, 2005, jehož titulní hrdina přikvačil po 17 letech z povídky Směr Karlštejn z Vorlova legendárního povídkového filmu Pražská pětka, 1988)...

Situace v televizi a ve filmu je neudržitelná

27. 1. 2014 / Tomáš Franke

čas čtení 4 minuty

Udělejme si pro začátek malý experiment: Vezměte si televizní program, stačí jen ty nejzákladnější stanice. A červenou tužku. Projděte si celý den a červeně podtrhněte všechny pořady, které jsou založeny na tom, že někdo někoho zabije.

Hořící keř a absence svobody

27. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

35 let sleduji filmy, byl jsem odchován v době studia pražským Filmovým klubem počátkem 80. let, který promítal za 2 Kč polozákazané a umělecké filmy a který naučil velkou skupinu lidi přemýšlet nejen o hodnotách filmu, ale i o životních hodnotách. Tak tímto zpětně FK děkuji, píše Luděk Šnirch.

Lékařem ne za paradajky, ale za vědomosti

27. 1. 2014 / Michal Giboda

čas čtení 6 minut

Časopis Respekt, ročník XXV, 13. -- 19. 1. 2014 publikoval článek Lékaři za paradajky s podtitulem Stojí českým univerzitám Slováci za všechny trable s penězi a jazykem? V úvodu je popsána zkušenost Slovenky, studentky medicíny na Karlově univerzitě (UK má tři Lékařské fakulty), která na dotaz českých spolužaček, co má k svačině, odpověděla, že paradajku. Nevinná zápletka s neznámým slovem vyústila do vážného tvrzení, že Slováci nemají vlastní jazyk, jenom vykradli a špatně doplnili ten český. Pak se Slovence dostalo ponaučení, že jí školu v Praze platí rodiče jejích spolužáků ze svých daní.

Na obranu Edvarda Beneše

27. 1. 2014 / Martin Škabraha

čas čtení 15 minut

Kdysi vedl Milan Valach v Britských listech polemiku k Přemyslem Janýrem k sudetoněmecké otázce. Milan Valach už dnes není mezi námi a nemůže kvalifikovaně polemizovat a jeho znalostí historie a společenských věd obecně dosáhne málokdo. Přemysl Janýr se do ožehavého tématu kolem Mnichova pustil opět. Předkládá naprosto dogmaticky své pravdy a neponechává žádné místo pro jiný pohled, než ten jeho, píše Helena Puchýřová.

K tomu: články Martina Browna v Britských listech ZDE

Jan Čulík, O českém nacionalismu

Trampoty české levice

27. 1. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Česká levicová scéna se již delší dobu potýká s řadou poměrně zásadních otázek.

Je český volič antilevicový? Nemá mu levice co nabídnout? Jaké zájmy většina občanů České republiky sleduje? Jak vlastně česká veřejnost vnímá pojem "levice", co si pod ním představuje? Považují lidé v České republice dělení na "levici" a "pravici" za něco překonaného? Co je k tomu vede? Vadí levici její roztříštěnost, či přesvědčení řady potenciálních levicových voličů, že zde skutečně levicový subjekt chybí? Opravdu českého voliče sociální otázka a témata s ní spojená nezajímají?

29179

Koutek reklamní tuposti:

Ještě češtějá, ještě lépějá, pane hrábě!

27. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Noch weniger, noch besser" - "Ještě méně, ještě lépe", hlásá originální německý billboard Freeportu propagující slevy. Pokud jste si však cit pro mateřštinu vypulírovali např. sledováním stařičké komedie Tajemství hradu v Karpatech, může Vás napadnout přeložit slogan i jako "Čím ještě víc, tím ještě míň". Vzniklou kostrbatou reklamu na nepřímou úměru se doporučuje vyvěsiti v hojných počtech po všech učebnách matematiky ve vlastech českých, moravských i slezských. Krleš!

O chovu králíků

27. 1. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Vzhledem k ekonomické krizi se chov králíků stává čím dále tím více aktuálním. Nezaměstnanost a podvýživa nižších sociálních tříd nabývá na síle. Drobná hospodářská samovýroba je vhodným řešením krize, kterou se prakticky nejlépe snaží vyvlastňováním řešit exekuční firmy. Bohužel na nesprávných místech, ale nikdo přece není dokonalý.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38688