Proč Evropa a NATO nechaly zemřít desítky uprchlíků ve Středozemním moři

29. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Když si uvědomíte, jak velkou pozornost věnovala média havarované výletní lodi Costa Concordia a srovnáte to se skutečností, že ve Středozemním moři zahynulo r. 2011 1500 přistěhovalců, o nichž žádná média nereferovala, rozdíl je šokující, uvedla autorka zprávy Tineke Strik.

Celá řada selhání válečných lodí NATO i evropských pobřežních strážních služeb vedla k úmrtí desítek přistěhovalců, které svět nechal zemřít v neovladatelném člunu uprostřed Středozemního moře. Loď přistěhovalců vysílala po mnoho dní zoufalé signály o pomoc, ty však všichni ignorovali.

Nechá se volič obloudit přízrakem islámského terorismu?

29. 3. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Už za čtyři týdny proběhne první kolo francouzských prezidentských voleb. Ještě nedávno v průzkumech jasně vedl socialista Hollande; pak ale přišla série událostí v podobě razantního nástupu konkurenčního levicového kandidáta Mélenchona, přechodu Sarkozyho k protiimigrantské rétorice krajní pravice a nakonec tragédie spojené s dosud nevyjasněným případem střelce Mohammeda Meraha. Těžiště předvolebních debat se tak přesunulo od ekonomické situace a zhoršujícího se postavení Francie v Evropě k otázce zajištění vnitřní bezpečnosti. A zde politicky opotřebovaný Sarkozy, bývalý ministr vnitra, začal opět bodovat. Podle posledních průzkumů je na 28,5% preferencí, kdežto pro Hollanda by hlasovalo 27% voličů.

Ozdravme občanskou společnost a donuťme politiky sloužit občanům

29. 3. 2012 / Josef Mrázek, Štěpán Forgáč, Zdena Radičová

čas čtení 17 minut

Jednou snad někdo popíše takovou zem, kde všechno je, jak má být, a okolo je přátelský svět, takové Staré bělidlo bez těch vojáků, co prošli okolo, a lidé to budou poslouchat, nebo i číst, aby si oddechli od hrůzných zpráv, jak svět spěje do záhuby a naše vláda dělá všechno pro to, abychom nebyli ušetřeni. Ale ona ta světlá představa není směšná utopie, nevěřme našim vládcům, že nic nemůže být jinak, než jak nám to vnucují. Vždyť třeba ti šetrní, ale nekradoucí, Skotové mají regionální vládu, která se snaží, aby Skotsko bylo přátelským místem pro všechny tamní občany, takže nemusíme poukazovat stále jen na Skandinávii. A teď se podíváme, co se dá udělat u nás.

Polsko stíhá bývalého šéfa tajných služeb v souvislosti s provozováním tajného vězení CIA

29. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Polsko zahájilo v rámci vyšetřování existence tajné věznice CIA na svém území trestní stíhání bývalého šéfa tajných služeb Zbigniewa Siemiatkowského za to, že překročil své pravomoci, zbavit válečné zajatce svobody a dovoloval tělesné tresty. Siemiatowski byl šéfem polské výzvědné služby v letech 2002-2004, kdy se Polsko podílelo na americké "válce proti terorismu".

Polsko se tak stalo první zemí světa, která postaví před soud státního činitele za to, že spolupracoval s věznicemi CIA provozovanými Washingtonem mimo území USA.

Britská vláda vyvolala nesmyslnou benzínovou paniku

28. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Výroky činitelů britské vlády, doporučujících motoristům, aby si koupili benzín v kanistrech do zásoby (což je nad 10 litrů protizákonné) vyvolaly dlouhé fronty u britských benzínových pump. Vláda se obává stávky řidičů cisternových vozů. 90 procent z nich hlasovalo pro účast ve stávce kvůli platům. Motoristické organizace a hasiči panikaření vlády odmítly. Uvedly, že je zbytečné a nebezpečné doma skladovat benzín, mimo jiné i proto, že žádná stávka neprobíhá a pravděpodobně ani probíhat nebude. Odborový svaz Unison vyzval zaměstnavatele, aby se účastnili vyjednávání u vyjednávací služby ACAS.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O co vlastně jde v cause Bém?

28. 3. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 17 minut

Kromě nehody předního pražského magistrátního lobbyisty Romana Janouška noviny již několik dní rozebírají údajné odposlechy telefonních rozhovorů právě Janouška a bývalého primátora hlavního města Prahy Pavla Béma. Pro laika údajné záznamy vypadají opravdu fuj. Vytváří dojem, že pražský magistrát neřídí volení představitelé obce, ale nikým nevolený primátorův kamarád. Nechci na tomto místě zpochybňovat vliv pana Janouška nebo jeho kolegů na rozhodování orgánů hlavního města Prahy. Nehodlám zde polemizovat "o tom co všichni v Praze vědí, jak kmotři řídí magistrát". Nemám proto důkazy a proto tyto všeobecně známé informace nebudu opakovat a rozpatlávat. Zkusme se však na věc podívat pohledem zákona. Při znalosti zákona se celá věc jeví úplně jinak.

Imperátor Klaus

29. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 13 minut

Některé věci se vidí lépe z odstupu: na jaře příštího roku uplyne druhý mandát druhého českého prezidenta Václava Klause. Co vůbec vnesl Klaus do politiky? Dokáže někdo nezaujatě vyhodnotit jeho přínosy a nedostatky?

Symetricky se to zdá být snadné: do politiky vnesl Klaus proti Havlově "pravdě a lásce" všudypřítomnou "lež a nenávist". Oproti svému předchůdci, jenž se opájel ideály a mnoha iluzemi, vnesl do veřejného prostoru relativizaci hodnot, nabídl nový pohled na dějiny a jeho procesy, očištěné od všeho: měla to být takřečená transformace, ale ukázalo se to jako "krásná destrukce".

Hrozba navyšování nájemného v obecních bytech na Praze 6

28. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Místostarosta Městské části Praha 6 JUDr Štěpán Stupčuk (ČSSD) předložil na včerejším jednání Komise Bytové politiky materiál nazvaný Postup pro stanovení nájemného v bytech Hlavního města Prahy, svěřených Městské části Praha 6. Materiál komise doporučila Radě městské části, návrh nepodpořili tři členové komise. Pokud bude návrh schválen Radou UMČ Prahy 6 dojede během poloviny roku k plošnému navýšení nájemného na maximální částku 147 Kč za m2/měsíc, kterou umožňuje zákon a současně obec poskytne nájemníkům ve všech obecních bytech slevu na úroveň současného nájemného 95,50 za m2/měsíc. V roce 2013 chce pak UMČ slevu měnit diferenciovaně.

Apel Českého helsinského výboru na média, aby informovala o menšinách a jejich příslušnících odpovědně

28. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Média nedávno přinesla zprávu o exekuci na dům rodiny Anny Sivákové a Pavla Kudrika, na niž v dubnu 2009 ve slezském Vítkově zaútočili již odsouzení rasističtí žháři. Ze zprávy se vbrzku stala mediální kampaň. Tu využili hlasatelé netolerance k nenávistnému rasistickému napadání rodiny a těch, kteří jí pomáhají.

Všechny exekuce byly přitom zastaveny:

První dvě exekuce se podle Kumara Vishwanathana, předsedy sdružení Vzájemné soužití, které rodině pomáhá, týkaly údajného nesplácení zdravotního pojištění z konce 90. let (první exekuce) a penále (druhá). Jedna z nich byla uvalena na dům. Obě byly zastaveny, protože došlo k omylu. Anna Siváková prokázala, že v době, kdy údajně neplatila pojištění, nastoupila na mateřskou dovolenou - k chybě možná došlo proto, že tehdy měnila pojišťovnu.

Masivní úvěry ECB nenastartovaly úvěrování pro soukromý sektor

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Banky v eurozóně se zdráhají půjčovat soukromému sektoru ohromné sumy levných peněz, které si nedávno vypůjčily u ECB. Ukazují to dnes zveřejněná data. Operace LTRO tedy navýšila likviditu ohrožených evropských bank a umožní jim eventuelně přežít řecký bankrot, avšak evropskou recesi neodvrátila.

Papež Benedikt se na Kubě modlil za "svobodu všech občanů"

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Papež Benedikt XVI se během návštěvy Kuby modlil k jejímu patronu za svobodu a obnovu země "pro dobro všech Kubánců". Komunističtí předáci ostrova rychle odmítly apel katolického pontifa, aby byly zavedeny reformy. Avšak Fidel Castro uvedl, že se s papežem rád setká. V úterý měl papež pětapadesátiminutovou schozku s prezidentem Raulem Castrem, bratrem Fidela Castra, který na Kubě vládne. Papež navrhl, aby se Velký pátek stal volným dnem. Nedostalo se mu žádné reakce, avšak mluvčí Vatikánu uvedl, že je přirozené, že vláda bude o takové žádosti uvažovat.

Papež také apeloval ve věci kubánských politických vězňů, zejména Alana Grosse, amerického podnikatele, který byl na Kubě odsouzen na 15 let do vězení za špionáž.

Papež ve svých modlitbách i projevech na Kubě hovořil o otázkách, které jsou vysoce citlivé pro kubánskou vládu. Kubánská vláda jeho požadavek reforem odmítla. Raul Castro uvedl, že otevření kubánského politického systému by znamenalo likvidaci kubánského socialistického projektu, protože každé alternativní politické straně by dominovali nepřátelé Kuby z Floridy a z jiných částí USA.

Kuba je nejméně katolickou jihoamerickou zemí. Většina Kubánců je sice formálně katolická, ale katolickou víru praktikuje méně než 10 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Postřeh z Prahy

28. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mám pro Vás jeden postřeh z Prahy. Včera jsem jel asi po měsíci kolem Pražského hradu Chotkovou ulicí. Brána do dolního Jeleního příkopu a taktéž oplocení v těch místech dostalo novou ozdobu. Žiletkový ostnatý drát. Jak říkám, asi tak měsíc jsem v těch místech nebyl, tak nevím přesně, kdy se tam objevil, každopádně se leskne novotou, takže dlouho to být nemůže, píše Jan Srp.

Transformace sociálních služeb zlepšuje kvalitu života lidí s postižením

28. 3. 2012

čas čtení 8 minut

V článku Transformace ústavní péče jako nástroj k čerpání eurodotací? vyjadřuje Jiří Hrebenar řadu výhrad vůči procesu transformace sociálních služeb. Vzhledem k závažnosti tématu a obav, které s sebou transformace přináší, je třeba uvést na pravou míru věci, které ve svém článku uvádí. První nejpodstatnější: transformace sociálních služeb je kvalitativní změna ve způsobu poskytování péče lidem s postižením, která reaguje na poznatky o důsledcích ústavní péče a na požadavky, které na péči kladou lidé s postižením a jejich blízké osoby. Zatímco život v ústavu představuje hendikep, komunitní služby v běžném prostředí umožňují zachovat či rozvíjet sociální vazby každého člověka a výrazně zvyšují kvalitu jeho života. Transformační projekt MPSV navazuje na mnohaleté úsilí jednotlivců a organizací o změnu v přístupu k lidem s postižením -- evropské prostředky jsou přitom pomocníkem, nikoli impulzem změny. A transformací ústavní péče Česká republika naplňuje mezinárodní úmluvy, jimiž je vázána -- zejm. Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením. Jak uvedla v Českém rozhlase ředitelka jednoho ze zařízení zapojených do projektu: "Nevymýšlíme nic nového. Pouze napravujeme omyl, který se stal v minulosti.", píše Milan Svěřepa z Národního centra podpory transformace sociálních služeb.

Američtí konzervativní právníci nechtějí schválit povinnost občana platit si zdravotní pojištění

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Obamova reforma amerického zdravotnictví je ohrožena konzervativními soudci u amerického Nejvyššího soudu.V úterý soudci vyjádřili znepokojení, že dva roky starý Obamův zákon o reformě zdravotnictví podstatně mění vztah občana a státu, protože stát má v rámci tohoto zákona nyní právo občana nutit, aby se něco koupil, totiž zdravotní pojištění.

Pokud americký Nejvyšší soud rozhodne, že taková občanská povinnost je neústavní, bylo by to vážnou ranou Obamově předvolební kampani a zlikvidovalo by to podstatný prvek jeho legislativy.

Americká vláda tvrdí, že téměř každý během života někdy potřebuje lékaře a nemocnice a že požadavek, aby si povinně platili zdravotní pojištění i mladí a zdraví lidé, snižuje náklady zdravotnictví na jednotlivého občana. Proto je v takovém případě zdravotní péče lidem přístupnější.

Avšak právníci v 26 amerických státech argumentují, že stát překročil své pravomoci, když požaduje, aby si zdravotní pojištění platil povinně každý občan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Anglii docházelo loni v létě k nepokojům, protože je půl milionu rodin společností "zapomenutých"

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Po loňských srpnových násilnostech v anglických městech ustavila britská vláda panel analytiků, který zkoumal příčiny, proč se mladí Angličané podíleli na vypalování a vykrádání obchodů a domů. V úterý zveřejnil panel svou zprávu. Vyplývá z ní, že ke žhářství a násilnostem v anglických městech docházelo proto, že v zemi existuje půl milionu "zapomenutých rodin", jejichž příslušníci žijí zcela bez možnosti životní realizace a v podstatě mimo společnost. Příčinou násilností byla také špatná rodičovská výchova, neschopnost společnosti zabránit kriminalitě mladistvých a nedůvěra mladých lidí v policii.

Analýza varuje, že pokud vláda nepodnikne podstatné kroky k začlenění těchto lidí do společnosti, násilnosti se budou opakovat. Až 15 000 mladistvých, kteří se podíleli na násilnostech, patří k těm žákům, kteří mají špatné výsledky ve škole.

Vládní panel přijal řadu doporučení, mj.:

Francie / Alžírsko:

Vrah na skútru aneb Neznámá tvář Mohammeda Meraha

28. 3. 2012 / Josef Brož

čas čtení 4 minuty

Kdo u toho byl? Co jsme vlastně viděli? Šok z uplynulých dní, kdy televize odvysílala záběry o vraždách několika vojáků a úmrtí židovských dětí ve Francii, otřásla světem. "Byl to hluk v přímém přenosu," komentoval celou událost jeden z bloggerů.

Morální klima v naší společnosti je v naprostém pořádku

28. 3. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 16 minut

Aby soudnictví odpovídalo měřítkům současnosti, musí přece zloděje a lupiče povzbuzovat, odměňovat je a radit jim, ať se více snaží, ať dosáhnou v kradení a loupení vyšší úrovně, ať nezůstávají v tom primitivním stádiu. A přece takových poradenských thinktanků, tedy poradenských služeb na zdokonalování lupičství, je plno, snad v každém větším městečku.

Neustále jsme bombardováni výkřiky, že v dnešní době je zřetelně viditelný úpadek morálky. Ale vždyť to není pravda! Jakýpak úpadek morálky? Nevidím nic takového! Naopak! Důsledně pokračujeme v tradiční konservativní křesťanské morálce a ve slavných ušlechtilých tradicích morálního chování šlechty, církevních hodnostářů, intelektuálních elit a rentiérů. No a co více si přát? Přece je naprosto nesmyslné rozhořčovat se nad faktem, že se móresy těchto elit rozšířily i mezi prostý lid. Vždyť máme rovnost a demokracii, takže je to dokonce jakási samozřejmost, je to velmi dobré a vhodné vykročení vpřed k budování ještě lepší a kvalitnější svobodné liberální společnosti.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Proč by se i bohatí měli starat o stát, neboli O východisku z čistého šílenství?

28. 3. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Není překvapující, že existují bohatí lidé, kteří se nestarají o příjmy a služby státu. Kdo se může sám o sebe finančně postarat ve všech předvídatelných situacích lidského života, ten se vlastně nemusí starat o blahobyt svých spoluobčanů, ačkoli by to asi dělat měl -- a to nejen z toho důvodu, že není až do konce svých dnů svým bohatstvím zajištěn pro úplně každý případ. Pokud ale lidé, kteří potřebují pomoc a podporu ze strany státu, nebo ti, kteří by se mohli rychle sami ocitnout v takové situaci, záměrně veřejně viditelně nereagují na korupční zneužívání země, zpronevěry a tunelování, kter jdou i k jejich vlastní tíži, je to dost divné. Ale nejen v ČR i v SRN existuje dost lidí, kteří dávají přednost tomu zůstat doma, než aby protestovali, kteří volí spíše ty politiky a strany, kteří jednají proti zájmům národa a tím pádem i jejich vlastním zájmům.

Roman Janoušek a demokracie zvrhlá v ochlokracii

28. 3. 2012 / Václav Chyský

čas čtení 4 minuty

Těžké dopravní trestné činy Romana Janouška (media a policejní prezident Petr Lessy se o případu vyjadřují jako o dopravní nehodě) a neprofesonální postup pražské policie způsobily, že se sdělovací prostředky zaměřily také na rakovinné prorůstání špiček pražské administrativy hospodářskými gangstery.

Nevolíme ani tóninu

28. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

V souvislosti se zveřejněním nahrávek rozhovorů panů Janouška a Béma a postupu policie poté, co se pan Janoušek dopustil trestného činu, jenž bude s největší pravděpodobností kvalifikován jako úmyslné ublížení na zdraví, se média soustředila především na hlavní protagonisty, tedy pány Janouška s Bémem. Osobně vnímám celou kauzu jako mnohem závažnější. Nejde totiž pouze o selhání jednotlivců v jinak skvěle fungujícím systému, ale o selhání systému jako takového.

27597

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

AAAlma mater

28. 3. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Jako člověk staršího data narození pamatuju časopis Dikobraz, v němž vycházela rubrika "Kýho výra", zaměřená na tiskové chyby a jejich komentáře. Jednou se tam objevila agenturní zpráva, která byla uvozena údajem "(Bbberlín, ČTK)", což Výr lakonicky okomentoval jako "následky bourání zdi". Tvůrci této reklamy na mou mateřskou Univerzitu Hradec Králové se očividně inspirovali. V Hradci Králové se ale v poslední době žádná zeď nebourala, a tak se nabízí jiné vysvětlení. Moji kdysi domovskou akademickou obec (UU)UHK, která si tuto reklamu objednala a schválila ji, tvoří evolučně vykolejení potomci Tarzana a King Konga.

32872