Policie zatkla studenty a členy MSD při poklidném protestu proti Dělnické straně

1. 6. 2009

Organizace Mladí sociální demokraté (MSD) a Studenti proti rasismu pokojně demonstrovaly rozvinutím transparentu "studenti proti rasismu" dne 30. května 2009 na demonstraci Dělnické strany v Litvínově. Demonstrující členové MSD byli bez zákonné výzvy zadrženi Policií ČR a s rukama spoutanýma za zády převedeni na služebnu místního oddělení policie. Během tohoto zadržení došlo i k řadě pochybení ze strany policie. Zadržení například nebyli seznámeni se svými právy.

Předsednictvo MSD nesouhlasí s postupem policie ČR, který ostře kontrastuje s chováním policie na mítincích ČSSD. Rozvinutí transparentu se jmény obětí českých neofašistů není na rozdíl od vajíčkové kanonády narušením pokojného průběhu demonstrace. Účastník demonstrace Václav Klusák k tomu řekl: “Nechtěli jsme vyvolávat žádné konflikty, jen nenásilně upozornit na zločiny extremistů,” Další z účastníků člen MSD Jiří Šilhán dodal: Na akcích ČSSD demonstranti narušují průběh skandováním, házením vajec a s těma policie nic neudělá. Když se někdo nebojí protestovat proti chování Dělnické strany a potichu rozvine jeden transparent, tak ho hned seberou.

Podle předsednictva MSD je alarmující i postoj některých politiků. Například starosta Litvínova Daniel Volák (ODS), uvedl pro deník.cz následující prohlášení: “Souhlasím s postupem policie, jednala správně. Mítinky politických stran by neměli narušovat jejich odpůrci.”

Předsednictvo MSD vyzývá ministra vnitra Martina Pecinu k vypracování metodiky pro postup Policie ČR při udržování pořádku během shromáždění podle zákona 84/1990 Sb. o právu shromažďovacím. V sobotu byli v Litvínově zadrženi ti samí, kteří ve středu schytali kanonádu vajec na Andělu, když jako členové ČSSD přišli diskutovat s voliči,“ řekl Petr Dolínek, předseda MSD. Současný dvojí metr, kdy policie nezasahuje proti násilnému narušování mítinků demokratických politických stran a hájí shromáždění subjektu, který hlásá rasovou nesnášenlivost proti vyjádření politického nesouhlasu rozvinutím transparentu, je pro nás absolutně nepřijatelný. „Smutné je, že dva ze zadržených byli již 1. května 2007 neoprávněně zadrženi policií na protifašistické demonstraci v Praze. Ministerstvo vnitra ale opakovaně nad takovými zásahy policie zavírá oči,“ dodal Petr Dolínek.

Důkaz o tom, že celý protest probíhal poklidně, naleznete ZDE

Otevřený dopis ministru vnitra Martinu Pecinovi

Vážený pane ministře,

při pokojné demonstraci několika členů Mladých sociálních demokratů a Studentů proti rasismu bylo v sobotu v Litvínově Policií ČR zadrženo sedm mladých lidí. Jediné, co ten den v Litvínově dělali, byl tichý protest proti Dělnické straně s rozvinutým transparentem. Naši členové byli policií spoutáni a odvezeni na místní policejní stanici, kde jim nebyla sdělena ani jejich práva. Smutné pro nás je, že se to stalo v týdnu, kdy řada z nich byla na setkáních ČSSD s voliči přítomna daleko závažnějším formám protestu, které nikdo netrestal. Je zarážející, jak je možné, že jsou lidé zatýkáni pouze za to, že drží transparent.

Ptáme se proto, pane ministře:

  • Jaký je rozdíl mezi setkáním demokratické politické strany a setkáním Dělnické strany?
  • Je podle Vás, pane ministře, nebezpečnější smršť hozených vajec nebo rozvinutý transparent?
  • Kde je ta hrana, jak velký transparent může u sebe někdo mít, aby nebyl zatčen?
  • Co je špatného na protestu proti subjektu, který samo ministerstvo vnitra navrhovalo soudně zakázat?
  • Prošetříte zásah policie v Litvínově?
  • Uznáváte, že zásah policie byl zcela zbytečný a neadekvátní?
  • Podle čeho se stanovuje počet policistů přítomných na setkáních poltických stran s voliči? Jak jsou proškoleni v tomto směru velitelé konkrétních zásahů?

Také by nás pane ministře zajímalo, kdy dojte konečně k zpřehlednění shromažďovacího práva. Naším cílem není omezit svobodu shromažďování (to by ostatně bylo vítězstvím neonacistů), ale zpřehlednit podmínky, za kterých policie může zasáhnout proti demonstrantům.

V této souvislosti nás také napadá otázka, kdy bude definován veřejný zájem, do kterého odpor proti neonacismu a fašismu nepochybně patří? Mechanický postup policie, bez sledování veřejného zájmu, pak obrací svobodu slova a shromažďovaní proti původnímu smyslu, jak jsme mohli vidět nyní v Litvínově a minul měsíc v Ústí nad Labem. Policie bez jasného zadání postupuje pouze alibistickou cestou nejmenšího rizika v podobě doslovného výkladu zákona.

Bohužel si na toto chování ze strany policie začínáme již zvykat. 1. května 2007 nás bylo kolem 30 zatčeno v Praze při protestu proti neonacistům a neofašistům. V dubnu tohoto roku byli naši členové rozehnáni policií v Ústí nad Labem. Včera bylo sedm našich členů a přátel zadrženo. Nevíme, jak se máme takovémuto postupu z strany policie bránit. Snažili jsme se situaci řešit tím, že jsme napsali dopis Vašemu předchůdci Langerovi. Jedinou odpovědí na tento dopis bylo již zmíněné zatčení sedmi lidí včera v Litvínově.

S pozdravem

Petr Dolínek

předseda MSD
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009