POZNÁMKA NA OKRAJ:

O obveselující drzosti majitelů automobilek, neboli Problémy politiků

29. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Německá kancléřka, dva němečtí minstři, čtyři ministerští předsedové německých zemí a pracovníci ministerstva financí Spojených států amerických i koncernů GM se sešli ve středu večer v Berlíně a jednali osm hodin o osudu automobilky Opel. Nedokázali přitom najít východisko z hrozící insolvence. V pokusu zachránit tuto firmu donucením státu, aby uhradil zatím 1,5 miliard euro a poskytl záruky ve výši 4,5 až 6 miliard euro, se má pokračovat v pátek. Předtím ale v téhle poznámce několik řádek k té divné hře...

Hlavní příčinou ztroskotání tohoto nočního jednání bylo, že firma General Motors na tomhle večerním jednání k překvapení všech německých politiků nežádala už o základní finanční pomoc ve výši 1,5 až 1,8 miliardy euro. Němečtí politikové by jinak možná souhlasili s něčím, co by se dalo pochopit jen proto, že se obávají přicházejících voleb. Jinak se asi nedá vysvětlit, že mají investovat nebo riskovat tolik euro jen za 26 000 pracovníků automobilky Opel v situaci, kdy na světě existuje nabídka vozů, která prý převyšuje poptávku.

V této krátké poznámce bych ale chtěl ukázat na dvě zajímavé věci, které jsou možná překvapující pro naše politiky, přitom jsou nevídaným příkladem drzosti těch obchodníků, kteří prodávají vozy značky Opel.

K těm politikům: Možná, že oni ani zatím netuší, že takovouto pomoc může zakázat Evropská komise, a to z důvodů znevýhodnění jiných automobilových firem. Myslím ale, že to dobře vědí a že jim je to zatím jedno, protože před volbami by přece mohli potom ukázat na to, že ne oni, ale zase "Brusel" jednal "neodpovědným způsobem".

No, ale tohle není důvodem k téhle poznámce. Vzpomínal jsem na tu opravdu dech beroucí drzost evropských obchodníků prodávajících vozy značky Opel a Vauxhall, kteréžto firmy prý chtějí investovat do budoucnosti. Opelu asi 15 procent potřebného kapitálu, a to tím, že za každý v příštích letech prodaný vůz chtějí do firmy investovat 150 euro.

Vy to samozřejmě víte, ale naši novináři na to zatím nepoukázali: tihle obchodníci žádají obyvatele, aby nejen hned investovali peníze, ale také zaručili se vůči rizikům tohoto podniku. Sami ale nechtějí dávat ani halíř, než prodají další vozy. Oni tak vlastně poskytují jen menší slevu a dostanou za to ještě podnikové akcie. Není to vtipné?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.5. 2009