Znovu poselství Jiřího z Poděbrad

29. 5. 2009

tisková zpráva Českého centra Madrid

V rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské Unie se dne 30. května 2009 ve španělském městě Finisterre (Galicie) uskuteční akce na památku mírové mise českého krále Jiřího z Poděbrad, vedené Lvem z Rožmitálu a Blatné v letech 1465 -- 1467, která navštívila všechny důležité evropské dvory a dorazila až do nejzazší části Španělska, tehdy celou Evropou považované za konec světa -- FINIS TERRAE.

Organizují: České centrum v Madridu, Velvyslanectví ČR ve Španělsku, Radnice města Finisterre

Spolupracují: Jihočeský kraj

Projekt získal záštitu vlády ČR jako oficiální doprovodná akce českého předsednictví.

Na podporu vytvoření unie vyslal český král do evropských zemí poselstvo vedené jeho švagrem, jihočeským velmožem Lvem z Rožmitálu a Blatné. Příběh dvouleté diplomatické a poznávací cesty české reprezentace po Evropě, podrobně zaznamenané kronikáři, patří k vrcholným dílům pozdního středověku a představuje vyspělost národní kultury a rytířských mravů stejně jako jedinečný dobový obraz evropských zemí. Souvislost s moderními myšlenkami Evropské unie je velmi zřetelná a živá.

Ve Finisterre dne 30.5. v 17,30 hodin vyjde od kostela Santa María de las Arenas slavnostní průvod, ve kterém nebude chybět ani slavný Lev z Rožmitálu a Blatné. Průvod ukončí svou cestu na mysu Finisterre, kde velvyslanec ČR slavnostně odhalí památeční desku. Večer ve 21,30 hodin se uskuteční představení divadla Continuo, po kterém bude následovat občerstvení pro všechny přítomné a kde se bude podávat jihočeské pivo Budvar.

Akce, která volně souvisí s projektem www.mission2009.eu, se zúčastní velvyslanec ČR ve Španělsku Martin Košatka, ředitelka Českého centra v Madridu Adriana Krásová, generální tajemnice pro cestovní ruch a generální ředitel pro zahraniční vztahy a EU Autonomní vlády Galicie, María Carmen Pardo López a Jesús María Gamallo Aller resp., a starosta města Finisterre José Manuel Traba Fernández.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009