Vznikla Česká pirátská strana

29. 5. 2009

tisková zpráva

Ve středu 27. května 2009 podal Přípravný výbor na Ministerstvo vnitra návrh na registraci České pirátské strany. Očekáváme, že přibližně za měsíce bude strana řádně zaregistrována, vzniknou stranické orgány a strana se zúčastní předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

"V tomto okamžiku bych chtěl poděkovat všem signatářům petice za založení strany. Doufáme, že Vaše naděje do nás vkládané nezklameme a věřím, že členové přípravného výboru i budoucí členové strany pro to učiní maximum. Zachovejte nám, prosím, i nadále Vaši přízeň." obrací se k příznivcům pirátské strany zakladatel iniciativy Jiří Kadeřávek.

Iniciativa za vznik Pirátské strany v České republice vznikla 19. dubna 2009. Bezprostředním impulsem k založení nové politické strany byl bezprecedentní rozsudek švédského soudu v kauze vyhledávacího portálu The Pirate Bay. Politickým vzorem je švédská Piratpartiet, která vznikla v roce 2006, kdy začalo stíhání Pirate Bay. Vznik České pirátské strany podpořilo v první dnech přes dva tisíce sympatizantů. Během měsíce vznikly krajské přípravné výbory v 10 ze 14 krajských měst a byly připraveny dokumenty nezbytné pro registraci strany, včetně jednoho tisíce fyzických podpisů. Příznivý byl rovněž mediální ohlas, čeští piráti již mají za sebou několik rozhovorů a článků v médiích.

Česká pirátská strana hodlá prosazovat v duchu svých partnerských pirátský stran především právo na svobodné šíření informací a revizi autorských práv, jejíchž represivní vymáhání ohrožuje soukromí občanů a tím i samotnou podstatu demokratické společnosti.

V nedávno zveřejněném průzkumu agentury Network Media Service, s.r.o. vyšlo najevo, že 40% internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy, mezi mládeží do 30 let je to dokonce více než 60%. Většina respondentů nesouhlasí s tvrdými postihy za porušování autorských právních norem. Podporu straně, která bude hájit zájmy "pirátů" vyjádřilo přes 50% účastníků výzkumu.

"Průzkum mimo jiné ukázal, že takzvané počítačové pirátství je mezi občany ČR běžný jev. I přes to, že ve stahování softwaru je podle platné legislativy trestný čin, nebálo se k němu přiznat 21 % dotázaných. Stejně důležitý je názor většiny dotázaných na otázku, zda si myslí, že současná legislativa podporuje rozvoj kultury. Více než tři čtvrtiny dotázaných odpověděly na tuto otázku záporně. Tyto informace, společně s odpovědí na otázku, zda by volili politickou stranu s naším zaměřením do Poslanecké sněmovny, jasně ukazují, že jsme pro občany ČR zajímavá alternativa k současným politickým stranám. Samozřejmě není možné hledat přímou úměru mezi tímto průzkumem a reálným výsledkem voleb, ale určitě máme šanci získat v podzimních volbách několik procent hlasů," komentuje průzkum člen přípravného výboru Kamil Horký.

Současní politici jsou digitální negramoti.

Švédská Piratpartiet má reálnou šanci uspět ve volbách do Evropského parlamentu, průzkumy ji aktuálně přisuzují 8% podporu. Rick Falkvinge, šéf Pirátské strany, nedávno komentoval pro britské Times situaci před volbami: "Establishment a politikové vyhlásili válku celé naší generaci. Naši politikové jsou digitální negramoti. Potřebujeme politiky, kteří se nenechají zastrašit cizí mocí. Hlasovat v evropských volbách je důležitější než kdy předtím." Případný evropský úspěch je nadějí i českých pirátů, kteří projdou volební zkouškou letos na podzim

"Úspěch pirátských stran na evropské úrovni bude silným povzbuzením pro Českou pirátskou stranu v nadcházejících volbách do Sněmovny," komentuje blížící se volby Anežka Bubeníčková, která je pražským lídrem ČPS.

První pirátská strana vznikla ve Švédsku před třemi lety v reakci na pronásledování populárního serveru The Pirate Bay. Dala tak podnět ke vzniku hnutí, jehož cílem je primárně bránit svobodu Internetu po celém světě. Strana usiluje o reformu právních předpisů týkajících se autorských práv a patentů. Ve svém programu také usiluje o posílení práva na soukromí a transparentnost státní správy. Strana se definuje jako liberální a středová. Ve volbách v roce 2006 získala 0,63% hlasů, což je třetí nejlepší výsledek mimoparlamentní strany. Počtem členů strana již překonala švédskou Stranu zelených, Stranu Levice i Liberální stranu křesťanských demokratů.

Kontakty:

Přípravný výbor České pirátské strany

info (zav) ceskapiratskastrana.cz

http://www.ceskapiratskastrana.cz

Ondřej Profant, mluvčí přípravného výboru

ondrej.profant (zav) ceskapiratskastrana.cz

Jiří Kadeřávek, člen přípravného výboru

jiri.kaderavek (zav) ceskapiratskastrana.cz

Kamil Horký, člen přípravného výboru

kamil.horky (zav) ceskapiratskastrana.cz

Anežka Bubeníčková, člen přípravného výboru, lídr KPV Praha

anezka.bubenickova (zav) ceskapiratskastrana.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009