Kdož jsi bez viny, hoď vejcem

27. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

To, co se stalo ve středu v Praze, nebyla už recese, ale agresivní politická provokace. Sprška stovek vajec, které byly součástí pražského mítinku ČSSD v Praze 5 na Andělu, ukázala, jak si někteří zdivočelí občané představují demokracii. Od vajec k lynči už je jenom krok. Namísto argumentů létala vejce (včetně natvrdo vařených či smrdutých), rajčata, plastové lahve, plechovky i nedojedené housky. Na Pankráci vzduchem letělo i lejno. Politika zůstala stranou. Násilí, kterému byli vystaveni sociální demokraté a jejich příznivci, bylo v "posametové" dvacetileté historii Česka bezprecedentní. Takto agresivní nebyli v minulosti ani Sládkovi republikáni.

ČSSD zcela správně hovoří o fašizujících skupinkách. Někteří z vejcometačů na Andělu zcela bezostyšně obhajovali nacionální socialismus. Jiní vyzývali k fyzickým útokům, sami posilněni levným vínem či pivem. Přítomní aktivisté "modrého týmu" vyzývali k volbě ODS. Násilí a hrozby násilím dosáhly takového stupně, že se jeho obětí stali nejen politici na pódiu, ale i novináři pod pódiem. Co přijde příště? Tyče od transparentů? Slzný plyn? Výbušky? Dlažební kostky?

Sledoval jsem narušované mítinky ČSSD už od rána. Různí lidé, ty samé postupy. Představa, že řádně ohlášený mítink je ring volný. Prostor pro jakoukoliv exhibici a provokaci. Moderátor sociálně demokratické akce na Pankráci nabízel dokonce protivníkům mikrofon - k diskuzi. Diskutovat chtěl i lídr kandidátky, vysokoškolský učitel Jiří Havel. Ani jeden z provokatérů této příležitosti nevyužil. Vejce ale ano. Na náměstí Jiřího z Poděbrad napadli dva z účastníků i reportéra Britských listů. Jeden z nich bude obviněn ze spáchání přestupku. Druhý měl štěstí, neb zůstal pouze u slovních hrozeb násilím a policisté jako náhodou nebyli v dohledu. Policie situaci naprosto spektakulárně nezvládala. Na Vinohradech chyběla úplně policie městská a policistů státních bylo na místě pouze několik. Na Smíchově se těch několik přítomných uniformovaných pořádkových policistů flákalo dost daleko od pódia, aby nic neviděli. Na žádné akci nebyli přítomni protiextremističtí policisté v civilu, kteří jindy houfně navštěvují mítinky anarchistů i setkání komunistů či ekologických aktivistů.

Žádost ČSSD o policejní ochranu mítinků si policejní prezídium vykládá nejspíš po svém. Namísto vynucování dodržování veřejného pořádku hovoří policisté o nejasné právní hranici mezi výměnou názorů a metáním vajíček. Shromažďovací zákon neznají, veřejný pořádek je jim lhostejný a konat nejspíš začnou až tehdy, až začne téci krev. A to může být kdykoliv. Protože záměrně vyvolávaná provokační a konfrontační atmosféra bez jakýchkoliv pravidel a absence orgánů státu dovoluje už použít i fyzické násilí - na ochranu vlastního majetku i vlastního zdraví.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 28.5. 2009