Ratingová agentura Moody uvažuje o snížení ratingu USA

14. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ratingová agentura Moody's varovala, že uvažuje o tom, že odebere Spojeným státům jejich hodnocení AAA. Stalo se to pouhých několik hodin poté, co Ben Bernanke, předseda americké Federální rezervní banky se připravoval k injekci dalších financí do americké ekonomiky, k třetímu kolu tzv. "kvantitativního uvolňování". Bernanke také plánuje udržovat úrokové míry v USA po několik let na minimální úrovni, aby se oživila ekonomika.

Firma Moody uvedla, že bude revidovat rating AAA Spojených států, protože Bílá dům a Kongres už nemají mnoho času na to, aby zvedli dluhový limit USA nad 14,3 biliony dolarů a vyhnuli se tak bankrotu. Americké ministerstvo financí varuje, že vláda udělá bankrot, pokud nebude limit zvýšen do 2. srpna.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Egyptě se znovu konají velké demonstrace

14. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Demokratické volby v Egyptě budou zřejmě nakonec odloženy až do listopadu, jak požaduje opozice. V Káhiře totiž dochází znovu k obrovským demonstracím. Roste konflikt mezi vládnoucí vojenskou radou a demonstranty, kteří jsou přesvědčeni, že vládnoucí rada jejich revoluci zrazuje.

BBC bude v pátek stávkovat

14. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Novináři z BBC budou od půlnoci ze čtvrtka 14.7. na pátek 15.7. stávkovat kvůli nucenému propouštění ze zahraničního vysílání BBC (BBC World Service), které nynější vandalská konzervativní vláda vážně decimuje, přesto, že je to jedna z posledních prestižních institucí v současné Británii, jíž si svět opravdu váží. BBC také chce propouštět zaměstnance z BBC Monitoring, monitorovací služby, která zaznamenává vysílání médií z celého světa.

Další stávka proti nucenému propouštění v BBC se bude konat 29. července 2011.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Irsko ostře kritizovalo Vatikán za pedofilní útoky kněží

14. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Zdrcující analýza o sexuálním zneužívání dětí katolickými kněžími v Irsku kritizuje Vatikán, že se choval "naprosto nekooperativně" při vyšetřování těchto obvinění.

Zpráva také hovoří o tom, že irský biskup John Magee, blízký přítel tří papežů, záměrně poskytoval falešné informace irským úřadům o interním církevním vyšetřování obvinění, že kněží zneužívají děti.

Magee byl osobním tajemníkem tří papežů, včetně Jana Pavla I. a Jana Pavla II. Podle analýzy, která má 431 stránek, ignorovala katolická církev přísné předpisy na ochranu dětí. Zpráva se zabývá případy zneužívání dětí, které spáchali katoličtí kněží v irské diecézi Cloyne v hrabství Cork v letech 1996-2000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Krize Murdochova impéria hrozí, že se rozšíří i do USA

14. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Celá řada důležitých členů rodinného klanu, který ovládal americký hospodářský list Wall Street Journal uvedla, že by bývali nesouhlasili s prodejem deníku Rupertu Murdochovi, kdyby si byli vědomi, že jeho firma News International porušuje soukromí občanů protizákonným hackerským pronikáním do jejich mobilních telefonů.

Dva američtí senátoři požadují, aby bylo zahájeno vyšetřování, zda svými hackerskými akcemi firma News International porušila americké zákony.

Murdoch kvůli zuřivé opozici v parlamentu stáhl žádost o koupi BSkyB

14. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Mediální magnát Rupert Murdoch ve středu stáhl žádost o koupi britské mediální společnosti BSkyB, když v parlamentu na jeho adresu padaly nepřátelské komentáře napříč politickým spektrem - v souvislosti s rozsáhlou trestnou činností prováděnou redakcí jednoho z jím vlastněných listů.

Vévodkyně z Yorku, Sarah Fergusonová, si nejen posteskla...

14. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

O známých lidech se toho člověk může dnes nemálo dovědět. Ani nemusí nikam chodit, pokud si zamane, že chce něco skutečně zjistit -- třeba i nějaké klepy či klípky -- o někom, ne-li komkoli veřejně nějak proslulém. Prostřednictvím Googlu se může dozvědět údajně až miliony informací; i to, o čem třeba hledaná osobnost ani netuší. Někdy ale s nemalou oklikou, když se náhodou nepodaří příhodně zadat klíčová slova. Nebo když zrovna není hledaná osoba právě "v kurzu". Pokud jde o vévodkyni z Yorku, bývalou manželku prince Andrewa (česky by to byl "Ondřej"), je v současnosti jedinou "ex-manželkou" z britské královské rodiny. Mělo by se dodat, že dříve byly v tomto postavení ženy dvě. Byla tu přece Lady Diana, bývalá manželka prince Charlese.

Jak ten čas letí! Zrovna teď, prvního července, by Lady Diana slavila své padesátiny!

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (2)

14. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 1 minuta

Zůstanu ještě jednou u týdeníku Time. Jen otočím stránku. A nejdřív uvedu, co jsem na té stránce sice nenašel, ale co mě nemohlo nenapadnout. Už i ve státě New York (USA) mají homosexuálové právo uzavírat sňatky. A stratégové Republikánské strany v USA zatím nevědí, zda vytáhnout také tuto "kartu" do předvolebního boje o prezidentský stolec, když prezident Obama zatím v tomto směru mlčí. A teď to číslo (které s USA vůbec nesouvisí): Kolik byste hádali, že se mohlo asi sejít účastníků na slavnostním defilé gayů a lesbiček v Sao Paulu v Brazílii, když to měla být paráda celosvětová? Řekli byste, že se té akce zúčastnilo na 4 miliony manifestantů?

Vláda odebrala ČT příjem z reklamy

14. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Ve středu 13. července 2011 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR ve třetím čtení novelu zákona o České televizi. Potvrdila tak rozhodnutí o konci vysílání reklam na ČT 1 - hlavním programu veřejnoprávní televize.

Soukromé televize se do budoucna podělí o bezmála všechny tržby České televize, tj. cca o 500 milionů korun. Finanční analytici kupříkladu očekávají růst tržeb největší soukromé televize NOVA o zhruba 300 milionů Kč, píše Jan Čopík.

Dluhová krize zasáhla jádro EU

13. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Dluhová krize v úterý otřásla jádro EU, když na trzích vzrostly obavy ohledně stability Španělska a Itálie a vynutily si přehodnocení strategie eurozóny ve věci obnovení důvěry investorů.

Jak čtenáři Britským listům poskytují dobrovolné předplatné

12. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přibližně v polovině června jsme zavedli možnost přispívat na provozní náklady Britských listů prostřednictvím mobilního telefonu. Ujme se tento způsob hrazení nutných nákladů? Nevíme.

Publikujeme tabulku přehledu finančních transakcí od 1.7.2011.

Britské listy si v červnu v některých dnech otevřelo až 37 000 individuálních IP adres denně.

Informace o tom, jak přispět na provoz Britských listů, jsou ZDE

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (1)

13. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Samozřejmě mi nejde jen o jejich případnou recitaci. Přitom tytéž cifry vnímané graficky znějí nemálo rozličně foneticky. A je-li v doprovodu nějakých čísel (jako souborů rozmanitě poskládaných cifer) nějaká další značka, vůbec nemusíme vytušit, oč se jedná. (Nemusí se psát zrovna o femtosekundách nebo petagramech.) Zvláště potěšitelné jsou potom (i předtím?) údaje "průměrné". Třeba u platů, na kterých se údajně -- v tom úctyhodném "průměru" -- podílíme, i když jich vůbec třeba nedosahujeme.

Izrael schválil kontroverzní zákon

13. 7. 2011 / Jiří Hrebenar

čas čtení 2 minuty

Izrael schválil kontroverzní zákon, podle kterého nebudou moci lidé bojkotovat Izrael, nebudou dokonce ani moci vystupovat proti okupaci Západního břehu. To je velmi chytrý krok. Nespokojenost samotných Izraelců s politikou vlastní země se velmi zvyšuje, a tak Knesset vydá nový zákon zakazující vyjadřování se ke sporným bodům izraelské politiky.

Také vás (někdy) šokují ryby? Což takhle ryby a sex?

13. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ve veřejném životě (ale i v soukromí, ovšemže!) může být považováno za zázrak v senzitivních záležitostech "mlčet jako ryba". Pro postní čas může být mezi křesťanskými věřícími nemalou výhodou ke zpestření jídelníčku, může-li být rybí maso považováno v takto vymezené době za východisko z nouze. Moc se neví, že některé ryby kupodivu mají způsobilost přečkat období sucha tím, že se zavrtají do bahna a při značně sníženém metabolismu mohou dýchat jakýmsi plicním systémem, s podvojným krevním oběhem (při dočasně nefungujících žábrách). V právě zmíněném případě jde o "bahníky", naše současníky, kteří nás takto ujišťují o předem nečekaných možnostech adaptace na ne zrovna příznivé podmínky pro život, které jiné druhy ryb nepřežijí.

Hra na slepého voliče

13. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Indická spisovatelka Arundhati Royová vzpomíná na trik, s nímž se setkala dávno v dětství: Kdosi chodil do cizí zahrady krást mrkev, a aby se to ihned nepoznalo, uřízl horní část kořene i s natí a naoko ji zastrčil zpět do záhonu. Trvalo pak ještě nějakou dobu, než nať viditelně zvadla, a bylo jasné, kolik uhodilo. Mezitím byl ovšem zloděj dávno v trapu. Právě tak, říká Royová, to dneska vypadá s demokracií - některé vnější atributy jsou stále ještě zachovány, ale podstata už byla odstraněna.

Mezinárodní měnový fond je třeba zrušit, nikoliv do jeho čela jmenovat ženu

13. 7. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Abych se přiznal, skandál obestírající bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahna mi nepřijde hoden tolika povyku, přestože se o pozadí této kauzy zajímají i progresivní sdělovací prostředky. Jsem toho názoru, že jmenování francouzské ministryně financí Christiane Lagarde do čela MMF není něčím převratným jen kvůli tomu, že jde o další ženu na tak mocensky důležitém postu.

Reformy... ale jaké máte na mysli?

13. 7. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Když skončila největší jatka našeho národa, a v každé takto reformované vesnici a městě v celé zemi bylo zapotřebí postavit památníky zabitým vojákům v nesmyslné válce císaře pána, vypustil intelektuální legionář Jaroslav Hašek svoji mírovou holubici s portrétem Josefa Švejka.

CIA zorganizovala falešný očkovací program v Pákistánu

12. 7. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ve snaze získat DNA Usámy bin Ladina zorganizovala CIA v Abbottabadu, v městě, kde se skrýval bin Ladin, falešný očkovací program. Naverbovala pro něj významného pákistánského lékaře a zahájila "projekt" v chudší části města, abz to vypadalo autenticky.

Lékaře, Shakila Afridiho, mezitím zatkla pákistánská tajná služba za to, že spolupracoval s americkými agenty.

Vztahy mezi Washingtonem a Islamabádem se v poslední době výrazně zhoršily. ZDE

OSA vymohl od ústavu pro postižené platbu za benefiční vystoupení písničkářů, o jejíž prominutí žádali sami písničkáři

11. 7. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 12 minut

Vzhledem k tomu, že autorský zákon chrání i moji tvorbu, jsem nedávno se zájmem sledoval debatu, která se kolem jeho použití rozvinula na stránkách Britských listů. Rád bych se čtenářům BL svěřil se svou konkrétní zkušeností s jednou z organizací, která má autorský zákon ochraňovat už ze svého názvu, Ochranným svazem autorským. Z mého článku se dozvíte, jak tato organizace své klienty někdy "chrání" i proti jejich vůli -- před těmi, kdo se proti této "ochraně" nejsou s to bránit...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

26311