První máj: Návrat odborů?

1. 5. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Organizování odborů bylo ještě v první polovině devatenáctého století považováno za velmi radikální myšlenku. Odbory stály skoro všude mimo zákon. Když byly v druhé polovině téhož století v některých evropských zemích, Severní Americe a Austrálii zrušeny zákony, které je zakazovaly, bylo to zamýšleno jako ústupek tlaku dělníků, fakticky dělníků v městech, v naději a s očekáváním, že pracující třídy budou ve svých požadavcích méně radikální.

Co dál po demonstraci 21. dubna?

30. 4. 2012 / Petr Kužvart

čas čtení 14 minut

Prvé pokračování úvah o opozici a budoucnosti politiky v ČR zahájené k Prvnímu máji 2012

Lidé by měli pochopit, že nyní je tu zapotřebí široké koalice, jež prosadí opoziční požadavky prvé vlny (pád vlády, předčasné volby + zastavení reforem). Pro někoho ze široké neformální koalice odporu je to ale i konečný cíl. Ti z této vratké ad hoc slepené fronty odejdou první. Jsou to hlavně centristé typu Bělohradský, Pehe a spol. Jsou to "kritičtí" komentátoři středových a pravicových novin. Jsou to soc. dem. kádry, jež se už těší na ústavní funkce (SPaS je v podstatě kádrová rezerva a líheň staronových ústavních činitelů ČSSD k operativnímu využití!!), možná do party přiberou i nějakáho toho poslušného, establishmentového komunistu (diktaturu proletariátu v žádném případě neprosazujícího! Jenže takový zjev není pro mě autentickým komunistou, ale pouhým neorganizovaným socdemákem!). A tím to také nakrásně může celé skončit!

Návod k vysvětlování

30. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Vláda P. Nečase má vysloveně problém s jarním obdobím. Že by nějaká alergická reakce na údajný rozkvět země, o nějž se má stávající vláda zasloužit? Loňské jaro se neslo ve znamení možného rozpadu vlády kvůli aférám s odposlechy nad těžkými francouzskými víny, letos se zadařilo i bez vína.

Letošní duben byl pro kabinet Petra Nečase vskutku náročný. Nejprve bravurně odrazil pokus opozice o vyslovení nedůvěry -- téměř 115 hlasů je přece suverénní převaha, a co na tom, že si vyslovení důvěry odhlasovali i krajně nedůvěryhodní ministři, kteří si z vážných obvinění z korupčního či jinak podvodného jednání nic nedělají.

Výměna vlády nestačí

30. 4. 2012 / Emil Ruml

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek projednali senátoři návrh zákona, kterým se měla změnit ústava a jeho schválení mělo vést k omezení dnes "bezbřehé" imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu jen na dobu mandátu.

Alternativní 1. máj

30. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Spojenectví práce a solidarity prostřednictvím Alternativy zdola, Duha-UNITED, Ne základnám, Nové antikapitalistické levice, Sdružení zastánců dětských práv a Strany demokratického socialismu společně s dalšími spřátelenými iniciativami, např. s Iniciativou za demisi vlády, Vás zve na

ALTERNATIVNÍ 1. MÁJ

na Vítkově (Praha 3 - Žižkov) od 14:00

Program:

27679

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Herodovy "komputery"

1. 5. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Tato fotografie Ondřeje Němečka připomíná více než periferii Modřan (kde byla focena) některý ze záběrů Hitchcockova filmu Ptáci. Kromě toho, že vývěsní štít je vyveden v jazyce čenglish (slovo komputers v angličtině neexistuje, anglicky se slovo píše computers) se na firmě dá ocenit, že je upřímná. Účinek, který má "kyberprostor" na nejmladší děti, je velice podobný tomu, jaký na ně měla vláda legendárního krále Judey Heroda I. Ukrutného...

Monitor Jana Paula:

Eutanazie ano, či ne?

1. 5. 2012 / Jan Paul

čas čtení 8 minut

Dlouho jsem přemýšlel, zda mám jako čerstvě ocejchovaný moralista a navíc ještě sadista reagovat na ve své podstatě velmi uvážlivý, i když v jistém ohledu manipulativní text Miloše Kalába, který má samozřejmě na eutanazii také svůj názor, a je to tak dobře. A proč ho považuji za manipulativní? Až příliš z něho vyčuhuje to, že ti, kdo nesouhlasí s eutanázií jsou pouze cyničtí a k trpícím lidem necitliví moralisté, kteří v bublině teoretismu nevědí nic o tom, co je utrpení. A právě, jaký názorový prostor pak zbude odpůrcům eutanazie, když jsou předem odzbrojeni emotivním obrazem trpícího člověka, kterému oni nechtějí dopřát úlevnou smrt?

Pomohly by předčasné volby?!

30. 4. 2012 / Petr Pokorný

čas čtení 5 minut

Po vystoupení více jak stovky tisíc občanů na Václavském náměstí je zcela zřejmé, že je co nejdříve potřebná změna politické atmosféry v České republice.

Již dlouhodobě se mezi občany, ale také některými politiky, mluví o předčasných volbách. A to jako jediné možnosti -- změny politické situace. Je sice zcela na místě mluvit o předčasných volbách, ale to samo o sobě není vůbec zárukou pozitivních změn. S těmito volbami neoddělitelně musí být spojena změna na všech úrovních lspolečnosti ve smyslu skutečné demokracie (vlády lidu), a to do důsledku! Tedy nejen všech pozitiv v chování společnosti samotné, ale také v odstranění a trestání všech negativ.

Každodenní matematika -- uživatelsky přívětivý (?) omyl

30. 4. 2012 / Jana Bradley

čas čtení 18 minut

Můj příběh o každodenní matematice začal před pár lety v létě. Dcera byla v druhé třídě a já jsem se rozhodla vzít ji na konci školního roku do ČR, aby tam strávila měsíc ve škole a okusila české školství. Přestože v USA byla oficiálně v druhé třídě, v ČR chodila do třídy s prvňáky (protože česky neumí dobře číst a psát). Během pár dnů bylo evidentní, že v matematice mé dítě zaostává oproti českým dětem (o rok mladším).

27677

Protestní tábor v Praze na Klárově

28. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Na Klárově v Praze probíhá od 28.4. dlouhodobě nenásilná protestní akce nestranického hnutí""Skutečná demokracie teď" (SDT). Podle vzoru španělských Indignados a amerického hnutí Occupy Wall Street vznikl protestní tábor, kde jsou všichni srdečně zváni. Jde o svobodnou a legální akci zaměřenou na kritiku současné politiky a diskutování o alternativách k současnému politicko- ekonomickému systému.

http://www.skutecnademokracie.cz/

Cameron: Za britskou recesi může eurozóna

30. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron má za to, že britskou ekonomiku čekají léta obtíží, předpovídá, že krize v eurozóně "se ani zdaleka neblíží k závěru", a varuje, že se eurozóna může rozpadnout. Připustil také, že úsilí zbavit britskou ekonomiku na finančním průmyslu v londýnské City a na veřejném sektoru nepostupují dostatečně rychle vpřed.

USA rozmístily v Perském zálivu letouny F-22

30. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nejmodernější americké letouny kategorie stealth byly potichu rozmístěny na spojenecké letecké základně ani ne 400 kilometrů od íránských hranic. Vyplývá to ze zpráv výrobce. U.S. Air Force odmítá, že by přítomnost letounů představovala pro Írán nějakou hrozbu.

Grilování orgánů, odpovědných veřejnosti, díl 3.

Rada ČT zveřejnila rozpočet ČT. Pozdě, ale přece. Jásejme...

27. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 12 minut

pokračování projednávání stížnosti Štěpána Kotrby na Radu České televize za porušení zákona o České televizi, zveřejněné v článku "Protiprávnost pod záminkou práva na právo" a "Rada ČT: Děláme vám milost, když vůbec něco zveřejníme"

Nečekané se stalo realitou. Rada ČT na svém 8. zasedání 25. 4. 2012 schválila v bodě 5 usnesení č. 109/8/12, které je sice formulačně právně vadné, neboť nepostihuje de iure povinnost Rady uloženou jí dle § 7 odst. 4 zákona o České televizi, ve svém důsledku ale de facto znamená naplnění povinnosti Rady. Dle tohoto paragrafu je Rada povinna zveřejnit do tří dnů od projednání způsobem umožňujícím dálkový přístup všechny schválené dokumenty, jejichž schvalování je v kompetenci Rady dle § 8 téhož zákona. Tedy například Rozpočet České televize na příslušný kalendářní rok. De facto tuto povinnost Rada splnila dnes, v pátek 27. 4. 2012, ačkoliv ji měla splnit do 14. 1. 2012, protože dokument schválila 11. 1. 2012 usnesením č. 12/1/12. Rada tedy porušila povinnost, uloženou jí výslovně zákonem.

Klaus "utekl z Rýmařova"

28. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta



UŽ HO NA SEVERNÍ MORAVĚ KONEČNĚ NEUVIDÍME, STRACH MU TO NEDÁ!! píše čtenář, který se podpsal jako Robert Jesenin: Je to fakt smutné, že regionální média o spontánní protivládní akci v Rýmařově 26. 4. při návštěvě Klause v jejich městě na jejich centrálním náměstí vůbec nepíšou. Zřejmě se zbabělí novináři bojí o své zaměstnání. Objektivita jim je zkrátka cizí!

Zpravodajství stálo za starou bačkoru - Klause jen vychválili a všude prý bylo "vřelé přijetí". TO ROZHODNĚ NENÍ A NEBYLO PRAVDA. Krátká "impotentní" beseda s prezidentem Klausem v tomto chudém a malém městě se pořadatelům díky davu nespokojených spoluobčanů zcela vymkla z rukou. Klaus odpovídat evidentně po reakci lidí nechtěl, bál se lidí a jejich otázek, hlavně pak rychle odešel z pódia a odjel z města.

Stiglitz: Škrty vedou Evropu k "sebevraždě"

28. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

"Neexistuje žádný úspěšný úsporný program v některé z větších zemí," řekl novinářům ve Vídni nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. "Evropský přístup je určitě nejméně nadějný. Myslím, že Evropa směřuje k sebevraždě."

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Po celé Evropě sílí protestní hnutí proti vládním škrtům

28. 4. 2012

čas čtení 4 minuty

Jak sílí hospodářské problémy, etablované politické strany se ocitají pod tlakem od levicových a pravicových hnutí, míní deník Guardian.

Od protivládních radikálů angažujících se v nadcházejících volbách v Řecku až k protikorupčním aktivistům v Praze, od berlínských Pírátů až k francouzským populistům, kteří zaznamenali výrazné úspěchy ve francouzských prezidentských volbách, v Evropě je na vzestupu nová vlna protiestablishmentových stran, které ohrožují politické elity.

Hnusu navzdory

3. 5. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Pražské ulice zamořily paranoidní pijavice a čínské mrtvoly. Vítejte v Praze, to je říše Svobody. Slepci, nevidomí spoluobčané a návštěvníci Prahy s těžkou vadou zraku jsou ušetřeni ojedinělé celopražské výstavy hnusu, který stoupá z podzemí metra a nepřehlédnutelně bije do očí z bilbórdů a reklamních ploch všude kam se podíváš.

Mentorování odborů aneb obnova monopolu na politiku?

28. 4. 2012 / Vlasta Hábová

čas čtení 4 minuty

(Reakce na komentář Jiřího Pehe: Protesty a parlamentní demokracie. Právo, 28.4.2012.)

Zdá se, že kultivovanost dubnového vystoupení stotisícového davu rozhněvaných demonstrantů v Praze začíná ohrožovat soudnost i těch intelektuálů, jejichž úvahy a rozbory jsme dosud považovali za pozoru hodné a akceptovatelné. Umělecký dojem z hřejivého lidského porozumění lidových mas v odporu proti barbarské privatizaci veřejného prostoru a ekonomického omezování demokratických poměrů ve společnosti vyvolal zřejmě obavy nejen mezi naší novodobou zbohatlickou "elitou".

Strauss-Kahn: Mé zatčení v New Yorku zosnovali mí političtí nepřátelé

28. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn obvinil své politické nepřátele spojené s Nicolasem Sarkozym a jeho vládnoucí politickou stranou, že zlikvidovali jeho kandidaturu na francouzského prezidenta tím, že zorganizovali loňský skandál v newyorském hotelu, kde měl Strauss-Kahn znásilnit pokojskou.

Strauss-Kahn si nemyslí, že incident s Nafissatou Diallo byl naaranžovaný, ale zastává názor, že eskalace událostí po loňském 14. květnu a vznik trestního vyšetřování bylo "utvářeno lidmi s politickou agendou". Straus-Kahn tvrdí, že ho měla francouzská rozvědka pod dohledem týdny předtím, než byl v New Yorku zatčen. Obviňuje operativce francouzské rozvědky, že odposlouchávali jeho telefonní rozhovory a přiměli Diallovou, aby ho udala newyorské policii, čímž vznikl mezinárodní skandál.

Strauss-Kahnovo obvinění přichází v kritickou chvíli před druhým kolem francouzských prezidentských voleb, o nichž se očekávalo, že je Strauss-Kahn vyhraje. Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se bude konat 6. května a podle průzkumů veřejného mínění má socialista François Hollande zvítězit nad současným prezidentem Sarkozym.

Zdroj ZDE

Zpověď lůzy

27. 4. 2012 / Václav Meškan

čas čtení 3 minuty

Jsem učitelem na základní škole a odborným asistentem na vysoké škole, píše Václav Meškan. Přirozeně levicově zaměřený, mám-li se držet historicky vžitých termínů. Ani chudý, ani bohatý, na finanční situaci jsem nikdy nežehral. Nejsem fanouškem současné plytké kultury, nečtu bulvár, nesleduji telenovely. O politiku jsem se nikdy příliš nezajímal. Tedy až do doby celkem nedávné, kdy jsem už dále nedokázal být lhostejný k prohlubující se morální krizi naší společnosti. Nečinnost by byla nezodpovědností k budoucnosti své a budoucnosti dalších generací.

Zavadilův dopis poslancům

27. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážené paní poslankyně!

Vážení páni poslanci!

Povinností odborů je vystupovat proti každé vládě, která svými kroky dopouští vážné zhoršení ekonomické a sociální situace zaměstnanců a jejich rodin.

Demokracie není o tom jít jednou za čtyři roky k volbám. Politici jsou zaměstnanci voličů a měli by po celé své volební období naslouchat názorům, zájmům a potřebám občanů, zejména jejich reakcím na dopady vládních rozhodnutí.

Hlasovat o důvěře a nevědět komu?

27. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 1 minuta

Člověk se nestačí divit, jaké s námi ta pakáž hraje bago, skloňujíc slovo "odpovědnost" se zrůdnou lehkostí. Nevím kolik členů ODS přeběhlo do strany VV, aby později tuto stranu totálně rozložili, a když se dílo zdařilo, po novém zběhnutí založili s Karolinou platformovou odnož mateřské ODS.

Jeden z nich, nadmíru sebevědomý Martin Vacek, se veřejně, se suvérenní hloupostí v hyde parku ČT1 doznává, že přijal peníze. Pravda, rozhodnutí soudu o tom, že bezúročná půjčka je úplatkem, zatím pravomocné není. Nicméně, soudní rozhodnutí tu je. A když už se pan premiér po nepravomocném soudním rozhodnutí tolik štítil Víta Bárty a spolupráce s ním, měl by se stejně tak štítit i Martina Vacka. A když už ne po soudu s Vítem Bártou, tak určitě po sebevědomém vystoupení Martina Vacka v ČT1.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Avon si dělá nárok na část jazyka. Nekupujte jeho kosmetiku

27. 4. 2012 / Štefan Švec

čas čtení 1 minuta

Kosmetická společnost Avon se soudí o to, aby u nás směla výhradně sama používat značku a slogan "Krásnější zítřek". (Viz ZDE.)

Další korporace se tu snaží zprivatizovat kus jazyka, který až do téhle chvíle patřil každému. Avon "krásnější zítřek" nevymyslel, jeho vlastní vklad ke vzniku sousloví i každého ze slov zvlášť je nulový. Zabrat ten slogan je jako obehnat si plotem metr dálnice, kterou zaplatili všichni. Jde o snahu zabrat něco, na co nemá jakákoliv firma žádné právo. Jazyk není Klondike, aby k němu každý přišel a vykolíkoval si kus, kde ještě zrovna nikdo nestojí. Nejde jen o dvě slova, ale o celý přístup k řeči. O to, co uděláme s jazykem, který jsme dostali od předků darem a měli bychom ho zase dát darem potomkům.

Nekupujte nic od lidí, kteří vám chtějí sebrat kus jazyka. Za krásnější zítřek bez Avonu.

Co se to děje, že se nic neděje? II.

27. 4. 2012

čas čtení 8 minut

A. Pane Prokope, děkuji za vaši reakci na výzvu k páteční demonstraci. Ta má podpořit všechny poslance k odvaze, aby vyslovili vládě v pátečním jednání sněmovny nedůvěru. Netýká se tedy jen odborové centrály, ale všech statečných a poctivých lidí této země, napsal Jan Ponert.

Svědectví

27. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážení už 2x jste otiskli článek jistého Jana Ponerta. Já tohoto člověka sice neznám osobně, znám jej jen z demonstrace 21.4 a pak z toho co jsem si o něm našel na internetu, píše Michal Kment. Co se stalo 21.4 na demonstraci? Jak jistě víte, byla to demonstrace odborů a občanských iniciativ, nicméně iniciativa pana Ponerta mezi nimi nebyla.

Tak pan Ponert si zamluvil to samé náměstí od 10 do 12, půl hodinu před zahájením akce odborů byl upozorněn že má svou akci jen do dvanácti a pokud i po té 12. hodině bude vystupovat se svou aparaturou a narušovat chod demonstrace, bude PČR odtažen.

Pan Ponert veřejně slíbil, že svou akci ve 12 hod. ukončí, nicméně nestalo se tak, ve chvíli, kdy začala odborářská demonstrace, začal se svou aparaturou narušovat odborářské audio systémy, tudíž byl odbory i PČR vyzván aby zanechal své činnosti, jinak bude odtažen.

Starý člověk o eutanázii

27. 4. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

V poslední době se v Britských listech objevily dvě zprávy o eutanázii. V té první se pod titulkem "Smrt na rozvážku jako pizza" dává smrt člověka údajně na úroveň kusu žvance. Mobilní klinika v Holandsku totiž smí navštívit kandidáta na odchod z tohoto světa v jeho bytě, jestliže odmítl ošetřující lékař pacienta na jeho žádost uspat navěky. Toto je prý výsměchem ceně života schovaným za humánní hesla. Reakcí na tento silně vzrušený článek je příspěvek nazvaný "O divné morálce zdánlivých moralistů, neboli O životě, smrti a vraždě". Eutanázie opravdu vyvolává silné emoce, zejména u lidí, kterých se přímo ani netýká.

Nečasova vláda získala "důvěru" ve sněmovně

27. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Premiér Nečas získal "důvěru" od 105 poslanců z ODS, TOP 09, od poslanců Karolíny Peakové a od tří poslanců z Věcí veřejných. Vládu podpořili i silně důvěryhodní poslanci Pavel Bém a Michal Doktor.

Cloud trend, šťastný Nový svět

27. 4. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 13 minut

psáno pro odborný časopis o bezpečnosti "Security magazín"

SOPA, PIPA, ACTA a i jinými prostředky vedený boj nadnárodních korporací proti globálnímu, ničím neregulovanému a technologicky neutrálnímu prostředí Sítě, klackovskému chování jejich postpubertálních uživatelů a za zachování kontroly nad sdíleným obsahem v rukou politických orgánů národních států pomocí různých "patriot act" a "antipirate" zákonů postavil další rozvoj cloudových služeb před fatální otázku: bude ve střednědobém horizontu internet ještě INTER-netem? Bude ještě platit legislativní bezvládí globální komunikační infrastruktury? Lze se při tvorbě informačního systému globálně působící firmy spolehnout na status quo a smířit se s riziky?

Proč se bojíme obsahové přestavby vzdělání

27. 4. 2012 / Josef Šmajs

čas čtení 30 minut

Rakouský filosof Konrad Paul Liessmann ve své úspěšné knize Teorie nevzdělanosti. Omyly společnosti vědění. (Praha: Academia 2009) poukázal na úpadek evropské vzdělanosti a neudržitelný stav nynějšího způsobu řízení vysokých škol a vědeckých institucí. Obsahové stránce vzdělání se nevěnoval patrně proto, že jde o ošidné a nevděčné téma.

56753